Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kontrast Dortmundu: doma bieda, v Európe lesk

Po viac ako desaťročnom čakaní sa pred tromi sezónami dočkali vytúženého titulu. V ďalších dvoch ročníkoch bundesligy obsadili zakaždým druhé miesto. K favoritom na popredné priečky patrili opäť, no realita je iná. Po necelej tretine súťaže sa krčia na priečkach znamenajúcich zostup.

04.11.2014 09:00
Galatasaray - Dortmund Foto:
Momentka z predošlého vzájomného stretnutia Dortmundu s Galatasarayom.
debata

Vo futbalovom Dortmunde ožívajú spomienky na rok 2008. Hrdý klub sa vtedy pozeral na najlepších z obrovskej diaľky a (napokon úspešne) bojoval zo všetkých síl o záchranu. Situácia sa opakuje v tejto sezóne. Borussia sa po desiatom kole nachádza na predposlednej priečke a od absolútneho dna ju delí v porovnaní s Brémami len lepšie skóre. „V tabuľke sme veľmi nízko. Nič však nie je stratené. Ak budeme naďalej tvrdo pracovať, pôjdeme nahor,“ upokojoval značne nervóznych fanúšikov po víkendovom šlágri s Bayernom Mníchov tréner Jürgen Klopp.

Jeho zverenci síce o gól viedli, no nezvládli záver. V poslednej dvadsaťminútovke dvakrát inkasovali a zaznamenali piatu prehru v rade. Celkovo ich nazbierali v bundeslige už sedem. Naposledy sa tešili z trojbodového zápisu v polovici septembra (Freiburg 3:1). „Dortmund dopláca na rozochvenú obranu, ktorá príliš často a v tých najnevhodnejších momentoch chybuje. V útoku zas mužstvu došla para a zdá sa, že problémom je i strata motivácie. Nehovoriac o zraneniach, ktoré prenasledujú Kloppovu partiu,“ zhrnuli dôvody slabých výkonov nemecké médiá.

V porovnaní s výsledkami v domácej súťaži vyznieva pôsobenie Borussie v Lige majstrov absolútne kontrastne. Na európskej scéne patrí nemecký vicemajster k najväčším suverénom. V úvodných troch zápasoch D-skupiny (spoločnosť jej robia Arsenal Londýn, Anderlecht Brusel a Galatasaray Istanbul) získala plný počet bodov. Navyše, pýši sa taktiež obdivuhodným skóre – 9:0 (najlepším spomedzi všetkých 32 tímov).

„Rozdiel medzi bundesligou a Ligou majstrov je jednoznačný. Zatiaľ čo doma zlyhávame v obrane, na európskych trávnikoch nás zodpovedná defenzíva zdobí,“ tvrdí Klopp, ktorého mužstvo si môže už dnes zabezpečiť postup do vyraďovacej fázy.

Stačí, ak pred vlastnými fanúšikmi zdolá Galatasaray. V Istanbule zvíťazila Borussia pred necelými dvoma týždňami presvedčivo 4:0.

Utorňajší program (20.45):
A-skupina: Malmö – Atlético Madrid, Juventus Turín – Olympiakos Pireus, B-skupina: Bazilej – Razgrad, Real Madrid – Liverpool (priamy prenos na Prima Cool), C-skupina: 18.00 Petrohrad – Leverkusen, Benfica Lisabon – AS Monaco, D-skupina: Arsenal Londýn – Anderlecht Brusel, Borussia Dortmund – Galatasaray Istanbul.

debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Dortmund