Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Futbalová barlička

Československá liga mala bezmála polstoročie, od roku 1946, len jeden model. Nikomu sa nezunoval. Akurát po vyše dvoch desiatkach rokov rozšírili počet účastníkov o dva tímy. Účastníci sa stretli dva razy v ročníku - doma i vonku.

02.03.2017 10:00
slovan spartak, trávnik, terén, dážď, fortuna liga Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata (7)

Takto dodnes fungujú popredné súťaže Európy – anglická, španielska, nemecká, talianska… Ideálny stav. Každý iný prináša problémy.

Španieli, Angličania, Nemci nemusia nič meniť. Ich súťaže majú vysokú úroveň a najmä štadióny, ktoré ponúkajú vysoký komfort, sú plné a ľudia sa kráľovsky bavia. Funguje aj futbalový biznis, v športe číslo jeden sa točia obrovské peniaze, televízie platia závratné sumy, aby mohli vysielať ligové stretnutia.

To, samozrejme, na Slovensku momentálne neznie ani ako hudba budúcnosti. Skôr, ako nastane podobný stav, sa budú ľudia špacírovať po Marse. Funkcionári sa usilujú oživiť situáciu, robia často administratívne zásahy, ktoré sú najjednoduchšie, ale zvyčajne len málo účinné.

Na rade je ďalší pokus. Už šiesty. Kluby pripravili model, ktorým sa súťaž už hrala, ale po troch rokoch ho nespokojní funkcionári pochovali. Teraz pridávajú k nemu zopár noviniek, ktoré by mohli ligu zatraktívniť, ale hlavné problémy sotva vyriešia.

Rovnaké alebo podobné verzie organizácie ligy sa objavujú aj v iných, menších krajinách. Najvyššia slovenská súťaž nebude mať teda ani nový, ani objavný model. A ani nekráča s duchom doby, ako by sa azda zdalo.

Moderné je to, čo je kvalitné a prináša divákom zábavu. Slovenskej lige sa to dlhodobo nedarí. Ligový futbal nestojí pevne na svojich nohách, preto dostal barličku na podopieranie. Môže mu pomôcť, ale zdravie mu nevráti.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga