Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Delegát: Vinníci sa nepriznajú

Dokázať tvrdenia rozhodcu, ktorý poskytol informácie o korupcii vo východoslovenských regionálnych súťažiach vo futbale nebude jednoduché. "Ľudia, ktorí podplácali, sa určite dobrovoľne nepriznajú. Možno ešte ak by im niekto zaručil beztrestnosť," tvrdí istý delegát z východu.

01.12.2006 05:33
debata

„Určite nikto z aktívnych rozhodcov či delegátov neprizná nekalé praktiky. Stačí si pozrieť oficiálne stanoviská futbalových funkcionárov,“ hovorí činný delegát krajských súťaží na východe Slovenska, ktorý si želá ostať v anonymite.

Korupcia vo futbale je podľa neho všeobecne známym javom. „Nie je to však tak, že by si úplatky pýtali rozhodcovia či delegáti. Je to záležitosť klubových funkcionárov. Prídu napríklad pred zápasom a povedia, že tomu hráčovi už nedávajte žltú kartu, aby nestál v nasledujúcom kole. Po zápase dávajú rozhodcom oficiálne peniaze za zápas podľa rozpisu a o tom, že tam je viac, sa ani nepresvedčia a zistia to až doma. Máloktorí prepočítavajú peniaze, pretože dôverujú funkcionárom, že menej nedajú,“ dodáva.

Vykoreniť tento jav z futbalu bude podľa neho syzifovská robota. „Stačí sa pozrieť na funkcionársku štruktúru v regionálnych futbalových zväzoch. Vo väčšine orgánov sedia bývalí rozhodcovia a terajší delegáti, ktorí futbal riadia. Kluby zastupuje len niekoľko zapálených jedincov,“ vysvetľuje.

Nie je to však len problém východu, ale celého Slovenska. „Mnohí rozhodcovia určite majú podobné záznamy ako pán Diňa. Vedú si ich pre vlastnú ochranu, ale určite sa nevystavia riziku. Navyše väčšina z nich chce pokračovať vo vyšších súťažiach. V tom prípade musia mať dobrých známych vo zväzových štruktúrach, alebo si to zaslúžiť nejak inak… Kumulujú sa funkcie a mnohí sú v riadiacich orgánoch od oblastných zväzov, cez regionálne až po slovenský a ešte pôsobia aj ako delegáti, ktorí to všetko majú kontrolovať. Ako to potom môže normálne fungovať?,“ kladie si otázku delegát.

Problém je podľa neho aj v tom, že platia staré futbalové normy, ktoré nedovoľujú dostať do komisií novú krv. „Navonok sa vyťahuje len korupcia, ale to je vrchol ľadovca, ktorý tvorí práca zväzových funkcionárov,“ dodáva.

Štyri za víkend? Žiadny problém

Možno je to iba náhoda a možno nie. Spôsob nasadzovania rozhodcov a delegátov na zápasy v súťažiach, ktoré riadi Bratislavský futbalový zväz, prezrádza zaujímavé skutočnosti. Podľa úradných správ z aktuálnej i predchádzajúcich sezón je zrejmé, že niektorí rozhodcovia si veľmi obľúbili konkrétne futbalové prostredie a so železnou pravidelnosťou sa objavujú na rovnakom ihrisku. Za povšimnuitie stojí aj takmer nerozlučná dvojica – delegát+rozhodca, alebo mimoriadne výkonný arbiter, ktorý zvládne aj štyri zápasy za víkend… „Niekto si z toho asi spravil zárobkovú činnosť,“
poznamenal uštipačne delegát, ktorý si neprial zverejniť svoje meno. Pravda sa bude tejto téme naďalej venovať.

debata chyba