Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Atlético ťahá za úspechmi pán disciplíny a taktiky

Na prvý pohľad pôsobí ako pravý džentlmen: na štadión spravidla prichádza v elegantnom obleku a naleštených topánkach. Dôraz kladie na dokonale upravený účes a doplnky, ktorým dominuje neprehliadnuteľný kríž. Od okamihu, keď rozhodca po prvý raz pískne do píšťaľky, sa však mení na búrliváka posadnutého úspechom.

10.04.2014 15:39
Atlético - FC Barcelona, Simeone Foto: ,
Diego Simeone.
debata (1)

Pred osemnástimi rokmi bol Diego Simeone kľúčovým mužom zostavy Atlética Madrid, ktorá po takmer dvadsaťročnom čakaní konečne dokráčala k titulu. Dnes má charizmatický Argentínčan 43 rokov a opäť si užíva zaslúžený potlesk na Štadióne Vicenteho Calderona. Tentoraz v pozícii trénera, ktorý neustále pobehuje popri postrannej čiare, gestikuluje, háda sa, burcuje mužstvo či divákov. Najmä však rozdáva pokyny.

V stredu večer znovu padli slová i výrazné gestá spoza čiary na úrodnú pôdu. Atlético totiž zvíťazilo v odvetnom štvrťfinálovom zápase Ligy majstrov nad Barcelonou 1:0 a zabezpečilo si miestenku medzi štyrmi najlepšími mužstvami Európy – po štyroch desaťročiach. „Patrí k nesmierne inteligentným trénerom, bez neho by sme boli poloviční. Základ úspechu vidí v disciplíne. Nielen na ihrisku, ale aj mimo neho, to nám neustále vštepuje a my sa jeho rád držíme,“ vraví o svojom koučovi Arda Turan.

Simeone prišiel na lavičku menej slávneho a chudobnejšieho madridského klubu v decembri 2011. Odvtedy stihol so svojimi zverencami vyhrať domáci pohár, európsky Superpohár i trofej pre víťaza Európskej ligy. „Tento tím nemá žiadne limity. Vyradili sme jeden z najlepších klubov planéty a tým sa naše sny nekončia. Diego má na tom obrovský podiel,“ tvrdí Koke, strelec víťazného gólu v súboji s Barcelonou.

Pod vedením Simeoneho hrá Atlético mimoriadne pozorne v defenzíve (najlepšia obrana v lige). Nečudo, veď rodák z Buenos Aires a niekdajší kapitán argentínskej reprezentácie patril svojho času k najlepšie brániacim stredopoliarom sveta. „Základom úspechu je tvrdá a poctivá práca doplnená o skromnosť. Preto aj naďalej budeme v tichosti drieť a veriť, že úspechy sa dostavia,“ vraví dvojnasobný šampión Južnej Ameriky, ktorý si získal srdcia fanúšikov nielen v Argentíne, ale aj Španielsku či Taliansku. V Anglicku mu však nevedia prísť na meno.

Môže za to moment z majstrovstiev sveta 1998. V osemfi­nálovom zápase medzi Albionom a Argentínou dostal David Beckham červenú kartu práve po potýčke so Simeonem a európsky zástupca sa s turnajom po jedenástkovom rozstrele lúčil.

Na nešťastný okamih si však 106-násobný argentínsky reprezentant dnes sotva spomenie. Sústredí sa len na prácu v Atléticu. A o tom, že si ju robí vskutku dobre, svedčia aj pohľady do štatistík či tabuliek. Madridčania útočia na najlepšiu sezónu v klubovej histórii. Okrem triumfu v Lige majstrov, dúfajú aj v prvenstvo v La Lige. Šesť kôl pred koncom vedú ligový pelotón – pred Barcelonou a Realom.

Navyše, fanúšikom poskytujú nezanedbateľný bonus: v podobe futbalu, ktorý má pod Simeoneho taktovkou štýl. Niet divu, že o taktického génia sa začínajú biť tie najslávnejšie kluby sveta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #atlético madrid #Diego Simeone