Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z lásky je výzva. Guardiola sa vracia domov

Je jeho životnou láskou. Počas pätnástich rokov pre ňu drel deň čo deň. Dal jej zo seba všetko - zapredal jej telo i dušu. Teraz sa jej však pokúsi zlomiť srdce.

06.05.2015 12:00
Josep Guardiola Foto: ,
Josep Guardiola - tréner Bayernu Mníchov. V stredu bude jednou z najsledovanejších postáv na Nou Campe.
debata

Keď vkročí Pep Guardiola dnes večer na trávnik Nou Campu, budú ním s najväčšou pravdepodobnosťou lomcovať emócie. Kožou mu pri pohľade na takmer 100-tisíc divákov na tribúnach prebehnú zimomriavky. V mysli sa mu vynoria nezabudnuteľné spomienky. Ale aj plán, ako dostať krásavicu menom Barcelona na kolená.

Pre jedného z najlepších trénerov súčasnosti je pýcha Katalánska nedotknuteľná. Nielen klub, ale aj mesto. Narodil sa v ňom, vyrastal, od trinástich rokov bol členom slávnej La Masie – futbalovej akadémie, v ktorej dozrievajú a vychádzajú z nej do sveta mimoriadne talenty. Neskôr strávil v barcelonskom drese jedenásť úspešných sezón. V mladom veku patril do Cruyffovho mužstva snov, ktoré vybojovalo šestnásť trofejí – vrátane šiestich titulov a triumfu v Lige majstrov.

Ďalších štrnásť priniesol Guardiola na Nou Camp v pozícii trénera. Stačili mu na to štyri roky. Dnes sa pokúsi barcelonské plány na ďalší veľký triumf prekaziť. Prichádza síce domov, no po prvý raz v pozícii súpera. Španielsky veľkoklub vyzve v úvodnom semifinále Ligy majstrov Bayern Mníchov – aktuálneho Guardiolovho zamestnávateľa.

„Napriek tomu, že bude stáť proti nám, privítame ho veľkolepo. Ako veľkého človeka a úžasného trénera. Napokon, raz sa do Barcelony i tak vráti,“ vraví pre španielske médiá klubový šéf Josep Maria Bartomeu.

Guardiolova naviazanosť na Barcelonu (ale i Barcelony na Guardiolu) je vskutku silná. Bol to práve on, kto vzkriesil slávny klub a prinavrátil mu lesk úspechu. Zároveň zostrojil systém, na ktorý súperi nevedeli dlho nájsť recept. Teraz sa však môže stať jeho obeťou. „Zároveň však máme vďaka Guardiolovi veľkú výhodu. Nik nepozná Barcelonu lepšie ako on. Povie nám o nej všetko podstatné. Potom bude záležať už len na tom, ako s jeho radami naložíme,“ vraví útočník Thomas Müller.

Guardiola pôsobí v Bayerne druhý rok. A potvrdzuje, že patrí k najúspešnejším koučom, aký súčasný svet futbalu ponúka. Do Allianz Arény priniesol už päticu trofejí. Možno aj vďaka zaužívaným rituálom, ktoré ani po prechode do nového prostredia nezmenil.

Pred každým dôležitým zápasom sa zamkne vo svojej kancelárii. Pustí si pokojnú hudbu, sleduje jeden zápas za druhým. A do jeho notesu pribúdajú dôležité poznámky. „Robím tak až do okamihu, kým nenastane chvíľa, počas ktorej mi prebehne hlavou účinná taktika. Ten moment trvá minútu, možno osemdesiat sekúnd, no je najdôležitejší v celej príprave,“ tvrdí 44-ročný génius s prezývkou Filozof.

Mnoho postrehov si Guardiola zaznačil na papier aj pred súbojom v Barcelone. Zaobíde sa však možno aj bez nich. Každého zo svojich niekdajších zverencov i trénera Luisa Enriqueho, s ktorým kedysi bojoval za rovnaké farby, totiž pozná dokonale.

Stredajší program
Semifinále, prvý zápas: 20.45 FC Barcelona – Bayern Mníchov (priamy prenos na Dvojke).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #Bayern Mníchov #Pep Guardiola #fc barcelona
Načítavajú sa športové výsledky...