Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barcelona opäť narazí na City a Real na Schalke

Obhajca prvenstva Real Madrid nastúpi v jarnom osemfinále futbalovej Ligy majstrov (LM) 2014/2015 opäť proti Schalke 04 Gelsenkirchen.

15.12.2014 12:48 , aktualizované: 13:11
Liga majstrov, žreb osemfinále 2014/2015 Foto: ,
Osemfinálové dvojice.
debata

Rozhodol o tom pondelkový poludňajší žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone. Spomenuté duo si zmeralo sily aj v uplynulom ročníku v 1. kole vyraďovacej fázy: z postupu sa suverénne tešil španielsky favorit (výsledky: 6:1 /vonku/, 3:1 /doma/) a položil základ k neskoršiemu rekordnému desiatemu titulu v najprestížnejšej klubovej súťaže na starom kontinente.

„Pôjdeme do tohto dvojzápasu ako favorit, ale zároveň obozretne. Postup je cieľ, samozrejme, ale musíme byť naplno koncentrovaní a pokorní. A že sme hráčom Schalke naposledy strelili u nich doma šesť gólov? To by som teraz vôbec neriešil. Každý zápas je iný a aj toto bude úplne odlišná situácia,“ uviedol riaditeľ Realu Madrid pre medzinárodné vzťahy Emilio Butragueňo v prvom rozhovore po žrebe pre Eurosport.

Šlágrom atraktívnej osemfinálovej ponuky bude dvojzápas FC Barcelona – Manchester City. Aj v tomto prípade platí, že dvojica si to rozdala v rovnakej fáze súťaže aj pred 11 mesiacmi s výsledkami 2:0 (v) a 2:1 (d) pre Kataláncov. Zatiaľ čo FC Barcelona je štvornásobný šampión Ligy majstrov a až trinásťkrát sa radovala z víťazstva v základnej skupine, Manchester City túži po vylepšení zatiaľ chabej európskej bilancie a osemfinálovej účasti z vlaňajška. „Je to pre nás podobná situácia ako v minulej sezóne. City majú dobrý tím a aj vlani ho mali. Chcú a potrebujú veľký výsledok, o to budú nebezpečnejší. Pamätám si na ten dvojzápas z vlaňajška, zvládli sme prvý duel u súpera, to bol kľúč k úspechu,“ povedal športový riaditeľ FC Barcelona Andoni Zubizaretta.

Bývalý skvelý nemecký útočník Karl-Heinz Riedle sa počas žrebovania pousmial, keď Juventusu Turín prisúdil za súpera Borussiu Dortmund. Práve tieto dva tímy sa v roku 1997 stretli vo finále LM a Borussia aj zásluhou dvoch gólov Riedleho zvíťazila 3:1. „Na to finále sa nedá zabudnúť. Teraz je Juventus rovnako kvalitný, vidím šance päťdesiat na päťdesiat. Nechcem špekulovať, či bol žreb pre nás výhodný alebo nie, ale z toho, čo sme mali k dispozícii, je to asi najťažší súper,“ uviedol predseda predstavenstva Borussie Dortmund Hans-Joachim Watzke.

Ďalší nemecký favorit a päťnásobný šampión LM Bayern Mníchov bude mať za súpera ukrajinský Šachtar Doneck, ktorý vzhľadom na napätú politickú situáciu na východe Ukrajiny bude mať domáce prostredie zrejme v Kyjeve. „Proti Šachtaru sme doteraz nikdy nehrali. Majú viacerých skvelých hráčov, najmä Luisa Adriana v útoku. Musíme si dať na neho pozor,“ povedal po žrebe zástupca Bayernu Mníchov Andreas Jung.

Z ďalších v pondelok vyžrebovaných dvojíc osemfinále LM finalista uplynulého ročníka Atlético Madrid zabojuje o účasť vo štvrťfinále proti ďalšiemu nemeckému zástupcovi Bayeru Leverkusen, londýnsky Arsenal narazí na AS Monaco (Fr.) a so súťažou sa po osemfinálovej fáze Ligy majstrov rozlúči aj jeden zo švajčiarsko-portugalskej dvojice FC Bazilej – FC Porto. „Vyberať v tejto fáze súťaže si už nemôžeme. Iba špičkový výkon nás posunie do ďalšej fáze súťaže,“ uviedol zástupca Bayeru Leverkusen Michael Schade.

Prvé zápasy osemfinále sa hrajú 17., 18., 24. a 25. februára, odvety 10., 11., 17. a 18. marca 2015.

Žreb vykonali generálny sekretár UEFA Gianni Infantino, riaditeľ súťaží pod hlavičkou tejto organizácie Giorgio Marchetti a ambasádor finále Kark-Heinz Riedle. Pred losovaním osemfinále LM platilo, že žiadny klub sa nemohol stretnúť s tímom z rovnakej základnej skupiny či krajiny.

Osem nasadených klubov, víťazov skupín, bude hrať prvý zápas 17./18. alebo 24./25. februára vonku. V odvete 10./11. alebo 17./18. marca teda budú mať nasadení výhodu domáceho prostredia.

Štvrťfinále Ligy majstrov vyžrebujú 20. marca a semifinále 24. apríla zhodne o 12.00 h. Od štvrťfinále už neplatia žiadne obmedzenia podľa nasadenia, rovnakej krajiny či predchádzajúceho spoločného účinkovania v jednej skupine. Finále bude v sobotu 6. júna 2015 na Olympijskom štadióne v Berlíne.

Žreb osemfinále:

Paríž St. Germain (Fr.) – FC Chelsea (Angl.)
Manchester City (Angl.) – FC Barcelona (Šp.)
Bayer Leverkusen (Nem.) – Atlético Madrid (Šp.)
Juventus Turín (Tal.) – Borussia Dortmund (Nem.)
Schalke 04 Gelsenkirchen (Nem.) – Real Madrid (Šp.)
Šachtar Doneck (Ukr.) – Bayern Mníchov (Nem.)
Arsenal Londýn (Angl.) – AS Monaco (Fr.)
FC Bazilej (Švaj.) – FC Porto (Portug.)

Prvé zápasy sa hrajú 17., 18., 24. a 25. februára, odvety 10., 11., 17. a 18. marca 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #fc barcelona #manchester city #žreb osemfinále 2014/2015