Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Guardiola s piatimi útočníkmi, Kučer utvoril rekord v rýchlosti vylúčenia

Futbalisti Bayernu Mníchov po bezgólovom prvom zápase suverénne zvládli stredajšiu odvetu osemfinále Ligy majstrov 2014/2015 so Šachtarom Doneck, keď ukrajinský tím zdolali doma vysoko 7:0.

12.03.2015 09:59
Alexander Kučer Foto: ,
Alexander Kučer zo Šachtaru Doneck (druhý zľava) videl červenú kartu už po už po 153 sekundách zápasu s Bayernom Mníchov.
debata

Ambície favorita začal napĺňať už v 4. min Thomas Müller, ktorý premenil pokutový kop. „Vyrobil“ ho v šestnástke Oleksandr Kučer, keď fauloval Maria Götzeho, za čo videl aj červenú kartu.

Kučer sa stal najrýchlejšie vylúčeným hráčom v histórii Ligy majstrov. Obranca videl červenú kartu už po 153 sekundách hry. V Allianz Arene prekonal doterajší rekord Valériena Ismaela z Werderu Brémy, ktorý v roku 2004 musel odísť predčasne pod sprchy v čase 5:52 min.

„Chcel som hrať loptu, ale nezasiahol som ju. Nemyslím si však, že by to bolo na červenú kartu. Kontakt tam síce nejaký bol, Götze spadol a rozhodca sa rozhodol. Tréner ma podporil, chcel by som mu za to poďakovať. Nezbavuje ma to zodpovednosti. Je veľmi ťažké hrať 90 minút v desiatich proti jednému z najlepších svetových mužstiev,“ zareagoval Kučer.

Červená karta pre Oleksandra Kučera na začiatku zápasu

Ešte do prestávky zvýšil na 2:0 pre favorita stopér Jérome Boateng a po zmene strán si Bavori poriadne zgustli na oslabenom protivníkovi. Presadili sa postupne Franck Ribéry, gólovú dupľu si doprial Thomas Müller, po Boatengovi sa do streleckej listiny zapísal aj ďalší stredný obranca Holger Badstuber, do čierneho trafil aj útočník Robert Lewandowski a gólový účet stretnutia uzavrel Mario Götze.

„Samozrejme, že sme spokojní. Dosiahli sme jasný výsledok. Bolo to pre nás jednoduchšie, pretože sme prakticky celý zápas hrali v početnej prevahe. Šachtar si nevypracoval ani jednu šancu. Gratulujem môjmu tímu, budeme hrať vo štvrťfinále,“ vyhlásil pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) Guardiola, ktorý priznal, že prvýkrát vo svojej trénerskej kariére postavil päť útočníkov.

„Premiérovo v mojej kariére sme hrali s piatimi hráčmi v útoku. Dominovali sme v celom priebehu duelu. Vedel som, že Šachtar má šikovných hráčov. Extra hráč navyše bol pre nás bonusom,“ dodal 44-ročný Španiel, ktorého potešilo, že sa strelecky presadil v nedávnom období často zranený stopér Holger Badstuber. „S Holgerom som veľmi spokojný. Vrátil sa po dvoch rokoch zdravotnej indispozície. Hrá veľmi dobre. Je to hráč s veľkým citom pre výber miesta a dobrým priestorovým videním,“ pochválil Guardiola svojho zverenca.

Zostrih zápasu

Bayern si zopakoval výsledok z rovnakej fázy LM zo sezóny 2011/2012, keď v odvetnom dueli na domácej pôde uštedril švajčiarskemu FC Bazilej taktiež zahanbujúci debakel 7:0. Rezultátom proti Šachtaru vyrovnal svoje najvyššie víťazstvo vo vyraďovacej fáze LM. „Po rýchlej červenej karte sa nám rozsypal náš systém a už sme nedokázali zastaviť rozbehnutý stroj Bayernu ako v prvom stretnutí. Musíme Bayernu pogratulovať,“ povedal tréner Šachtaru Mircea Lucescu.

Bayern prišiel o Arjena Robbena, ktorý striedal už v 20. min pre problémy so stehenným svalom. Bavori postúpili medzi najlepších osem mužstiev LM štrnástykrát vo svojej histórii. V európskom pohári číslo jeden sa doteraz stalo trinásťkrát, že niektoré z mužstiev strelilo sedem a viac gólov.

Naďalej platí, že žiadny ukrajinský šampión nezdolal od roku 1980 nemeckého zástupcu v európskom pohári číslo jeden. Veľmi blízko k tomu bolo Dynamo Kyjev v sezóne 1998/1999, ktoré v prvom semifinálovom zápase viedlo práve nad Bayernom 3:1, ale duel sa napokon skončil remízou 3:3.

Najrýchlejšie vylúčenia od začiatku zápasov v histórii LM:
2:33 min Alexander Kučer (Šachtar Doneck) – 11. marca 2015 proti Bayernu Mníchov
5:52 min Valérien Ismael (Werder Brémy) – 14. septembra 2004 proti Interu Miláno
5:59 min Craig Bellamy (Newcastle United) – 27. novembra 2002 proti Interu Miláno
6:00 Frédéric Déhu (Lens) – 9. decembra 1998 proti Dinamu Kyjev
6:47 Hector Herera (Porto) – 22. októbra 2013 proti Petrohradu

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Šachtar Doneck