Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

DAC kríva. Slovan prestrieľal Trenčín a so Žilinou je v úniku

Futbalisti majstrovského Slovana Bratislava zvíťazili v nedeľu v Žiline v 9. kole Fortuna ligy nad AS Trenčín 4:2.

21.09.2019 19:10 , aktualizované: 22.09.2019 21:00
Peter Hyballa Foto: ,
Kritika na adresu nemeckého trénera Dunajskej Stredy Petra Hyballu začína narastať.
debata (2)

Úvod dohrávaného stretnutia veľa futbalového nepriniesol. Až v 13. minúte prišla prvá šanca zápasu, keď Ljubičičov pokus musel vyraziť na roh Šemrinec. Z neho poslal Nono výborný center pred bránu, ale pokus Strelca Šulek na bránkovej čiare odvrátil na ďalší rohový kop.

Prvý gól však predsa len dali hráči Slovana, keď obrana domácich nezachytila loptu, za ktorou sa rozbehol najlepší strelec vlaňajšej sezóny Šporar a presnou krížnou strelou otvoril skóre. Už o štyri minúty navýšil vedenie belasých Strelec, keď domáci opäť chybovali, Moha priklepol loptu mladému útočníkovi Slovana, a ten v jasnej príležitosti nezaváhal.

O osem minút sa Trenčanom podarilo znížiť, keď center sprava hostia síce ešte odvrátili, ale Roguljič prestrelil všetkých a všetko a Gref bol bezmocný. Gólman hostí sa však vyznamenal v 41. minúte, keď vychytal v stopercentnej šanci úplne voľného Bukariho.

Trenčín vybehol z kabín na druhý polčas vynikajúco a po pár desiatkach sekúnd vyrovnal. Po veľkej chybe obrany Slovana sa pokus Bukariho dostal od Greifa k voľnému van Kesselovi, ktorý loptu dostal pohodlne do siete.

Holanďan v službách AS Trenčín mohol poslať v 54. minúte svoj tím po prvý raz do vedenia, ale v čistej šanci namieril iba do miest, kde stál pozorný Greif. O dve minúty sa však opäť tešil Slovan. Ljubičičovu zblokovanú strelu musel Šemrinec vyraziť s námahou na roh, po ktorom sa dostal k lopte Strelec a loptu napálil presne do ľavého horného rohu.

Dobrý a ofenzívny futbal pokračoval aj ďalej. Greif sa na nedostatok práce nemohol sťažovať, aj v 66. minúte musel proti Čatakovičovmu pokusu vytiahnuť výborný zákrok a odvrátiť loptu na roh. Po ňom sa pred Greifom ocitol v čistej šanci aj Koolwijk, ale brankár Slovana sa nenechal ani na dvakrát prekonať.

Silné momenty pre Trenčín ukončila hlavička Čatakoviča tesne nad bránu hostí. Trenčania cítili šancu na vyrovnanie, posilnili ofenzívu, ale zabudli na obranu a Slovan opäť trestal. V 75. minúte Strelec vysunul na pravej strane Medveděva, ktorý našiel v šestnástke úplne voľného Šporara a slovinský kanonier namieril po druhý raz v zápase presne.

Trenčín sa stále nevzdával, hra sa odvíjala väčšinou na polovici Slovana, ale hostia si umne strážili dvojgólový náskok.

V 84. minúte reklamovali Trenčania u hlavného rozhodcu ruku hostí v pokutovom území, ale penalty sa nedočkali, rovnako tak ani následne uznania gólu, ktorý neplatil pre ofsajd. Slovan zvíťazil pod Dubňom nad Trenčínom 4:2 a potvrdil druhú priečku v tabuľke.

AS Trenčín – ŠK Slovan Bratislava 2:4 (1:2)
Góly: 37. Roguljič, 46. van Kessel – 25. a 75. Šporar, 29. a 56. Strelec, ŽK: Zubairu – de Kamps, Nono. Rozhodovali: Kráľovič – Hancko, Kováč, 965 divákov.

Trenčín: Šemrinec – Ligeon, Šulek, Kleščík (72. Comvalius), Julien – Zubairu, Koolwijk – Roguljič – Bukari, Čatakovič (81. Depetris), van Kessel
Slovan: Greif – Apau (27. Medveděv), Bajrič, Božikov, Suchockij – Ljubičič, de Kamps – Strelec (83. De Marco), Nono (75. Daniel), Moha – Šporar

Hlasy po zápase

Roman Marčok, tréner Trenčína: „Do zápasu sme vstúpili s tým, že ho chceme kontrolovať a mať jeho vývoj vo svojich rukách. Pokiaľ sme sa držali nášho plánu a hrali sme rýchlo s loptou, pretáčali sme ťažisko hry a boli sme aktívni, mal s tým súper veľké problémy a ťažko sa vzadu organizoval. Postupom času sme si vytvárali čoraz viac situácií v šestnástke, alebo jej okolí. Priebeh zápasu bol pre nás negatívny, ale zaslúžený, pretože práve momenty, kedy sme neboli organizovaní, súper využil na strelenie dvoch gólov, čím potvrdil svoju kvalitu a vysokú efektivitu svojich hráčov. Nepanikárili sme, vrátili sme sa do zápasu ešte pred prestávkou, navyše Greif nám chytil jednoznačný gól. Vývoj zápasu v druhom polčase bol pre nás priaznivý, dali sme okamžite vyrovnávajúci gól, ale opäť sme nedokázali udržať organizáciu hry počas celého druhého polčasu a akonáhle sme nechali súperovi dali šancu na protiútok, veľmi rýchlo nás potrestal. Súperovi blahoželáme, ukázal nám, ako treba byť efektívny v takýchto zápasoch. Napriek väčšiemu počtu šancí a väčšiemu držaniu lopty sme zápas výsledkovo nezvládli.“

Ján Kozák ml., tréner Slovana: „Veľmi ťažký zápas pre nás s výborným súperom. Vedeli sme, že ofenzívna sila Trenčína je veľká. Som rád, že sme pre nás tento veľmi dôležitý zápas zvládli, aj keď Trenčín mal veľa gólových príležitostí. Rozhodla naša efektivita a kvalita v ofenzíve. Dotiahli sme sa na Žilinu, čo sme po veľmi ťažkom zápase s Besiktasom aj chceli.“

Najhorší polčas pod Hyballom

Ružomberok uspel na štadióne FC DAC 1904 Dunajská Streda 1:0. Jediný gól strelil v 44. minúte Alexander Mojžiš a zabezpečil hosťom druhé víťazstvo v sezóne. Domáci prehrali po troch úspechoch za sebou.

Prvá vážnejšia akcia zápasu prišla zo strany Ružomberka, Ďungelova strela z ľavej strany preletela vedľa. Úvodná dvadsaťminútovka veľa rozruchu nepriniesla, ani jedno mužstvo si nevypracovalo ďalšiu šancu, hralo sa prevažne medzi šestnástkami.

V 30. minúte to Kružliak vyskúšal strelou z hranice pokutového územia, ale lopta letela nad. O minútu neskôr po centri Fábryho hlavičkoval Ramirez tesne vedľa. V 33. minúte strelu M. Vidu musel kryť Krajčírik, na druhej strane Qoseho strelu zblokovala domáca obrana.

V 35. minúte zahrozil Gerec, strela z pravej strany pokutového územia však išla tesne vedľa. V 44. minúte išli hostia do vedenia, Kostadinov zahral priamy kop z pravej strany, na päťke najvyššie vyskočil Mojžiš a hlavou umiestnil loptu do siete – 0:1.

Druhý polčas začali aktívnejšie domáci, ale blízko ku gólu boli Ružomberčania, keď v 53. minúte po centri z pravej strany skončila lopta po hlavičke Ďungela tesne vedľa. V 69. minúte pohrozil strelou Fábry, ale Krajčírik bol na mieste. V 72. minúte Čmelík získal loptu na hranici päťky, strelu Krajčírik nohou vyrazil na roh.

Tlak Dunajskej Stredy sa vystupňoval, ale gólový efekt to neprinieslo. V 78. minúte Ramirezovu strelu z ostrého uhla Krajčírik chytil. Blízko ku gólu bol DAC v 79. minúte, Ramirez nožničkami však poslal loptu tesne vedľa. V 84. minúte po Ronanovom rohovom kope Beskorovajnyj hlavou trafil ľavú žrď.

FC DAC 1904 Dunajská Streda – MFK Ružomberok 0:1 (0:1)
Gól: 44. Mojžiš. Rozhodovali: Glova – Somoláni, Ferenc, ŽK: Koštrna – Čurma, 8389 divákov

DAC: Jedlička – Koštrna, Kružliak, Beskorovajnyj, Davis – M. Vida (76. Ronan), Oravec (60. Čmelík) – Blackman (46. Taiwo), Fábry, K. Vida – Ramirez
Ružomberok: Krajčírik – Čurma, Maslo, Twardzik, Mojžiš – Kojnok (73. Jonec), Kostadinov, Zsigmund, Qose – Ďungel (64. Novotný), Gerec (90. Bobček)

Hlasy po zápase

Peter Hyballa, tréner DAC: „Gratulujem Ružomberku k trom bodom. Dnes to bol možno remízový zápas, ale hostia dali gól a my nie. Bol to náš najhorší prvý polčas, čo som tu videl. Aj súper k tomu prispel, bol výborne organizovaný, my sme hrali zle. Spravili sme veľa chýb, aj pri inkasovanom góle. Do druhého polčasu sme išli so striedaním, prišiel Taiwo ako druhý útočník. Boli sme lepší, v záverečných 20 minútach sme mali aj vážnejšie šance, či už to boli Beskorovajnyj, alebo Kružliak. Nedokázali sme skórovať, musíme sa poučiť z tejto prehry. Urobíme všetko, aby sme postúpili v stredu v pohári.“

Ján Haspra, tréner Ružomberka: „Konečne sa mi hodnotí lepšie. Do zápasu sme išli s veľkým rešpektom, ale s chuťou zlomiť to, čo prežívame dva mesiace. Súper bol asi zaskočený. Nám sa podarilo dať pekný gól zo štandardnej situácie. Druhý polčas nás super zatlačil, ale ustáli sme to. Dnes sme, aj so šťastím, zápas zvládli. Sme neuveriteľne šťastní. Keby tréner DAC vedel, kde sme sa nachádzali predtým, prehru by bral trochu lepšie.“

Žilina zostáva na čele

Hráči MŠK Žilina si pripísali siedme víťazstvo v tejto sezóne. V domácom stretnutí zdolali nováčika FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 2:1 a tabuľku vedú so ziskom 23 bodov. Hostia nazbierali šesť bodov a sú na predposlednej jedenástej priečke.

Vedúci tím súťaže začal víťazné ambície potvrdzovať hneď od úvodu a po tlaku a rohovom kope sa v 4. minúte hlavou presadil stopér Kaša. Žilinčania ani po góle neprestali s útočnou snahou, ale cez päťčlennú obrannú líniu hostí sa ťažko presadzovali.

V 12. minúte mohol zvýšiť Boženík po akcii Diaza a Demiriho, ale trafil iba do pravej žrde Vantrubovej bránky. V 16. minúte pohrozili aj hostia, Blahút unikol po ľavej strane a zakončil, ale Holec jeho pokus zlikvidoval.

Na konci prvej polhodiny mal opäť blízko ku gólu Boženík, ale hlavou trafil po priamom kope iba do brvna. Ďalší gól už do konca polčasu napriek snahe Žilinčanov nepadol.

Žilinčania sa od úvodu druhého dejstva pustili do súpera, ale ten mohol v 52. minúte zásluhou Abraháma vyrovnať, pokus hosťujúceho útočníka opečiatkoval brvno. Gól padol o tri minúty na opačnej strane. Hosťom unikla dvojica Jánošík a Boženík, strelu prvého Vantruba vyrazil iba pred Boženíka a ten zvýšil na 2:0.

V 67. minúte sa autor druhého gólu dostal po prihrávke Jánošíka do ďalšej šance, ale loptu napálil iba do Vantrubu. Pohronie pre Žilinčanov veľké nebezpečenstvo neznamenalo, Boženíka v 74. minúte opäť vychytal Vantruba a o dve minúty si poradil aj s ďalšou gólovou šancou domácich.

Pohronie potom predsa len skórovalo, keď v 78. minúte Klec trafil z hranice šestnástky presne k ľavej žrdi. Zápas dostal nový náboj, hostia viac hrozili smerom dopredu, ale otváral sa tým priestor na žilinské kontry. Po jednej z nich predviedol opäť zákrok Vantruba, keď v 84. minúte zneškodnil pokus Jánošíka.

Žilinčania mohli duel uzavrieť v 90. minúte, ale striedajúci Bernát namieril po prihrávke Boženíka ľavačkou iba do Vantrubu. Žilinčania však drámu nepripustili a naďalej sú v sezóne bez prehry.

MŠK Žilina – FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 2:1 (1:0)
Góly: 4. Kaša, 55. Boženík – 78. Klec. ŽK: Mazan, Jacko, M. K. Bartoš (všetci Pohronie), rozhodovali: Dohál – Tomčík, Bednár, 2218 divákov

Žilina: Holec – Tomič, Kaša, Králik, Sluka – Demiri – Káčer, Diaz (80. Vallo) – Ďuriš (74. Bernát), Boženík, Jánošík (84. Kiwior)
Pohronie: Vantruba – Mainge (80. Mészáros), Jacko, Tesák, M. K. Bartoš, Župa – D. Hrnčár, P. Mazan (68. Klec), Pellegrini, Blahút (86. Zachara) – Abrahám

Hlasy po zápase

Jaroslav Kentoš, tréner Žiliny: „Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu, keď sme strelili Kašom po rohovom kope gól. Boli sme dominantní, rýchli, kombinační, mali sme ďalšie šance, ale škoda, že sme nestrelili ďalší gól. Herná prevaha nám bola na škodu, začali sme hrať pomalšie a chlapci sa dostali do komfortnej zóny. Súper hrozil z brejkov, začali sme podceňovať niektoré herné situácie, ktoré mohli dopadnúť aj horšie, ako sa stalo. Celkovo sme boli dominantní a utvorili sme si veľa šancí, myslím si, že naše víťazstvo je zaslúžené.“

Ján Rosinský, tréner Pohronia: „Na zápas sme sa pripravovali špecificky, pretože sme hrali na pôde vedúceho tímu tabuľky. Prišli sme do Žiliny s najhoršou obranou v lige, a preto sme chceli najmä v obrane ukázať istejší výkon. Domáci dominovali takmer počas celého zápasu, aj keď sme mali určité fázy, v ktorých sme dostali súpera pod tlak. Svoju úlohu zohrala aj herná kvalita súpera, ale musím vyzdvihnúť aj disciplinovaný a organizovaný výkon nášho mužstva. Z tejto stránky to bol asi náš najlepší výkon, ale bolo to na úkor ofenzívy. Aj napriek tomu sme dokázali streliť gól. Domácim gratulujem k víťazstvu a myslím si, že ešte budú dlhší čas na čele súťaže.“

V Myjave len 212 divákov

ŠKF iClinic Sereď hral v Myjave s FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble nerozhodne 0:0. Zlatým Moravciam patrí štvrtá priečka so ziskom 15 bodov, Sereď má o päť bodov menej a figuruje na ôsmej pozícii.

V prechodnom domove Serede v Myjave sa odohral bezgólový zápas, ktorý bol chudobný aj na príležitosti. Obe mužstvá začali v úvode veľmi opatrne, Sereď vyčkávala na aktivitu Zlatých Moraviec a dovolila im kombinovať v bezpečnej vzdialenosti od bránky.

Do prestávky sa zrodili len dva náznaky šancí, hlavička hosťujúceho Jaroviča išla mimo bránky, na opačnej strane neuspel zblízka Louka. V druhom polčase sa obraz hry príliš nezmenil, ViOn si v ňom vypracoval najvážnejšiu možnosť stretnutia.

V 64. minúte Ďubek poslal strieľanú prihrávku pred bránku, ale žiadnemu z jeho spoluhráčov sa nepodarilo zblízka dopraviť loptu do siete.

ŠKF iClinic Sereď – FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 0:0
Rozhodovali: Nemček – Štrbo, Hrčka, ŽK: Murilo, Sloboda (obaja Zlaté Moravce), 212 divákov

Sereď: Iliev – T. Dabó, Ba, Hučko, Slaninka – Ventúra, Rorič – Morong, Pankaričan (63. Špehar), Iván (79. Cleber Silva Nascimento) – Louka
Zlaté Moravce: Pindroch – Čögley, Pintér, Asanovič, Brašeň – Švec (63. Murilo), Sloboda, Duga (86. Richtárech), Kovaľ (84. Orávik) – Ďubek – Jarovič

Michalovce sa rozbiehajú

Hráči MFK Zemplín Michalovce zvíťazili na trávniku FC Nitra 2:0. Naplno zabodovali druhýkrát za sebou a v tabuľke im patrí siedme miesto s jedenástimi bodmi, Nitrania majú sedem bodov a sú na desiatej priečke.

Súboj pod Zoborom sa od prvých minút niesol vo vyrovnanom duchu. Ako prvá pohrozila Nitra, keď sa po štvrťhodine hry po peknej akcii Ristovského dostal do zakončenia Chobot, no z dobrej pozície prestrelil odkrytú bránku hostí.

Michalovčania v prvom polčase mali síce loptu častejšie na kopačkách, no proti dobre organizovanej obrane súpera sa nevedeli presadiť. Asi najnebezbezpeč­nejšie vyznela ich akcia z 34. minúty, keď tečovaná strela Kountouriotisa z hranice šestnástky len tesne minula Šípošovu bránku.

Nitra sa pokúšala zmeniť polčasový rezultát ešte tesne pred prestávkou. Po priamom kope Šefčíka hlavičkoval v páde Magda iba do rúk brankára Kiru.

Domáci mali výborný vstup do druhého polčasu. Už po pár sekundách po zakončil zvnútra šestnástky Gatarič, no brankár Kira podržal svoj tím. Onedlho po Šefčíkovom centri z pravej strany nebezpečne hlavičkoval medzi dvoma hosťujúcimi stopérmi Ristovski, Kira bol však opäť na mieste.

V 60. minúte sa vnútri šestnástky dostal k strele Magda, no z dobrej pozície tesne minul bránku Zemplínčanov. Na opačnej strane následne platilo pravidlo „nedáš-dostaneš“. Strelu Popoviča z 20 metrov síce dokázal ešte brankár Šípoš „robinsonádou“ vytlačiť na rohový kop, ale po ňom už gólovo zahrmelo.

Žofčák našiel centrom hlavu stopéra Solera – 0:1. V ďalšom priebehu si hostia umnou hrou svoj tesný náskok postrážili a v závere ho dokázali ešte zveľadiť. Po úniku do rozhodenej obrany prekonal domáceho brankára Sidibé – 0:2.

Triumf Michaloviec mohol byť aj výraznejší, no striedajúci Grič v nadstavenom čase napálil do žrde a dorážajúci Turík rozvlnil iba bočnú sieť. Michalovce si pripísali tretie víťazstvo v sezóne.

FC Nitra – MFK Zemplín Michalovce 0:2 (0:0)
Góly: 61. Soler, 89. Sidibé. Rozhodovali: Marhefka, Vorel, Hrmo, ŽK: Šefčík, Farkaš – Sidibé, Martinez, Carrillo, Savvidis, 650 divákov

Nitra: Šípoš – Kuník, Podhorin, Farkaš, Magda – Faško (87. Bilovský), Vrábel (72. Guláš) – Šefčík (83. Šimončič), Gatarič, Chobot – Ristovski
Michalovce: Kira – Žofčák, Soler, Carrillo, M. Kolesár – Popovits (87. Grič), Savvidis, Turik, P. Kolesár (46. Martinez), Kountouriotis (58. Kvocera) – Sidibé

Hlasy po zápase

Marián Süttö, tréner Nitry: „Nie sme spokojní. Prehrali sme doma ďalší zápas s mužstvom, ktoré prišlo dobre organizované. Napriek tomu sme mali šance. Ja som ich narátal tri, štyri, kde Majo Chobot, Magda či Gatarič neriešili dobre zakončenie. Potom sme dostali gól zo štandardky, ktorá posadila súpera na koňa. My sme sa dostali do kŕča a potom nám už uleteli tri body. Zápas bol dôležitý z hľadiska tabuľkového postavenia. My sme o tom vedeli, aj sme sa dobre pripravili, ale góly sme nedali a súper tým pádom trestal.“

Anton Šoltis, tréner Michaloviec: „My sme spokojní, odchádzame s troma bodmi. Prvý polčas však z našej strany nebol ideálny. Nevedeli sme sa presadiť do zhustenej obrany súpera, ktorý dobre organizovane bránil. Robili sme veľa chýb a súper tam mal dobré šance na skórovanie. V druhom polčase sme spravili zmenu a viac sme sa dostali do hry. Z našej strany to však do prvého gólu bolo kŕčovité. Potom sme sa trošku uvoľnili, ale ťažko sme sa presadzovali vo finálnej fáze. Po góle sme si to už ustrážili a v závere sme zvýšili na 2:0. Mali sme aj ďalšie šance, no mal ich aj súper. My sme šance využili a súper nie, takže sme spokojní. Gratulujem chlapcom k odpracovanému výkonu. Dnes to bolo viac o bojovnosti.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga