Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z náhradníka je národný hrdina. Przemek, Przemek, skandoval štadión

Pôvodne až tretí poľský brankár Przemyslaw Tytoň sa stal nečakaným hrdinom otváracieho duelu majstrovstiev Európy. Domáci futbalisti v ňom remizovali 1:1 s Gréckom, keď aspoň bod im zaistil práve gólman PSV Eindhoven chytenou penaltou Jorgosovi Karagunisovi hneď po svojom príchode na ihrisko namiesto vylúčeného Wojciecha Szczesného.

09.06.2012 15:37
tyton jedenastka Foto:
Nahradný poľský brankár Przemyslaw Tytoň likviduje penaltu Giorgosa Karagunisa.
debata

Dvadsaťpäťročný gólman ešte pred mesiacom asi ani nedúfal, že by si na turnaji zahral. O miesto v bránke bojovali Szczesny a Lukasz Fabiański, zatiaľ čo Tytoň bol až trojkou. Lenže Fabiański sa zranil a Szczesny bol vylúčený za faul na Dimitrisa Salpingidisa. A tak do hry išiel Tytoň.

A to v neľahkej situácii, kedy malo Grécko našliapnuté k obratu skóre. Loptu si vzal Karagunis, ale Tytoň si počkal, správne odhadol stranu a loptu vyrazil. Následne si mohol vychutnať víťazné gesto. Veľkú radosť zo zákroku svojho kolegu mal aj Szczesny, ktorý penaltu sledoval už v útrobách štadióna.

„Vôbec som nečakal, že sa veci vyvŕbia takto, a že si zahrám už v prvom zápase,“ priznal Tytoň a pokračoval: „Išiel som na ihrisko a hovoril som si: Super, teraz je tvoja šanca, ako pomôcť tímu. To sa nakoniec podarilo. Som rád, že som mohol aspoň takto potešiť našich fanúšikov,“ dodal.

Hrdinský moment brankára Tytoňa

Za Poľsko si zachytal na veľkom podujatí v súťažnom zápase vôbec prvýkrát. Doteraz dostal šancu len v piatich prípravných dueloch, z toho štyri absolvoval už v roku 2010. Možno aj preto mu chvíľu trvalo, kým si uvedomil, že pôjde do hry. „Keď rozhodca odpískal, len som nadával, že je to penalta. Až po chvíli som pozeral, že Wojciech dostal aj červenú. A potom mi to došlo. Tak som si začal rýchlo zaväzovať topánky a pripravovať sa.“

O chvíľku neskôr už bol poľským hrdinom. Štadión skandoval Przemek! Przemek! „Bolo to krásne. Zvlášť preto, že na štadióne bola celá moja rodina a matka ma vôbec prvýkrát videla hrať naživo,“ prezradil.

debata chyba