Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Katom Realu bol jeho bývalý hráč. Ancelotti: Odviedli sme maximum

Taliansky Juventus Turín si prvý raz od sezóny 2002/2003 zahrá vo finále futbalovej Ligy majstrov. "Stará dáma" v stredajšom odvetnom semifinálovom stretnutí LM 2014/2015 remizovala na štadióne španielskeho veľkoklubu Real Madrid 1:1, čo jej v kombinácii s minulotýždňovým domácim víťazstvom 2:1 v prvom meraní síl stačilo na postup do berlínskeho finále, kde bude 6. júna jej súperom katalánsky gigant FC Barcelona.

14.05.2015 09:09 , aktualizované: 13:54
Real Madrid, smútok Foto: ,
Hráči Realu Madrid po remíze 1:1 s Juventusom Turín, ktorá rozhodla o ich vypadnutí v semifinále Ligy majstrov.
debata

Do vedenia sa dostali Madridčania v 23. min. Cristiano Ronaldo premenil pokutový kop, ktorý odpískal švédsky hlavný rozhodca Jonas Eriksson po faule stopéra Turínčanov Giorgia Chielliniho na Jamesa Rodrígueza.

Tridsaťročný portugalský ostrostrelec vyrovnal na čele historického poradia kanonierov európskeho klubového pohára číslo jeden argentínskeho rivala z FC Barcelona Lionela Messiho. Obaja majú aktuálne na konte 77 presných zásahov. Ronaldo sa na Messiho dotiahol aj na prvom mieste tohtosezónneho hodnotenia strelcov Ligy majstrov (obaja 10 gólov). Zároveň dosiahol v semifinálových súbojoch LM rekordný desiaty gól. Nazbieral ich v drese Manchestru United, resp. Realu Madrid. O päť gólov menej dosiahla v tejto fáze LM dvojica Jari Litmanen a Alessandro Del Piero. CR7 skóroval zakaždým v posledných štyroch semifinále európskeho pohára číslo jeden.

Hrdinom celého dvojzápasu bol útočník Juventusu Álvaro Morata. Dvadsaťdvaročný španielsky zakončovateľ, ktorý bol ešte v minulom ročníku hráčom práve „pusiniek“, zvnútra šestnástky prepálil domáceho brankára Ikera Casillasa. Morata dal štvrtý gól v LM 2014/2015, presadil sa aj v prvom dueli semifinále. Odchovanec Realu má šancu druhý rok po sebe zdvihnúť nad hlavu „ušatú trofej“. V minuloročnom finále LM v Lisabone, v ktorom „biely balet“ získal jubilejný desiaty titul európskeho šampióna, hral od 79. min.

„Streliť gól Realu bola výnimočná a emotívna chvíľa. Bol to však horkosladký pocit,“ vyhlásil pre Canal+ Morata, ktorý rovnako ako v prvom dueli pod Alpami neoslavoval presný zásah do siete niekdajšieho zamestnávateľa.

„Bol to zvláštny pocit. Nevedel by som oslavovať gól proti Realu. Takto by som reagoval zakaždým. Hrať v Madride proti Realu bolo psychicky náročné. Musím sa poďakovať domácim fanúšikom za to, ako sa k tomu postavili,“ dodal útočník, pre ktorého bolo náročné presadiť sa v španielskej metropole v konkurencii Cristiana Ronalda, Karima Benzemu či Garetha Bala. V Turíne však naplno dokázali využiť jeho kvality, čo sa prejavilo aj na hráčovom hernom aj streleckom sebavedomí.

„Teraz chceme vyhrať Ligu majstrov. Tvrdo sme bojovali, aby sme sa dostali do finále. Barcelona je síce dobré mužstvo, ale nie je žiadny favorit, keďže rozhodne iba jeden zápas. Sme minimálne rovnako dobré mužstvo ako Barcelona,“ skonštatoval na záver Morata.

Kouč Juventusu Massimiliano Allegri po zápase pochválil svojich hráčov, ktorí zápas zvládli po fyzickej aj taktickej stránke. „Išlo o zložitý zápas. Real Madrid je totiž veľmi kvalitný tím, ktorý môže skórovať kedykoľvek počas 95 minút. Moji hráči dobre bránili a postupne sme sa začali dostávať do zápasu. Z Álvara Moratu sa stáva významný hráč, stále je však ešte mladý chlapec a nemyslím si, že už dosiahol svoj potenciál. Má veľký priestor na ďalší rozvoj. Cez prestávku som musel hráčov upokojiť a presvedčiť ich, že naša šanca príde. Madridčania totiž hrali veľmi dobre a predovšetkým úvodných desať minút bolo zdrvujúcich. V druhom polčase sa nám podarilo lepšie kontrolovať niektoré úseky hry, keďže v strede poľa sme už hrali dobre,“ vyhlásil podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) Allegri, ktorý zdupľoval slová svojho zverenca Moratu o tom, že finále môže dopadnúť akokoľvek.

„Na zápasy proti Barcelone som zvyknutý. Čelil som jej ešte ako tréner AC Miláno. Prejsť cez Barcelonu je vždy náročné, ale nezabúdajme, že finále sa hrá na jeden zápas. Tento Juventus sa nemá čoho báť,“ povedal 47-ročný rodák z Livorna.

Podľa kormidelníka madridského mužstva Carla Ancelottiho Realu chýbalo lepšie dotiahnutie niektorých malých detailov. „Sme smutní, ale mužstvo tvrdo bojovalo a hralo dobre. Hráčom nemám čo vytknúť. Dnes nám chýbalo trochu šťastia. Ak by som mal niečo ľutovať, tak by to bol prvý zápas v Turíne. Hráči odviedli v oboch zápasoch maximum, tlačili súpera od začiatku do konca. Mali sme veľa streleckých pokusov, škoda, že veľa z nich nemierilo na bránku. V januári a februári sme sa dostali do problémov, pod ktoré sa podpísali zranenia dôležitých hráčov. Neskôr sme sa z toho dostali a bojovali do konca. Snaha u hráčov bola, ale neboli sme takí efektívni ako v prvej polovici sezóny. Vo finále sa síce môže stať čokoľvek, ale osobne favorizujem Barcelonu,“ vyhlásil v rokoch 1999–2001 šéf lavičky Juventusu, ktorý sa v krátkosti vyjadril aj k budúcnosti v Reale Madrid.

„Pred nami sú posledné dva zápasy sezóny. Musíme sa na ne dobre pripraviť a uvidíme, ako to dopadne. Následne si zhodnotíme sezónu. Nepremýšľam o tom, čo bude. Ak bude klub spokojný s tým, čo som pre preň odviedol počas dvoch rokov, budem pokračovať. Rád by som v Madride zostal naďalej, ale klub má právo na zmenu trénera. Som predovšetkým veľmi rád, že sa mi podarilo vybudovať si s hráčmi dobrý vzťah a máme podporu vedenia klubu v dobrých aj zlých časoch,“ povedal Ancelotti, ktorý s Realom doteraz triumfoval v Španielskom pohári, Lige majstrov, európskom Superpohári aj na MS klubov.

zväčšiť Futbalisti Juventusu oslavujú vyrovnávajúci gól... Foto: SITA/AP, Daniel Ochoa de Olza
Juventus Turín, radosť Futbalisti Juventusu oslavujú vyrovnávajúci gól do siete Realu Madrid.

„Musíme sa z toho dostať a budúci rok sa vrátiť silnejší,“ povedal Gareth Bale. „Neprišli sme do Madridu len brániť. V ťažkých chvíľach sme zostali kompaktní a to nám pomohlo dosiahnuť náš cieľ,“ vyjadril sa po zápase turínsky kapitán Gianluigi Buffon.

Veľmi dobrý zápas odohral v turínskej zálohe Francúz Paul Pogba. Aktuálny tréner ruskej futbalovej reprezentácie Fabio Capello, ktorý je znalý pomerov v oboch kluboch, už pred stretnutím tvrdil, že účasť 22-ročného talentu v zostave trénera Allegriho bude kľúčová. „Pre Juventus je najdôležitejšia vec, aby nastúpil Pogba. Je to skvelý hráč, ktorý je fyzicky silný, má kvalitu, dobrý dotyk s loptou a spoľahlivé zakončenie,“ vyslovil pred stretnutím prognózu 68-ročný odborník.

Obe mužstvá sa stretli v LM aj v sezóne 2013/2014, keď Real napokon dosiahol svoj jubilejný 10. triumf v tejto súťaži. V základnej skupine sa v Madride skončilo stretnutie víťazstvom domácich 2:1, v turínskej odvete prišla remíza 2:2. Juventus aj Real Madrid doteraz na seba v súťažných zápasoch natrafili v 17 zápasoch, každé z mužstiev uspelo v ôsmich dueloch.

Zápas bol zároveň reprízou finále LM z roku 1998, v ktorom na poste stopéra hral aj súčasný asistent trénera Realu Madrid Fernando Hierro. Madridčania vtedy ukončili dlhé tridsaťdvaročné čakanie na siedmy európsky primát. Jediný gól finále strelil v amsterdamskej Arene vtedajší juhoslovanský reprezentačný útočník Predrag Mijatovič.

Ohlasy svetových médií – Gareth Fail aj Mladá dáma

Marca (Šp.): „Tam, kde to bolí najviac… s výnimkou vlaňajška a zisku desiateho titulu, Real pohorel štvrtýkrát v semifinále Ligy majstrov za ostatných päť rokov. Semifinálová nočná mora opäť pohltila San Bernabéu.“

La Prensa de Cataluňa (Sp.): „Sen Realu o zisku ‚treble‘ sa rozpadol na malé časti. Liga nie, pohár nie a ani Liga majstrov. Všade nejaká porucha.“

Sport (Šp.): „Morata utopil Real Madrid na jeho brehu. Po Moratovom góle Real skolaboval a Buffona v bránke Juventusu prakticky neohrozil. Juventus bude zaslúžene súperom Barcelony vo finále.“

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Nem.): „Futbalisti Juventusu prekvapili v Madride taktikou, ktorá mala ďaleko od povestného catenaccia. Šance Realu zostali nevyužité a nakoniec o všetkom rozhodla pomsta starého kolegu. Morata bol lepší ako Ronaldo a spol.“

Metro (Angl.): „Gareth Fail! Ďalšia bolestivá noc pre Garetha Bala na San Bernabéu.“

Globosesporte (Braz.): „Joven seňora, čiže Mladá dáma! Až do minulého júna bol Morata hráčom Realu Madrid. Čoskoro tu bude opäť jún a Morata môže vyhrať s Juventusom európsky klubový titul.“

Gazzetta dello Sport (Tal.): „Sen Juventusu je už skutočnosť – finále! Exmadridčan Morata zmrazil Real. Juventus ide do Berlína a nebude tam opravovať múr. Messi, videl si, čo sa stalo Ronaldovi? Juve je späť vo finále po 12 rokoch a 9 rokov po zostupe do Serie B.“

La Stampa (Tal.): „Návrat Moratu do Madridu a jeho dvojnásobná pomsta. Najprv gól v Turíne a potom aj v odvete, ktorým umlčal San Bernabéu. ‚Robil som si len svoju prácu,‘ povedal hrdina Juventusu po zápase.“

Sport (ČR): „Krach Realu dokonal Juventus. Nepotrebný Morata mu ukradol finále Ligy majstrov!“

debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #liga majstrov #Real Madrid #Carlo Ancelotti #Álvaro Morata
Načítavajú sa športové výsledky...