Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Róm, ktorý hádzal fľaše, zostrelil Bayern

Pred siedmimi rokmi za neho poslal milánsky Inter na účet Porta takmer dvadsať miliónov eur. Prihodil za neho aj talentovaného mladíka. Nádeje, ktoré do neho v Taliansku vkladali, boli obrovské. Sklamal však na celej čiare a po sezóne ho vyhlásili za najhoršieho futbalistu Serie A. Nevyspytateľný. Slovo, ktoré zrejme najlepšie charakterizuje Ricarda Quaresmu.

16.04.2015 11:03
Ricardo Quaresma Foto: ,
Ricardo Quaresma, hrdina Porta, po víťaznom zápase s Bayernom.
debata (1)

Skúsený portugalský krídelník vystriedal počas kariéry sedem klubov. Zažil vrcholy i pády. Pýši sa štyrmi portugalskými titulmi, dvomi talianskymi. Patrí medzi vyvolených, ktorým osud doprial triumf v prestížnej Lige majstrov. Po tom, ako zažiari, vie však vzápätí aj zlyhať.

„Patrí k mimoriadnym talentom. Nepáči sa mi však jeho prístup. Musí sa ešte veľa učiť. Nedodržiava taktické pokyny, odmieta pracovať pre tím. Takého hráča do základnej zostavy nepustím,“ hneval sa na svojho krajana pred siedmimi rokmi José Mourinho. Vtedajší tréner Interu poslal technicky mimoriadne zdatného futbalistu na hosťovanie do Chelsea Londýn. Po sezóne mu dal v Miláne druhú šancu, no ani tú Quaresma nevyužil.

Jeho kroky tak viedli do Besiktasu Istanbul, kde sa prejavila miestami prchká povaha portugalského reprezentanta. Po tom, ako ho tréner Carlos Carvalhal v zápase Európskej ligy s Atléticom Madrid vystriedal, prišlo v šatni medzi obomi k potýčke. Quaresma vraj po trénerovi hodil fľašu s vodou, pokúsil sa ho napadnúť a neodpustil si si ani urážlivé slová na jeho adresu. „Si nikto, absolútne nič. Myslíš len na seba. Nemáš právo ma vystriedať,“ kričal údajne hráč na svojho kouča.

Niet divu, že po sezóne sa musel z Turecka porúčať a zamieril do arabského Al Ahli, odkiaľ sa po šiestich sezónach opäť vrátil do milovaného Porta. Na prvom tréningu vítalo miláčika tribún viac ako desaťtisíc nadšených fanúšikov.

V drese 27-násobného portugalského majstra 31-ročný futbalista opäť žiari. Výbornú formu potvrdil aj v stredu večer, keď dvomi gólmi prispel v úvodnom štvrťfinále Ligy majstrov k prekvapujúcemu víťazstvu nad Bayernom Mníchov (3:1). „Sme tímom bez hviezd. Na ihrisko sme šli s jediným cieľom – extrémne tvrdo pracovať a pobiť sa o úspech. Sme pripravení svoj náskok uhájiť a postúpiť do semifinále,“ vravel po zápase sebavedomo Quaresma.

Prvý presný zásah zaznamenal v tretej (z pokutového kopu) minúte, druhý pridal ešte pred koncom úvodnej desaťminútovky. „Vďaka nemu sme vstúpili do zápasu skvele. V súboji s najlepším mužstvom planéty a jedným z najfascinujú­cejších v dejinách Bayernu sme si tak pozíciu výrazne uľahčili. Chcem tejto partii chlapcov zagratulovať k výbornému výkonu,“ chválil svoj tím Julen Lopetegui.

Najvýraznejšie slová uznania si po stredajšom večere zaslúži Quaresma – futbalista, ktorý to nemal nikdy jednoduché. Aj pre svoj pôvod. Rodák z Lisabonu sa totiž netají tým, že je Róm. „Zakaždým, keď počujem, že v Portugalsku nie je rasizmus, musím sa smiať. Platí, že keď sa u nás udeje niečo zlé, môžu za to cigáni, černosi alebo prisťahovalci. Je ťažké žiť s takýmto vedomím,“ vyhlásil vlani portský hrdina.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #FC Porto #Ricardo Quaresma