Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pikantný súboj značiek FCB, Guardiola sa vracia na Camp Nou

Boj o finále vo futbalovej Lige majstrov bude mať pikantnú príchuť najmä pre nemeckých a španielskych fanúšikov.

24.04.2015 12:32 , aktualizované: 14:53
semifinalisti, Liga majstrov 2014/2015 Foto: ,
Semifinalisti Ligy majstrov.
debata (3)

V semifinále sa stretnú dva kluby so svetoznámou skratkou FCB, ktoré majú dovedna na konte 9 titulov v najprestížnejšej európskej klubovej futbalovej súťaži a ich tréneri sú bývalí spoluhráči z reprezentácie a dobrí kamaráti. Bayern Mníchov ovládol Ligu majstrov či predtým Európsky pohár majstrov doteraz päťkrát, FC Barcelona má o jeden triumf menej. Špecifickým na tejto konfrontácii je najmä návrat trénera Bayernu Pepa Guardiolu do Barcelony, ktorú priviedol v rokoch 2008 – 2011 k trom titulom v španielskej Primera División, dvom víťazstvám v Španielskom kráľovskom pohári, dvom triumfom v Lige majstrov a celkovo 14 rôznym trofejam.

"Čo môže byť vo futbale krajšie ako hrať veľké zápasy, ktoré sleduje celý svet? Mal som tušenie, že naším súperom bude FC Barcelona, šance vidím 50 na 50. Tréneri možno sú v centre pozornosti tohto dvojzápasu, ale v konečnom dôsledku rozhodnú hráči na trávniku,“ uviedol predseda správnej rady Bayernu Matthias Sammer.

Tréner Bayernu Pep Guardiola a kormidelník FC Barcelona Luis Enrique sú takmer rovesníci, 44-ročný Guardiola je o 7 mesiacov mladší. V španielskej reprezentácii si spolu zahrali na MS 1994 v USA a tiež na OH 1992 v Barcelone, kde si obaja vybojovali zlaté medaily. Zatiaľ čo futbalista bol známejší a úspešnejší Luis Enrique, ako tréner je na tom zatiaľ oveľa lepšie Guardiola.

„Tréneri Pep Guardiola a Luis Enrique sa poznajú veľmi dobre, a to robí zápas ešte atraktívnejším. Súper je Bayern a prvý duel hráme doma, to je určite pre nás komplikácia,“ tvrdil viceprezident FC Barcelona Jordi Mestre pre server UEFA. Tréner FC Barcelona Luis Enrique v prvej reakcii podotkol: „Špecifický súboj pre mňa, Pepa Guardiolu, hráčov aj fanúšikov oboch táborov. Ale nemôžeme zľaviť – pôjdeme do toho s tým, že chceme vyhrať doma aj u súpera.“ Guardiola v protireakcii uviedol: "Bude to po prvý raz, čo sa vrátim do Barcelony od môjho pôsobenia v tomto klube. Raz to muselo prísť a teším sa. Bude to pre mňa emocionálne, ale nič to nemení na tom, že chceme zdolať Barcelonu. Majú však veľmi silné mužstvo, momentálne asi najlepšie na svete.“

„Čaká na nás náročná konfrontácia, no nebolo by fér povedať, že proti Juventusu alebo Realu by sme to mali jednoduchšie. V odvete proti Portu sme predviedli excelentný prvý polčas, proti Barcelone budeme potrebovať štyri takéto dejstvá,“ uviedol ambasádor Bayernu Paul Breitner, ktorý hral za bavorský tím v rokoch 1970 – 1974 a 1978 až 1983. Kataláncov v piatok zastupoval na žrebe ich niekdajší futbalista Ludovic Giuly: „Bude to pekné semifinále, pôjde o veľký súboj. Najprv sa predstavíme doma, Bayern je teraz nesmierne silný.“ Stretnutie prinesie aj súrodenecký súboj. V drese „blaugranas“ hrá Rafinha Alcantara, v nemeckých farbách zasa odchovanec Barcelony a jeho starší brat Thiago. "Zahrať si na Camp Nou je vždy česť. Dáme do toho všetko, aby sme nechýbali v berlínskom finále,“ uviedol Thiago pre Kicker.

Rečou štatistík je na tom lepšie Bayern. Ten z ôsmich zápasov vo futbalovej Európe až päťkrát FC Barcelona zdolal a len raz zvíťazili Katalánci. Barcelonskí fanúšikovia zrejme nikdy nezabudnú na debakel, ktorý utŕžili od Bayernu pred dvoma rokmi práve v semifinálovej fáze LM. V Mníchove prehrali 0:4 a doma 0:3. "Radi spomíname na tie zápasy, keď sme jasne dominovali, ale teraz sú karty zamiešané po novom a len dva stopercentné výkony nám pomôžu k postupu,“ uviedol brankár Manuel Neuer pre nemecké médiá.

Druhú dvojicu utvorili taliansky Juventus Turín a druhý španielsky zástupca Real Madrid. Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone, v ktorom už v tejto fáze neboli družstvá nasadené. Prvé semifinálové zápasy sú na programe 5. a 6. mája, odvety 12. a 13. mája 2015.

Juventus sa dostal do semifinále prvýkrát od sezóny 2002/2003, aj vtedy hral proti Realu Madrid a postúpil do finále. „Sme radi, že sme sa po dvanástich rokoch vrátili do semifinále. Pamätáme si na duely s Realom, určite to bude veľmi napínavé,“ zareagoval na los bývalý hráč a v súčasnosti člen predstavenstva Juventusu Pavel Nedvěd. Jeho náprotivok na pódiu v Nyone riaditeľ madridského klubu pre medzinárodné vzťahy Emilio Butrageňo povedal: „Turínčania sú späť v semifinále a ukazujú, že majú teraz formu. Bude to vyrovnané, majú veľmi kvalitný káder. Na ihrisku musíme odviesť to najlepšie.“ Juventus vyhral tri z posledných štyroch zápasov proti Realu vo vyraďovacej fáze európskej pohárovej súťaže číslo jeden.

Dvojice v semifinále Ligy majstrov (prvé zápasy 5. a 6. mája, odvety 12. a 13. mája):
FC Barcelona (Šp.) – Bayern Mníchov (Nem.)
Juventus Turín (Tal.) – Real Madrid (Šp.)

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #Bayern Mníchov #Real Madrid #fc barcelona #žreb semifinále