Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Lisabon láka svet na madridské derby

Stretávajú sa rok čo rok, odohrali spolu už takmer dve stovky zápasov. Ten najbližší však bude najdôležitejší, najsledovanejší i najprestížnejší v histórii.

24.05.2014 08:02
Estádio da Luz, Benfika Lisabon, Portugalsko,... Foto: ,
Štadión Benficy Lisabon Estádio da Luz (štadión svetla) má kapacitu 65-tisíc divákov.
debata

Súboje medzi Realom a Atléticom Madrid zakaždým pútajú v španielskej metropole obrovskú pozornosť. V sobotu večer však bude duel dvojice nezmieriteľných mestských rivalov sledovať celý futbalový svet (priamy prenos od 20.45 na Jednotke i ČT4 Sport). Milióny fanúšikov uprú svoje pohľady do Lisabonu. Na štadión Benficy, kde sa uskutoční finále Ligy majstrov – premiérové medzi dvoma klubmi z rovnakého mesta.

Miernym favoritom zápasu je Real – podľa expertov, bookmakerov i výsledkov zo vzájomných meraní síl v končiacej sa sezóne (1:1 a 0:1 v lige, 2:0 a 3:0 v semifinále domáceho pohára). Aktuálna forma však hovorí v prospech Atlética, ktoré sa po osemnástich rokoch dočkalo majstrovského titulu. „Atlético oprávnene vyhralo ligu. A zaslúži si aj nálepku favorita. To však neznamená, že v Lisabone musí zvíťaziť,“ tvrdí Sergio Ramos, stopér Realu.

V skutočnosti si však slávnejší a úspešnejší madridský klub nič iné ako triumf nepripúšťa. Vo finále Ligy majstrov si zahrá prvýkrát po dvanástich sezónach čakania a verí, že si z Portugalska odnesie jubilejnú desiatu trofej pre európskeho klubového šampióna. Z tej poslednej sa v Reale tešili v roku 2002, keď si v Glasgowe poradili s Bayerom Leverkusen (3:0). „Čaká nás vyrovnaný zápas – plný odhodlania a bojovnosti. Atlético je plné sebadôvery, no my sa nebojíme. Strach nie je pred finále namieste,“ upozorňuje Carlo Ancelotti, tréner Realu, ktorému bude chýbať vykartovaný Xabi Alonso. Počítať môže s kompletným útočným triom Cristiano Ronaldo – Karim Benzema – Gareth Bale.

Naopak, náladu Diega Simeoneho, kouča Atlética, kazí absencia Diega Costu. Kanoniera tímu a tretieho najlepšieho strelca španielskej ligy nepustí do finále zranenie stehenného svalu. Napriek tomu v klube nezúfajú a naďalej snívajú o tom, že rozprávkovú sezónu zavŕšia úspešne. „Snívame o tom, že po zápase vyskočíme na pódium a budeme si trofej podávať z rúk do rúk. Bolo by to niečo neuveriteľné,“ zdôveril sa pre uefa.com kapitán Gabi.

Na optimizmus majú Simeoneho zverenci dôvod. Z dvanástich duelov v tohtoročnej edícii Ligy majstrov neprehrali ani raz. A to narazili vo vyraďovacej fáze na také veľkokluby, akými sú milánske AC, FC Barcelona či londýnska Chelsea. Real prešiel do finále nemeckou cestou – Schalke, Dortmund, Bayern Mníchov.

Oba kluby, ktoré môžu počítať s obrovskou podporou svojich fanúšikov v dejisku finále (Lisabon je od Madridu vzdialený len približne 600 kilometrov), sa v domácich súťažiach (liga a pohár) doteraz stretli 194-krát. V 102 prípadoch sa tešil z víťazstva Real, 46-krát oslavovalo Atlético.

Hviezdy Realu sú dvojnásobne drahšie ako hráči Atlética

Finále Ligy majstrov bude o výnimočnej atmosfére, nadšení, veľkom boji, cti i túžbe po úspechu. Ale aj o číslach – na dresoch či v štatistikách. Najpodstatnejšími budú, samozrejme, tie v kolónkach gólov. Zaujímavý je však aj pohľad na sumy, ktoré vyjadrujú hodnotu jednotlivých kádrov.

Pohybujú sa v stovkách miliónov eur. Kým v tohtoročnej edícii La Ligy dominovalo Atlético, v hre peňazí má jednoznačne navrch Real. Jeho 23-členný káder si experti z portálu transfermarkt.de cenia na astronomických 570 miliónov eur, čo ho vo svetovom rebríčku zaraďuje na druhé miesto. Lepšie je na tom len konkurent z Barcelony s 580 miliónmi. Na tretej priečke je Bayern Mníchov (530).

Hodnota kádra Atlética je v porovnaní s jeho mestským rivalom dvojnásobne nižšia. Za všetkých jeho hráčov by záujemca zaplatil 280 miliónov eur. Najcennejším kúskom v mužstve je strelec Diego Costa, ktorý vraj zamieri v lete do londýnskej Chelsea za 35 miliónov eur. O päť miliónov menej by si v Atléticu vypýtali za stredopoliara Kokeho, elitnú trojicu uzatvára s 25 miliónmi brankár Thibaut Courtois.

Naopak, Real sa pýši dvoma z troch najdrahších hráčov planéty (na prvom mieste je Lionel Messi z Barcelony). Cena Cristiana Ronalda dosahuje podľa odborníkov magickú hranicu 100 miliónov eur, v prípade záujmu o druhého kríldelníka Garetha Balea by si jeho nový zamestnávateľ musel pripraviť minimálne 80 miliónov. Lacným špásom rozhodne nie je ani stopér a jedna z ikon klubu Sergio Ramos, ktorému pri mene svieti suma 40 miliónov. (ad)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #Lisabon #Real Madrid #Atlético