Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súboj gigantov: utrápený vyzve suverénneho

Minulosť ich spája: desaťročia patria do elitnej spoločnosti najslávnejších veľkoklubov futbalovej histórie. Potvrdzuje to pohľad do vitrín, ktoré sa prehýbajú pod desiatkami trofejí.

01.04.2014 10:00
Manchester United, radosť, futbal Foto: ,
Cez víkend sa futbalisti Manchestru United tešili z víťazstva nad Aston Villou (4:1). Budú mať dôvod na radosť aj po zápase s Bayernom?
debata

Súčasnosť ich však rozdeľuje: kým jeden z nich prechádza najkrízovejším obdobím za uplynulé štvrťstoročie, druhý si užíva pozíciu najlepšieho klubu planéty.

Manchester United a Bayern Mníchov. Giganti svetového futbalu v utorok vybehnú na trávnik, aby si zmerali sily v úvodnom štvrťfinálovom zápase Ligy majstrov. Favorit je jasný – je ním staronový nemecký šampión. „Keď nám žreb prisúdil Bayern, povzdychol som si: čaká nás najlepšie mužstvo Európy,“ vyhlásil pre klubovú stránku tréner David Moyes.

V Manchestri sa pripravujú na dokonale fungujúci stroj, ktorý si vydobyl u súperov za posledné dva roky obrovský rešpekt. Mníchovčania získali v minulej sezóne päť zo šiestich trofejí. Pod Juppom Heynckesom triumfovali v Lige majstrov, Bundeslige, domácom pohári, európskom Superpohári i na majstrovstvách sveta klubov. Po rovnakých úspechoch túžia aj v tomto roku. Prvý cieľ už splnili: v expresne rýchlom čase obhájili majstrovský titul. Nečudo, v domácej súťaži dosiaľ neprehrali. „V Bayerne všetko funguje tak, ako má. Hráči dostali pred sezónou svetového trénera. Pep Guardiola vytvoril z Bayernu mužstvo bez slabín,“ tvrdí Moyes.

Zverenci škótskeho kouča sa nachádzajú v úplne opačnej situácii. Po odchode Alexa Fergusona sa Manchester trápi. Veľmi skoro sa rozlúčil s obomi domácimi pohármi, v Premier League mu patrí až siedma priečka a na obhajobu titulu už jeho priaznivci dávno zabudli. Tak zle na tom klub nebol vyše dvadsať rokov. „Vieme, že v lige sa im nedarí. Liga majstrov je však úplne inou súťažou. Ak budú mať United svoj deň, narobia nám veľké problémy,“ upozorňuje Guardiola na internetových stránkach denníka Daily Mail.

Napokon, ešte stále aktuálny anglický šampión odohral v tomto ročníku najlepšej klubovej súťaže osem duelov a prehral len raz – v úvodnom osemfinále na ihrisku Olympiakosu Pireus. „Navyše, doma bude Manchester extrémne silný, Old Trafford je výnimočný štadión s výnimočnou atmosférou,“ myslí si niekdajší tréner Barcelony.

Domáci, ktorým budú chýbať opory Patrice Evra s Robinom van Persiem, akiste veria, že Divadlo snov (prezývka Old Traffordu) im prinesie šťastie. Prialo im aj v najpamätnejšom vzájomnom zápase s Bayernom. V roku 1999 sa obaja súperi stretli vo finále Ligy majstrov. Na barcelonskom Nou Campe viedli Mníchovčania v nadstavenom čase 1:0, no trofeje sa nedočkali. Po góloch Teddyho Sheringhama a Ole Gunnara Solskjaera (v 91. a 93. minúte) sa tešil anglický tím.

Položí Bayern na kolená aj v utorok?

Utorňajší program:

Štvrťfinále, prvé zápasy: 20.45 FC Barcelona – Atlético Madrid, Manchester United – Bayern Mníchov (priamy prenos na Prima Cool).

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Manchester United #štvrťfinále