Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Triumf v Lige majstrov by som vymenil za titul s Liverpoolom

Patrí medzi liverpoolske legendy. Významnú úlohu však zohral aj v jednej z najpompéznejších etáp slávneho Realu Madrid. Rešpekt si vyslúžil od Luisa Figa či Raúla.

27.09.2014 08:00
debata
Steve McManaman s trofejou pre víťaza Ligy... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
steve mcmanaman, liga majstrov, trofej Steve McManaman s trofejou pre víťaza Ligy majstrov. V drese Realu Madrid ju vyhral dva razy.

„Hral som s mnohými skvelými hráčmi, so superhviezdami. Jednotkou však pre mňa zostane Zinedine Zidane,“ povedal v rozhovore pre Pravdu Steve McManaman (42), dvojnásobný víťaz prestížnej Ligy majstrov. V súčasnosti je analytik a televízny komentátor.

Najlepším futbalistom, s akým som kedy hral, bol Steve McManaman. Viete, kto tieto uznanlivé slová o vás povedal?
Uf, to si veru nepamätám. Kto to bol?

Robbie Fowler.
Od neho si takéto uznanie nesmierne vážim. Z futbalu totiž vie absolútne všetko. Na ihrisku bol skvelý. Navyše, fanúšikovia ho bezhranične milovali.

Kto bol pre vás najlepším hráčom, s ktorým ste nastúpili v jednom mužstve?
Hral som s mnohými úžasnými futbalistami – v reprezentácii, Liverpoole i Reale Madrid. Nikdy nezabudnem na krajanov Paula Gascoigna a Alana Shearera. Výbornými obrancami boli Roberto Carlos a Fernando Hierro. V útoku som rád sledoval Ronalda a Raúla. Všetko to boli superhviezdy. Absolútne najlepším však pre mňa zostane Zinedine Zidane.

Podľa mnohých expertov úspech Liverpoolu závisel predovšetkým od vašich výkonov a obrancovia si vás preto mimoriadne všímali. Ktorý z nich bol najnepríjemnejší?
Ťažko povedať. Nerád som však nastupoval proti Stuartovi Pearcovi, ktorý neuhol zo žiadneho súboja, bol tvrdý ako žula. Neobľuboval som ani súboje s Paolom Maldinim.

Neraz ste ich však preľstili, ktorý z gólov vám najviac utkvel v pamäti?
Keď som skóroval vo finále Ligy majstrov v roku 2000. Real vtedy zdolal Valenciu presvedčivo 3:0 a mňa vyhlásili za najlepšieho hráča zápasu. Všetky góly, ktoré v konečnom dôsledku znamenali úspech, si vážim. Ak skórujete a nakoniec prehráte, je to na nič.

Ktorý moment z vašej kariéry by ste označili za najúspešnejší? A ktorý za najväčšie sklamanie?
Zhrniem to do niekoľkých slov: víťazné a prehraté finále. Najkrajšími momentmi boli triumfy v Lige majstrov. Vtedy máte totiž pocit, aký nikdy inokedy nezažijete, nedá sa ani opísať.

Kto je pre vás najväčším favoritom na triumf v aktuálnej edícii Ligy majstrov?
Na trofej je niekoľko uchádzačov – šesť možno sedem. Prvenstvo si však zaslúži ten, kto pokorí Bayern Mníchov.

Ak by to bolo možné: vymenili by ste jeden z dvoch triumfov v Lige majstrov za majstrovský titul v drese Liverpoolu?
(smiech) Myslím, že áno. V Španielsku som vyhral všetko – od titulov, cez domáce poháre až po triumfy v Lige majstrov. Anglický titul by však pre mňa bol predsa len čímsi výnimočným. Navyše, s klubom, v ktorom som prežil viac ako polovicu futbalového života a dal mi strašne veľa. Musím spomenúť trénera Kennyho Dalglisha, ktorý ma začlenil do klubu a bol mojím druhým otcom. Mimoriadnym spôsobom ovplyvnil moju budúcnosť.

V súčasnom kádri Liverpoolu je slovenský stopér Martin Škrtel. Aký máte na neho názor?
Martin je pre Liverpool nesmierne dôležitý. Keď nehrá, je to na prejave mužstva vidieť. V klube je už niekoľko rokov a za ten čas si vybudoval silnú pozíciu. Najmä v minulej sezóne bol skvelý, strelil niekoľko dôležitých gólov a výrazne pomohol tímu k úspechu.

V detstve ste však boli fanúšikom Evertonu. Prečo ste napokon kariéru rozbehli v drese mestského rivala?
Otec ma odmalička vodil na Merseyside. Keď mi však Everton ponúkol ročnú zmluvu, otcovi sa ponuka málila a uprednostnili sme Liverpool. A vidíte, napokon sa stal mojou srdcovou záležitosťou.

zväčšiť Ruud Gullit a Steve McManaman s trofejou v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ruud Gullit, Steve McManaman, liga majstrov, trofej Ruud Gullit a Steve McManaman s trofejou v Bratislave.

Kariéru ste ukončili v Manchestri City. Nechceli ste odohrať svoj posledný duel práve vo farbách Evertonu?
Hm, ako bývalý hráč Liverpoolu by som to mal v Evertone asi ťažké. Priznám sa, že nad takou možnosťou som nikdy nerozmýšľal. V sobotu určite nebudem chýbať na mestskom derby. Bude to pre mňa náročné, víťazstvo doprajem obom. Napokon, obaja ho súrne potrebujú.

Niektorí z vašich bývalých spoluhráčov sedia na trénerských lavičkách. Vrátite sa raz do veľkého futbalu v úlohe kouča?
V tejto chvíli je ťažké odpovedať. Život trénera je náročný, často šialený. Najviac počas neho trpí vaša rodina a to nechcem. Rozhodne však túto možnosť definitívne nezavrhujem.

Zasnívajte sa a predstavte si, že ste špičkový kouč. Ktorý klub by ste chceli priviesť k triumfu v Lige majstrov?
Určite jeden z dvojice Real Madrid – FC Liverpool.

A čo predstava tréner anglickej reprezentácie? Vedeli by ste jej pomôcť?
Uf, nepomohli jej oveľa skúsenejší tréneri. Neviem si však vysvetliť, prečo sa nám na veľkých turnajoch nedarí. Máme skvelých hráčov. Keď sa však zídu v jednom tíme, nefunguje im to. Všetci sa pýtajú, prečo, ale nik nepozná odpoveď. Riešením by možno mohol byť zvýšený počet Angličanov v zahraničných súťažiach.

Kto je podľa vás lepší? Lionel Messi alebo Cristiano Ronaldo?
V tomto momente jednoznačne Ronaldo. Zakaždým, keď nastúpi, skóruje. Také množstvo gólov, ktoré vie nastrieľať, je ohromujúce. Je úplne jedno, aký súper proti nemu stojí. V každom zápase si vytvorí niekoľko šancí a väčšinou ich aj chladnokrvne premení. Je ozajstným lídrom Realu.

Gullit túži získať trofej aj ako tréner

Futbalové legendy Holanďan Ruud Gullit a Angličan Steven McManaman priviezli včera do Bratislavy vzácnu trofej – pohár Ligy majstrov. Po štyroch rokoch sa vrátila na Slovensko v rámci turné UEFA Champions League Trophy Tour s oficiálnym partnerstvom spoločnosti UniCredit.

V Bratislave 73,5 cm vysoká a 7,5 kg vážiaca takzvaná ušatá trofej pobudne do nedele. Bude vystavená na námestí nákupného centra Eurovea na špeciálnom autobuse Trophy Tour, ktorý podnikne aj okružnú cestu mestom a fanúšikovia sa budú môcť s ňou odfotografovať. Ďalšia jej cesta v rámci 6. ročníka turné povedie do Viedne, Záhrebu a Belehradu. Doteraz navštívila už 66 miest v 14 európskych krajinách.

Gullit, ktorý získal Zlatú loptu 1987 a o rok vybojoval titul majstra Európy (strelil gól vo finále proti ZSSR), sa výrazne podieľal na zisku trofeje Ligy majstrov v drese AC Miláno v rokoch 1989 a 1990. Taliansky veľkoklub v tom čase suverénne kraľoval svetovému klubovému futbalu. V prvom finále, v ktorom nastúpil jeho tím proti Steaue Bukurešť, dal dva góly (AC vyhralo 4:0). Práve na tento zápas najviac spomína zo svojej dlhej a úspešnej kariéry. „Niekedy potrebujete aj trochu šťastia. Dôležitá je nielen výkonnosť, ale aj mentalita tímu. Boli sme hladní po úspechoch, dostať sa na vrchol je jedna vec, ale druhá, ešte ťažšia, je udržať sa na ňom,“ vyhlásil, keď včera hovoril o hviezdnych rokoch AC.

Po skončení kariéry zmenil výzor, charakteristické dlhé vlasy si ostrihal. „Mám ich odložené v krabici,“ dodal s úsmevom dnes 52-ročný slávny Holanďan, ktorý sa vydal na trénerskú dráhu a priznal, že by rád vyhral Ligu majstrov aj ako kouč a najradšej na lavičke AC Miláno. „Keď som prestal hrávať, mal som pocit, že sa musím zmeniť aj čo sa týka vzhľadu.“

Trofej Ligy majstrov vyrobili v roku 1966 a prvý ju získal 25. mája 1967 po finále v Lisabone Celtic Glasgow (zdolal Inter Miláno). Predchádzajúcu trofej dostal po piatich triumfoch za sebou Real Madrid. Trofej do trvalého vlastníctva mohli získať len tímy, ktoré ju vybojovali päťkrát alebo tri razy po sebe, čo ešte dokázal Ajax Amsterdam, Bayern Mníchov, AC Miláno a FC Liverpool. Od roku 2009 si ponechá víťazný klub iba repliku a originál sa vracia do sídla UEFA.

Autor: zn

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #FC Liverpool #Finále Ligy majstrov #Steve McManaman #Ruud Gullit