Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Argentínsku noc osladil Messi rekordom

Fanúšikov privádza do varu, súperov do zúfalstva. Novinári pridávajú pred i za jeho meno jeden superlatív za druhým. Štatistici sú vďaka jeho mimoriadnym výkonom v pohotovosti.

26.11.2014 15:00
Lionel Messi Foto: ,
Lionel Messi.
debata

Má genialita Lionela Messiho hranice? Ak áno, kde? Na otázky, ktoré si už roky kladie futbalový svet, neexistujú odpovede. Argentínsky klenot mal síce v úvode sezóny slabší rozbeh, no v posledných týždňoch je z neho opäť nezastaviteľný stroj na góly. A láme rekord za rekordom.

Štvornásobný držiteľ Zlatej lopty prekonal za posledné štyri dni dve výnimočné maximá. V sobotu sa stal historicky najlepším strelcom španielskej ligy, keď prekonal legendárneho Telma Zarru, ktorý kraľoval kanonierom Primera division od roku 1955.

Messiho rekord v španielskej lige.

V utorok večer pritiahol na seba pozornosť znovu. V zápase Ligy majstrov strelil na ihrisku Apoelu Nikózia hetrik (Barcelona zvíťazila 4:0) a nahradil Raúla Gonzáleza na poste najúspešnejšieho strelca v dejinách Ligy majstrov.

„Som naozaj šťastný. Je skvelé, že som dosiahol taký výnimočný počet gólov vo výnimočnej súťaži,“ vravel Messi novinárom v Nikózii. Zaujímavosťou je, že barcelonský útočník strelil všetky tri góly pravou nohou. Jeho silnejšou je pritom ľavačka.

Messiho hetrik v zápase s Apoelom Nikózia.

Najmä vďaka nej sú čísla rodáka z Rosária vskutku obdivuhodné. V drese barcelonského A-tímu odohral Messi dosiaľ 442 zápasov, nastrieľal 371 gólov. Na 74 presných zásahov v najlepšej klubovej súťaži sveta potreboval 91 štartov. Priemer 27-ročného génia je tak 0,8 gólu na stretnutie, akým sa z elitnej desiatky topkanonierov Ligy majstrov nemôže pochváliť nik.

Je pravdepodobné, že vďaka výnimočným schopnostiam si už teraz excelentné štatistiky ešte vylepší. „Futbal je hra kráľov. Leo je najväčším hráčom všetkých čias. Určite nás bude ešte dlho prekvapovať,“ povedal na adresu svojho zverenca Luis Enrique.

Messi nebol jediným Argentínčanom, ktorý sa po utorňajších zápasoch Ligy majstrov môže pýšiť hetrikom. Tri góly zaznamenal aj Sergio Agüero.

Góly Sergia Agüera v zápase s Bayernom Mníchov.

Útočník Manchestru City bol hviezdou zápasu s Bayernom Mníchov, keď rozhodol o víťazstve anglického majstra (3:2) a výrazne vylepšil jeho šance na postup do jarného osemfinále. Navyše, nemeckému šampiónovi, ktorý hral viac ako 70 minút bez vylúčeného Benatiu, pripravil prvú prehru v sezóne.

Mimochodom, Juhoameričania majú za sebou veľmi vydarený večer. Z 28 gólov sa postarali o dvanásť. Ich súboj s Európanmi sa skončil remízou. Dva presné zásahy zaznamenali Afričania, jeden Stredoameričan. Posledný skončil vo vlastnej bránke.

Najlepší strelci Ligy majstrov
Lionel Messi Argentína 91 74
Raúl González Španielsko 142 71
*Cristiano Ronaldo** Portugalsko 108 70
Ruud van Nistelrooy Holandsko 73 56
Thierry Henry Francúzsko 112 50

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sergio Agüero #Lionel Messi