Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

LM: Bayern čaká ManUtd i repríza lanského semifinále

Šlágrom štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2013/2014 bude dvojzápas medzi Bayernom Mníchov a Manchestrom United. O dvojiciach v tejto fáze súťaže rozhodol piatkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

21.03.2014 12:17 , aktualizované: 14:24
Trofej, Liga majstrov, Wembley Foto: ,
"Ušatá" trofej pre víťaza.
debata

Dokopy dal aj dvojice FC Barcelona – Atlético Madrid, Real Madrid – Borussia Dortmund a Paríž Saint-Germain – FC Chelsea. Prvé zápasy sa uskutočnia 1. a 2. apríla, odvety sú na programe 8. a 9. apríla, všetky duely sa začnú o 20.45 h SELČ. Prvýkrát v novodobej histórii súťaže sa stalo, že medzi najlepšie okteto „starého kontinentu“ sa kvalifikovalo osem víťazov základných skupín.

Bavorský obhajca triumfu si zmeria sily v tejto sezóne s nevyspytateľným Manchestrom United. Bude to aj súboj päťnásobného šampióna s trojnásobným majstrom „starého kontinentu“. Favoritom na postup do semifinále LM je úradujúci nemecký majster Bayern Mníchov, ktorý už v sobotu môže obhájiť ligový titul, celkovo už 24. v histórii, čo je rekord v bundeslige. Zverenci španielskeho lodivoda Pepa Guardiolu majú deväť kôl pred koncom 23-bodový náskok pred Dortmundom, neprehrali v domácej súťaži už 50 zápasov, naposledy ťahali za kratší koniec ešte v októbri 2012 s Leverku­senom. Manchestru United sa naopak v Premier League vôbec nedarí. „Červení diabli“ momentálne figurujú až na 7. mieste tabuľky s 18-bodovým mankom na lídra FC Chelsea, navyše s malou šancou skončiť do 4. miesta a vybojovať si účasť v nastávajúcom ročníku Ligy šampiónov. Preto sa musia spoliehať práve na konečný úspech v prestížnej LM. Zverenci škótskeho trénera Davida Moyesa len tak-tak prešli v konfrontácii s Olympiakosom Pireus do štvrťfinále tohtosezónnej edície: po prehre 0:2 na gréckej pôde holandský bombardér Robin van Persie hetrikom zachránil úradujúceho anglického majstra. Tieto tímy sa stretli v pamätnom finále LM 1998/99, keď dvoma gólmi po rohových kopoch v nadstavenom čase si zabezpečil triumf 2:1 klub z Ostrovov.

V repríze lanského semifinále Ligy majstrov sa stretne Real Madrid s Borussiou Dortmund. Minulý rok pomerne nečakane postúpil nemecký zástupca. Hrdinom sa vtedy stal poľský bombardér Robert Lewandowski, ktorý strelil doma proti Realu všetky štyri góly a pričinil sa o víťazstvo 4:1. „Biely balet“ v odvete stihol zvíťaziť nad Borussiou „iba“ 2:0, čo nestačilo na finále. Real je však stále s deviatimi triumfami najúspešnejším klubom podľa počtu primátov v tejto najprestížnejšej klubovej súťaži, hoci naposledy sa tešil pred dvanástimi rokmi. „Pusinky“ majú vo svojich radoch portugalského reprezentanta Cristiana Ronalda. Najlepší hráč na svete za minulý rok nastrieľal v tomto ročníku Ligy šampiónov 13 gólov, čo je najviac zo všetkých futbalistov. Dvadsaťdeväťročného Ronalda už len jeden presný zásah delí od vyrovnania rekordu Josého Altafiniho (ročník 1962/1963) a Lionela Messiho (2011/2012).

V čisto španielskom štvrťfinálovom derby sa stretnú „blaugranas“ s Atléticom. Hoci FC Barcelona figuruje v najvyššej domácej súťaži v súčasnosti „až“ na 3. mieste so štvorbodovým odstupom na vedúci Real Madrid a jednobodovým mankom práve na Atlético, na európskej klubovej scéne je tím z Nou Campu oveľa skúsenejší a úspešnejší. „Barca“ sa tešila z prvenstva v Európskom pohári majstrov, resp. Lige majstrov štyrikrát, na ceste za piatym triumfom by jej mal najväčšou mierou pomôcť argentínsky štvornásobný najlepší futbalista planéty Lionel Messi. „Los Colchoneros“ nie sú držiteľmi najcennejšej klubovej trofeje, pred 40 rokmi boli jediný raz vo finále – neuspeli v konfrontácii s Bayernom Mníchov. Hráči Atlética Madrid však dvakrát triumfovali v Európskej lige (2010, 2012) a v tejto sezóne sa zverencom trénera Diega Simeoneho darí v Primera División i Lige majstrov.

„Čierny kôň“ kontinentálneho pohára číslo jeden Paríž Saint-Germain narazí na FC Chelsea vedený charizmatickým Portugalčanom Josém Mourinhom. Líder najvyššej francúzskej súťaže má veľkú ofenzívnu silu: mužstvo „ťahá“ švédsky zakončovateľ Zlatan Ibrahimovič, s desiatimi „trefami“ za Cristianom Ronaldom druhý v gólovej produktivite. V kádri PSG sú aj ďalší dvaja obávaní ostrrostrelci: Uruguajčan Edinson Cavani či ďalší futbalista z Južnej Ameriky – Argentínčan Ezequiel Lavezzi. Parížania nemajú v rámci EPM, resp. LM v „držbe“ honor najlepšieho klubu na starom kontinente, môžu však prekvapiť a ísť ďaleko. V ceste francúzskemu tímu stojí FC Chelsea, víťaz Ligy šampiónov 2012 a finalista spred šiestich rokov (2008). Spomenutý päťdesiatjedenročný rodák zo Setúbalu Mourinho sa môže pochváliť tým, že už piatykrát za sebou sa s tromi rôznymi tímami (Inter Miláno, Real Madrid, FC Chelsea) prebojoval do štvrťfinále LM a s „The Blues“ má vysoké ambície.

Žreb semifinále Ligy majstrov sa uskutoční v piatok 11. apríla tiež v Nyone. Finále LM 2013/2014 je na programe v sobotu 24. mája v Lisabone na štadióne Benfiky. Už teraz je však isté, že trofej nezíska taliansky zástupca, pretože vo štvrťfinále sa nenachádza žiadny klub z Apeninského polostrova.

Štvrťfinálové dvojice:
FC Barcelona (Šp.) – Atlético Madrid (Šp.)
Real Madrid (Šp.) – Borussia Dortmund (Nem.)
Paríž Saint-Germain (Fr.) – FC Chelsea (Angl.)
Manchester United (Angl.) – Bayern Mníchov (Nem.)

Bookmakeri považujú za vyrovnanú len dvojicu Chelsea – PSG

FC Barcelona, Bayern Mníchov a Real Madrid sú proti Atléticu Madrid, Manchestru United a Borussii Dortmund jasnými favoritmi na postup do semifinále futbalovej Ligy majstrov 2013/2014. U stávkovej spoločnosti William Hill majú po piatkovom žrebe štvrťfinále LM kurzy 1,44 (Barcelona), 1,17 (Bayern) a 1,20 (Real). Šance ich súperov sú vyjadrené hodnotami 2,62 (Atlético), 4,50 (ManUtd) a 4,33 (Borussia).

Bookmakeri považujú za vyrovnanú len štvrťfinálovú dvojicu FC Chelsea – Paríž St. Germain: obe mužstvá majú na prienik medzi najlepšiu štvoricu kurz 1,83.

Favoritom na zisk „ušatej“ trofeje je Bayern (2,75) pred Realom (4,33), Barcou (4,5), PSG (11), Chelsea (13), Atléticom (21), Borussiou (26) a ManUtd (34).

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov