Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rekordná Barcelona ôsmykrát v rade vo štvrťfinále, Anglicko bez zástupcu

Futbalisti FC Barcelona v súlade s predpokladmi prenikli do najlepšej osmičky tímov Ligy majstrov 2014/2015.

19.03.2015 08:18
FC Barcelona, fanúšikovia Foto: ,
Fanúšikovia FC Barcelona.
debata

Španielsky tím zvíťazil v stredajšom odvetnom osemfinálovom zápase nad anglickým majstrom Manchestrom City 1:0, a keďže zo súperovho trávnika si priniesol výhru 2:1, postrážil si zaslúžený postup. O jediný gól stretnutia, ktorý bol festivalom zahodených šancí Kataláncov, sa v 31. min postaral chorvátsky záložník Ivan Rakitič.

Iskierku nádeje pre hostí mohol v 78. min vykresať argentínsky kanonier Sergio Agüero, ale nepremenil pokutový kop, keďže brankár Marc-André ter Stegen vystihol smer jeho zle kopnutej strely. Agüero napodobnil krajana Lionela Messiho, ktorý v prvom zápase v Manchestri neprekonal strelou z ‚bieleho bodu‘ brankára „Citizens“ Joa Harta.

Barcelona postúpila do štvrťfinále LM ôsmykrát za sebou, čo sa ešte nikomu nepodarilo. Navyše, z posledných 31 domácich duelov v tejto súťaži prehrala jediný. Za hráča zápasu vyhlásili štvornásobného najlepšieho futbalistu sveta Lionela Messiho, ktorému výborne sekundoval heroickým výkonom v bránke „Citizens“ gólman Hart.

„Bolo to náročné, ale v bránke som na to, aby som zabraňoval gólom. Snažil som sa robiť, čo sa dalo. Občas som mal aj trochu šťastia,“ povedal Hart pre Sky Sports.

Trénera „Blaugranas“ Luisa Enriqueho potešilo celkové osemfinálové skóre 3:1, odveta bola podľa neho špeciálna pre tím aj fanúšikov. „Mužstvo a jeho priaznivci zažili výnimočný a veľmi pozitívny večer. Všetci vieme, čo Messi dokáže. Je to bezpochyby najlepší hráč histórie futbalu. Dosiahli sme svoj cieľ. Teraz si všetci počkáme na žreb,“ povedal pre stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) Luis Enrique, ktorému sa nepáčila ľahkovážnosť jeho zverencov pri zakončení.

„Nemali by sme hazardovať s výsledkom. Mali sme neuveriteľné príležitosti na skórovanie. Mohli sme o všetkom rozhodnúť ešte pred pokutovým kopom Manchestru City. Toľko šancí sme už dávno nemali. Joe Hart bol veľkolepý,“ doplnil 44-ročný rodák z Gijónu.

„V porovnaní s prvým zápasom ma neteší dnešný výsledok. Barcelona hrala veľmi dobre, Messi bol vynikajúci. Naše vypadnutie neberiem ako neúspech v Lige majstrov, skôr vo mne prevláda sklamanie. Bohužiaľ, hrali sme proti Barcelone a to je momentálne silnejšie mužstvo. Vedeli sme, že v odvete musíme streliť aspoň dva góly. Joe Hart chytal veľmi dobre, keby sme premenili pokutový kop, v závere by bolo možné všeličo. Teraz sa musíme sústrediť na Premier League a usilovať sa o ligový titul,“ povedal kormidelník Manchestru City Manuel Pellegrini, ktorý v doterajších vzájomných dueloch s FCB utrpel dovedna až 16 prehier.

V tejto konfrontácii išlo o reprízu vlaňajšieho osemfinále. Barcelončania pod vedením vtedajšieho argentínskeho trénera Gerarda Martina vyhrali oba zápasy (2:0 vonku a 2:1 doma) a pomerne suverénne sa kvalifikovali do ďalšej fázy. FCB čaká najbližšie nedeľňajšie El Clásico proti Realu Madrid v rámci Primera División.

City ešte nikdy neboli v LM ďalej ako medzi najlepšou šestnástkou. Vypadnutie manchesterského mužstva znamená, že anglický futbal nebude mať zastúpenie vo štvrťfinále európskeho pohára číslo jeden, keďže so súťažou sa postupne rozlúčili FC Liverpool, FC Chelsea aj Arsenal Londýn. Stalo sa tak len druhýkrát v 21. storočí. Predtým rovnaká situácia nastala v sezóne 2012/2013, keď Manchester United a Arsenal Londýn skončili svoje účinkovanie v osemfinále a FC Chelsea spolu s Manchestrom City už v skupine.

Štvrťfinálový žreb LM je na programe v piatok 20. marca vo švajčiarskom Nyone. Žiadny z tímov nebude nasadený, vo štvrťfinále sa môžu stretnúť aj mužstvá z rovnakej krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #manchester city