Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Borisov vyzrel na Bayern i milánske AC

Pred dvomi rokmi šokovali futbalový svet. Na súboj s Bayernom Mníchov nastupovali v úlohe jednoznačného outsidera, z ihriska však odchádzali ako víťazi. Jeden z najslávnejších klubov histórie zdolali 3:1.

08.08.2014 19:00
BATE Borisov Foto:
Radosť futbalistov BATE Borisov.
debata

Futbalisti BATE Borisov nie sú na európskej scéne žiadnymi nováčikmi. Na rozdiel od bratislavského Slovana už okúsili aj hlavnú súťaž Ligy majstrov. Pred dvomi rokmi v nej získali šesť bodov. Okrem nemeckého šampióna a neskoršieho držiteľa trofeje zdolali aj súpera z Lille (3:1). Dokonca na jeho pôde. „BATE skvele bránilo, potom nás nachytalo v protiútokoch,“ vravel po zápase v Bielorusku Manuel Neuer, brankár Bayernu.

Borisov je dlhodobo najlepším bieloruským klubom. K titulu nepustil nikoho iného už osem rokov. Nespolieha sa pritom na legionársku kvalitu, ťaží z domácich zdrojov. V kádri sú len piati zahraniční hráči – dvojica Rusov, Srb, Lotyš a Ukrajinec. Zvyšok mužstva, ktorého hodnotu odhadol špecializovaný portál transfermarkt.de na viac ako 18-miliónov eur (Slovan ocenil na necelých 9 miliónov), tvoria Bielorusi.

Zverenci Aleksandra Jermakoviča (na lavičke sedí od roku 2008, hlavným trénerom sa stal vlani) si v 3. predkole tohto ročníka Ligy majstrov poradili s maďarským majstrom z Debrecínu. Vonku síce prehrali 0:1, no doma zvíťazili 3:1.

Recept na Borisov poznajú v Plzni. Viktoria si s BATE zmerala sily pred tromi rokmi v skupinovej fáze Ligy majstrov. Pred svojimi fanúšikmi zvíťazil český šampión 1:0, v Bielorusku uhral remízu 1:1. Borisov vtedy skončil v konkurencii Plzne, Barcelony a milánskeho AC na poslednom mieste. Bod však uhral aj so slávnym talianskym tímom.

Domáce zápasy hrá klub zo 180-tisícového mesta v novučičkej Borisov aréne. Štadión s kapacitou 13-tisíc miest otvorili na jar tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Bate Borisov