Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strakovi vyšlo želanie. Slovanu žreb prisúdil BATE Borisov

Súperom úradujúceho slovenského futbalového šampióna ŠK Slovan Bratislava v play-off Ligy majstrov bude bieloruský klub BATE Borisov.

08.08.2014 12:28 , aktualizované: 13:41
Slovan - Šeriff Foto: ,
Gólová radosť hráčov Slovanu.
debata (2)

Prvý zápas sa uskutoční 19. alebo 20. augusta na Pasienkoch a odveta o týždeň neskôr 26. alebo 27. 8. u súpera. Rozhodol o tom piatkový žreb vo švajčiarskom sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) Nyone.

„Belasí“ prešli v 2. predkole cez waleské mužstvo The New Saints, s ktorým doma vyhrali 1:0 a na Ostrovoch dominovali 2:0. V nasledujúcej fáze si poradili aj s moldavským Šeriffom Tiraspoľ (2:1 doma a 0:0 vonku) a v skupinovej fáze jedného z dvoch prestížnych európskych pohárov sa predstavia po troch rokoch.

Dosiaľ naposledy účinkoval slovenský klub v skupine európskeho pohára v sezóne 2011/2012, keď práve Slovan Bratislava sa predstavil v F-skupine Európskej ligy v konkurencii Atheltica Bilbao, Red Bullu Salzburg a Paríža Saint-Germain.

BATE je tradičný účastník kontinentálnych pohárových súťaží. Nepretržitý bieloruský šampión od roku 2006 účinkoval v skupine Ligy majstrov 2009, 2012, 2013 a v rokoch 2011 a 2013 sa dostal aj do šestnásťfinále Európskej ligy.

V aktuálnej sezóne najvyššej domácej súťaže (hrá sa systémom jar – jeseň, pozn.) je po 18 kolách na druhom mieste s trojbodovým mankom na Dinamo Minsk. Káder mužstva z Borisova tvoria prevažne bieloruskí reprezentanti a takmer bez výnimky sú v ňom hráči pôvodom z bývalého sovietskeho bloku.

Jediným futbalistom s koreňmi mimo tohto regiónu je srbský obranca Filip Mladenovič. BATE prešiel v 21. predkole LM cez albánsky tím Skenderbeu Korce, s ktorým doma remizoval 0:0 a na pôde súpera sa zrodil nerozhodný rezultát 1:1, ktorý do ďalšej fázy kontinentálneho pohára číslo jeden posunul bieloruského zástupcu.

Práve Borisov si za súpera želal tréner „belasých“ František Straka. „Je teoreticky najschodnejší. Mám ho zmapovaného, pretože s ním mala do činenia Plzeň. Poznám jeho štýl,“ uviedol pre piatkové vydanie denníka Šport český kouč.

Ak ŠK Slovan Bratislava zvládne play-off o postup do hlavnej súťaže LM, od UEFA zinkasuje 8,6 milióna eur. „Belasí“ v prípade neúspechu v dvojzápase sa predstavia v skupinovej fáze Európskej ligy, za čo je istá odmena 1,3 milióna.

František Straka (tréner Slovana Bratislava):
„Všetky tímy v tejto záverečnej fáze majú obrovskú kvalitu. Je úžasné vôbec hrať proti BATE Borisov. Pamätám si na zápasy, ktoré proti tomuto tímu absolvovala Viktoria Plzeň. Ide o nesmierne nebezpečného súpera, pre nás je obrovská výzva proti nemu nastúpiť. Budem apelovať na jednu vec: nemáme čo stratiť, môžeme len získať. Stopercentne sa však pobijeme o túto šancu. Prvý zápas doma? Zatiaľ nám to prinieslo úspech, takže si zaklopem.“

Petr Kašpar (generálny riaditeľ a viceprezident Slovana Bratislava):
„Môžem povedať, že som spokojný so žrebom, lebo som si prial tohto súpera. Verím, že zabojujeme o šancu pre Slovan i celé Slovensko dostať sa do skupinovej fázy Ligy majstrov. Pred prvým stretnutím máme dosť času, aby sme si zistili o súperovi všetko podstatné, aj keď nejaké poznatky už máme. Na BATE sa musíme pripraviť zodpovedne ako na každý duel, ba ešte zodpovednejšie. Až po konfrontácii sa ukáže, či prvý súboj v domácom prostredí na Pasienkoch bude pre nás výhoda.“

Richard Lásik (stredopoliar Slovana Bratislava):
„Myslím si, že sme dostali hrateľného súpera. Na druhej strane, určite to nie je rival, ktorého by sme mali podceniť. Želali sme si práve BATE, teda ja určite som chcel hrať proti tomuto tímu. Osobne ani podľa mien síce nepoznám žiadneho hráča Borisova, ale rozhodne je v našich silách postúpiť do skupiny. Neželal som si najmä Red Bull Salzburg a Ludogorec Razgrad a som rád, že sa mi prianie splnilo. Je jedno, či začíname konfrontáciu doma alebo na pôde rivala.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Bate Borisov