Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pripravený je šiesty model. Spokojnosť nebola so žiadnym

Únia ligových klubov pripravila už šiesty model, podľa ktorého by sa mala hrať najvyššia futbalová súťaž. Posledná zmena by mala platiť už od najbližšieho ročníka.

01.03.2017 18:00
esencia hry, fortuna liga, trofej, futbal, šampión Foto: ,
Na snímke trofej pre majstra Fortuna ligy - Esencia hry.
debata

Za necelé štvrťstoročie je to nezvyčajne veľa pokusov. Spokojnosť nebola so žiadnym, preto ho organizátori rýchlo menili. Aj keď treba dodať, že posledný model, hoci bol pod paľbou častej kritiky, vydržal najdlhšie – desať ročníkov.

Desať, dvanásť, šestnásť tímov?

Podstata problému spočíva v tom, že nijaký model nezabezpečí automaticky vyššiu úroveň súťaže a ani jej príťažlivosť. To všetko majú v rukách len kluby a hráči svojou prácou a výkonmi na ihrisku. Futbaloví funkcionári robili v uplynulých rokoch všetko možné, neraz aj zbytočne experimentovali. V prvej lige hralo desať, dvanásť i šestnásť mužstiev.

Tucet tímov hral v súťaži aj naposledy, ale 33-kolovému systému vyčítali najmä jeho nespravodlivosť. Všetky mužstvá neodohrali rovnaký počet zápasov na domácej pôde. A stretli sa navzájom tri razy. To znamenalo, že niektoré tímy hrali s inými dva razy doma a len raz vonku a naopak.

To sa už podľa nového systému nestane. „Je to jeden z dôvodov zmeny. Druhým motívom inovácie je úsilie o zatraktívnenie ligovej súťaže. O novom modeli sme diskutovali dlhší čas a naozaj dôkladne. Myslíme si, že má veľký potenciál zvýšiť atraktivitu ligy pre fanúšikov, vysielateľov, komerčných partnerov, ale aj aktérov, to znamená kluby a futbalistov,“ zdôraznil Michal Mertinyák, výkonný riaditeľ Únie ligových klubov, ktorá najvyššiu súťaž riadi.

Tabuľka sa už delila – pred 20 rokmi

Podľa rovnakého základného modelu sa hrala súťaž v prvých troch rokoch po rozdelení Československa (1993–1996), teraz k nemu pribudli ešte nejaké kozmetické úpravy.

Všetkých účastníkov čaká rovnaký počet stretnutí doma i vonku. Najskôr v základnej, 22-kolovej časti, po ktorej sa tabuľka rozdelí na dve polovice. V prvej sa bude bojovať o titul, v druhej o záchranu. Opäť nastúpi každý s každým doma i vonku, čo znamená po desať zápasov. Všetky body získané v základnej časti si mužstvá prenesú aj do nadstavby.

Z najvyššej súťaže zostúpi posledný klub – na 12. mieste. Ale ani mužstvo na 11. priečke ešte nebude mať istú účasť medzi elitou v nasledujúcom ročníku. Bude o ňu bojovať v baráži s druhým tímom II. ligy. Aj tento systém už platil pred vyše dvadsiatimi rokmi.

Práve barážové stretnutia považuje prezídium Únie ligových klubov za posun vpred, budú motivačným momentom aj pre menšie kluby v nižšej súťaži.

Kováčik víta zmenu

Novinkou bude druhá baráž – o poslednú miestenku do Európskej ligy. O ňu sa však bude bojovať len v prípade, ak Slovenský pohár – Slovnaft Cup vyhrá jedno z prvých troch mužstiev najvyššej súťaže.

V semifinále takejto baráže sa potom stretne štvrtý so siedmym a piaty so šiestym tímom, víťazi by proti sebe nastúpili vo finále. Hrať sa bude len jeden zápas na ihrisku lepšie umiestneného mužstva v konečnej tabuľke.

V praxi to znamená, že aj siedmy tím bude mať ešte šancu bojovať o pohárovú miestenku a tým aj mužstvá v druhej skupine, ktoré už nebudú ohrozené zostupom, získajú novú motiváciu. Mertinyák pripomína, že návrh nového modelu súťaže dostal absolútnu podporu – hlasovali zaň všetci účastníci najvyššej súťaže.

Pozdáva sa aj šéfovi Slovenského futbalového zväzu Jánovi Kováčikovi. „Určite to bude atraktívnejší model. Som rád, že prichádza k zmene, ktorá súťaži pomôže, teší ma, že sa na nej kluby zhodli,“ komentoval návrh.

Model nie je všeliek

Návrh musí ešte schváliť výkonný výbor SFZ, čo však bude zrejme len formálna záležitosť. Pravda, kluby už raz chceli ligu reformovať, vtedy však išlo o zníženie počtu účastníkov najvyššej súťaže na desať a súvisel so zmenami v nižších súťažiach. Pred necelými dvoma rokmi návrh na konferencii SFZ neprešiel.

Podobná situácia sa vo výkonnom výbore neočakáva. „Som presvedčený, že výkonný výbor návrh schváli. Túto reformu by podľa mňa bez problémov prijala aj konferencia,“ zdôraznil Kováčik. Aj niektorí funkcionári si uvedomujú, že len zmena modelu nepomôže. Návštevnosť v súťaži uplynulú jeseň klesla, varovné bolo odstúpenie Myjavy v rozbehnutom ročníku. Uplynulý víkend prišla na Pasienky na zápas tímov, ktoré patria k špičke a vlastnia posledné štyri tituly (Slovan – Trenčín) necelá tisícka divákov.

Viaceré popredné kluby naďalej považujú súčasnú nahvrhovanú zmenu len krokom k ďalším. Hlavnou témou pritom zostáva zníženie počtu účastníkov v prvej lige. Aj Mertinyák avizuje, že model súťaže nie je všeliek. „Je to len jeden z predpokladov pre kvalitnú a zaujímavú súťaž. To podstatné sa odohráva v zápasoch na štadiónoch,“ pripomenul.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga