Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Arsenalu hrozí koniec v osemfinále. Wenger: Obrana bola samovražedná

Futbalisti AS Monaco zvíťazili v stredajšom prvom osemfinálovom stretnutí Ligy majstrov na ihrisku Arsenalu Londýn 3:1 a pred odvetným duelom figurujú vo výhodnejšej pozícii.

26.02.2015 08:57
Arsene Wenger Foto: ,
Arsene Wenger na lavičke Arsenalu počas zápasu s Monakom.
debata

Domáci „kanonieri“ vstúpili do súboja aktívne, ale z úvodného náporu nevyťažili presný zásah. Skóre súboja otvoril v 38. min hosťujúci Kondogbia – ďalekonosnú strelu stredopoliara AS Monaco tečoval stopér Arsenalu Mertesacker a zmiatol brankára Ospinu. Osem minút po zmene strán pridal druhý gól hostí Berbatov, ktorý zakončil rýchly protiútok.

Bulharský zakončovateľ ukázal v stretnutí veľkú dôležitosť pre svoje mužstvo, vyhrával osobné súboje, podržal loptu, rozvíjal akcie a čo je najdôležitejšie, jeho presný zásah sa napokon ukázal ako víťazný. „Naša túžba po víťazstve bola jednoducho väčšia ako u hráčov Arsenalu. Ešte je pred nami odveta, Arsenal má dobrých hráčov. Máme síce pohodlný náskok, ale vo futbale je možné všetko,“ vyhlásil pre goal.com Berbatov, na ktorého diváci na Emirates Stadium ‚bučali‘ pri každom dotyku s loptou, keďže si v minulosti obliekal dresy rivalov Tottenhamu Hotspur a Manchestru United.

Londýnčania nevyužili viacero sľubných príležitostí na skorigovanie stavu – v 57. min Giroud prekopol odkrytú svätyňu hostí, o sedem minút neskôr Welbeck mieril do opustenej bránky, ale trafil padajúceho spoluhráča Walcotta. Zverenci trénera Arséna Wengera sa dočkali gólu až v nadstavenom čase druhého dejstva, gólmana AS Subašiča prekonal technickou strelou striedajúci Oxlade-Chamberlain. Posledné slovo však patrilo tímu francúzskej Ligue 1, Ferreira-Carrasco premenil svoj nájazd na Ospinu krížnym pokusom medzi tri žrde.

„Gratulujem Monaku k perfektnému výsledku. Nevyužili sme naše príležitosti na skórovanie a naša defenzíva bola samovražedná. Mali sme trochu smoly, pretože pri prvom góle tečoval loptu náš obranca. Vyzerá to tak, že sme stratili nervy a racionalitu. Viac sme chceli srdcom ako hlavou, ale na tejto úrovni to takto nefunguje. Po znížení na 1:2 hráči chceli okamžite vyrovnať, ale zabudli byť opatrní vzadu. Mentálne sme neboli dostatočne ostrí a zaplatili sme za to. Neboli sme to my, kto režíroval celé predstavenie, ale Monaco,“ vyhlásil po stretnutí pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) tréner „kanonierov“ Arséne Wenger, ktorý bol v rokoch 1987 – 1994 práve kormidelníkom „monackých kniežat“.

AS Monaco sa vo vyraďovacej fáze európskeho pohára číslo jeden predstavilo po desiatich rokoch. V osemfinále LM 2004/2005 vypadlo po dvoch prehrách (0:2 a 0:1) s PSV Eindhoven. V aktuálnej sezóne odolalo v základnej skupine aj silným mužstvám, keď inkasovalo jediný gól.

Zostrih zápasu

„Podrobne sme si rozanalyzovali hru Arsenalu, vedeli sme, že nastúpia útočne. V prvom polčase sme však boli veľmi organizovaní, čo nám umožnilo prechádzať do rýchlych protiútokov. Arsenal má veľmi kvalitných hráčov, som rád, že sme ich dokázali eliminovať. Nikto by si určite nepomyslel, že je tento výsledok možný. Netreba však zabúdať, že sme ešte len v polovici cesty,“ vyhlásil tréner Monaka Leonardo Jardim, ktorý prezradil aj svoju trénerskú filozofiu.

„Futbal je umenie. Musíte presne vedieť, ako chcete útočiť a ako brániť. Náš tím je v tomto smere vyvážený. V prvom rade chceme zabezpečiť stabilitu a až následne sa púšťame do útoku. Je veľmi náročné streliť toľko gólov v jednom stretnutí v Lige majstrov, preto je dôležité, aby sme v každej situácii boli organizovaní,“ dodal 40-ročný portugalský tréner, ktorý sa narodil vo Venezuele.

Odvetný súboj na štadióne AS Monaco je na programe v utorok 17. marca.

debata chyba
Viac na túto tému: #AS Monaco #Arsenal Londýn