Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Guardiola prirovnal Messiho k Pelému. Barcelone praje triumf v Lige majstrov

Futbalisti FC Barcelona sa stali prvými finalistami Ligy majstrov 2014/2015. V utorňajšej odvete semifinále na pôde Bayernu Mníchov síce prehrali 2:3, ale v súčte s domácim úspechom 3:0 spred šiestich dní im to stačilo na postup.

13.05.2015 09:16
Pep Guardiola, Neymar Foto: ,
Tréner Bayernu Pep Guardiola v debate s hviezdou Barcelony Neymarom.
debata

V stredu 13. mája sa uskutoční odveta medzi Realom Madrid a Juventusom Turín, ktorý pred vlastnými fanúšikmi minulý utorok triumfoval nad obhajcom „ušatej trofeje“ 2:1. Finále LM je na programe 6. júna v Berlíne.

Mníchovčanom pod taktovkou niekdajšieho kouča Barcelony Pepa Guardiolu vykresal hlavičkou v 7. min po rohovom kope Xabiho Alonsa nádej Medhi Benatia, lenže Allianz Arenu umlčal už na sklonku úvodnej štvrťhodiny Neymar. Zblízka doťukol po krásnej rýchlej kombinácii, v ktorej figurovali aj ďalšie hlavné ofenzívne klenoty hostí Lionel Messi a Luis Suárez – 1:1. Bayern v tej chvíli potreboval ďalšie štyri góly.

Bavorom slúžilo ku cti, že nekapitulovali. Museli však hrať na značné riziko, otvárali obranu a v 29. min Neymar zavŕšil priebežný obrat na 2:1 pre zverencov Luisa Enriqueho. Stlmil si loptu na hrudi a z pomerne náročného uhla ju poslal po zemi k bližšej žrdi popod neskoro padajúceho Manuela Neuera. Asistoval mu opäť Suárez, ktorý v prvom polčase potvrdil, že je jedným z najlepších nákupov katalánskeho klubu v posledných rokoch.

V obojstranne ofenzívne ladenom dueli mal nielen pred zmenou strán viac príležitostí Bayern, ale Marc-André ter Stegen v bránke „Blaugranas“ viackrát čaroval. Blysol sa najmä v 39. min, keď reflexívne stlmil „tutovku“ Roberta Lewandowského a potom bleskovým presunom ešte stihol vytlačiť loptu z bránkovej čiary.

Zostrih zápasu Bayern - Barcelona

S ochrannou maskou hrajúci Poliak sa dočkal až v 59. min, keď sa na hranici pokutového územia pohral s Javierom Mascheranom a nechytateľne zavesil – 2:2. Viac ako štvrť hodiny pred koncom išiel Bayern dokonca znova do vedenia: Bastian Schweinsteiger dobre sklepol a Thomas Müller výborne trafil k žrdi. To však bola posledná zmena skóre.

Tréner Bayernu Guardiola priznal, že jeho niekdajší zamestnávateľ si zaslúži účasť vo finále. „Chcem pogratulovať nielen mojim hráčom, ale aj súperovi. Dúfam, že v Berlíne získa európsky titul. Mali sme veľa problémov, ale moji zverenci do toho dali všetko. Poďakovanie patrí aj našim fanúšikom. Chceli sme sa dostať do Berlína, ale nakoniec sme prehrali so cťou. Luis Enrique odvádza v Barcelone skvelú robotu. Či už vo finále bude jeho tím čeliť Realu Madrid alebo Juventusu Turín, bude to skvelý zápas,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová Guardiolu, ktorý upozornil, že Barcelona za posledné mesiace odstránila slabinu v defenzívnej činnosti.

„Barcelona je vzadu naozaj silná. Jej hráči sú v dobrej fyzickej kondícii a rýchlo sa presúvajú do útoku. Vo finále sú zaslúžene. Prehrali sme ďalšie semifinále LM, s lepšou hrou v obrane sme sa tomu mohli vyhnúť. Želal by som si mať pokope všetkých zdravých hráčov,“ doplnil Guardiola, ktorý opäť nešetril superlatívmi na adresu Argentínčana Lionela Messiho, u ktorého si fanúšikovia mohli v poslednom čase všimnúť nový účes aj tetovanie. „Lionel je veľmi, veľmi silný. Je ako Pelé,“ skonštatoval na záver 44-ročný rodák zo Santpedora.

„Ako hráč vždy veríte na zázraky, hoci to nie je jednoduché. Barcelona zahrala mimoriadne a využila svoje šance. My sme ukázali odhodlanie a naša hra dnes vyzerala omnoho lepšie. Predovšetkým v prvom polčase sme si utvorili veľa príležitostí na skórovanie. Posledné dve minúty v Barcelone nás stáli finále. Iné by to bolo, keby sme sa domov vrátili s prehrou 0:1,“ vyhlásil pre televíznu stanicu Sky kapitán Bavorov Philipp Lahm.

Barcelona prehrala premiérovo od 21. februára, keď na svojom Camp Nou v španielskej lige nestačila na Málagu (0:1).

Krátko po celkovo piatom góle v tomto divácky atraktívnom dueli, ktorý však bol bez citeľnejšieho „postupového“ napätia, prišiel na trávnik Barcelončan Xavi Hernández. Znamenalo to jeho rekordný jubilejný 150. štart v najprestížnejšej európskej pohárovej súťaži, v stredu sa môže na túto métu dostať aj gólman Realu Madrid Iker Casillas.

zväčšiť Útočníka Barcelony Lionela Messiho zastavuje... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Lionel Messi, Bastian Schweinsteiger, Xabi Alonso Útočníka Barcelony Lionela Messiho zastavuje dvojica z Bayernu Bastian Schweinsteiger a Xabi Alonso.

Kouč Barcelony Luis Enrique po stretnutí vyhlásil, že sa veľmi teší z postupu. „Je to noc, keď musíme byť šťastní. Hoci som mal plodnú kariéru ako hráč, byť vo finále ako tréner bude trochu odlišné. Samozrejme, podľa očakávania som v Mníchove trochu tŕpol. Nebolo to jednoduché, najmä po otváracom góle Bayernu. Dobre sme však zareagovali. Po zmene strán išli Bavori do rizika. Kým my sme v prvom polčase väčšinu času kontrolovali hru, v druhom dejstve sme robili veľa chýb a domáci to využili,“ povedal Luis Enrique.

„Vedeli sme, že Bayern na nás na začiatku vybehne, ale dva góly nám dodali pokoj. Sme vo finále a musíme to osláviť,“ doplnil svojho trénera podľa portálu goal.com kapitán Andrés Iniesta.

Mníchovčania prelomili negatívnu sériu štyroch prehier. Od zisku majstrovského titulu koncom apríla prehrali všetky súťažné duely. Najskôr neuspeli v semifinále Nemeckého pohára s Borussiou Dortmund (1:1 po predĺžení, na pok. kopy 0:2), v ligovej súťaži podľahli v Leverkusene (0:2) a v Lige majstrov na pôde Barcelony (0:3). Naposledy v sobotu prekvapujúco nestačili doma na Augsburg (0:1). V rámci semifinále LM sa im podarilo prekonať súperovho brankára po troch meraniach síl, v ktorých vyšli gólovo naprázdno. Bayern pod trénerom Pepom Guardiolom utrpel v uplynulej sezóne 2013/2014 dve prehry proti inému španielskemu klubu Realu Madrid (0:1 a 0:4). Naďalej platí, že Bayern v domácom prostredí s Barcelonou nikdy neťahal za kratší koniec (tri víťazstvá a dve remízy, pozn.).

Barca sa prebojovala do svojho ôsmeho finále. Radovala sa v rokoch 1992, 2006, 2009 a 2011. Prípadným piatym triumfom sa môže vyrovnať práve Bayernu (1974, 1975, 1976, 2001, 2013)

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #fc barcelona
Načítavajú sa športové výsledky...