Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Myjava absolútne nesúhlasí s rozhodnutím DK SFZ, odvolá sa

Spartak Myjava absolútne nesúhlasí s rozhodnutím disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu (SFZ) v súvislosti s odstúpením z najvyššej domácej súťaže Fortuna ligy 2016/2017 pred jej jarnou časťou a odvolá sa v plnom rozsahu.

21.02.2017 12:35 , aktualizované: 14:05
Spartak Myjava Foto: ,
Futbalisti Myjavy.
debata (11)

Na utorňajšej tlačovej besede to predznamenal generálny manažér Peter Halabrín: „Budeme bojovať všetkými cestami.“

DK SFZ minulý štvrtok potrestala Spartak Myjava pokutou 75 000 eur a preradením A-tímu „kopaničiarov“ do štvrtej najvyššej slovenskej súťaže od sezóny 2017/2018. Disciplinárka konala na základe podnetu od Únie ligových klubov (ÚLK), riadiacej organizácie Fortuna ligy. „Išlo o mimoriadne porušenie viacerých predpisov SFZ – Stanov, Súťažného poriadku, Disciplinárneho poriadku, Rozpisu republikových súťaží – čo zohľadnila disciplinárna komisia vo svojom rozhodnutí,“ informoval zástupcov médií manažér komunikácie a PR SFZ Juraj Čurný. Ak sa Myjava odvolá, bude sa tým zaoberať DK, ktorá môže rozhodnutie zrušiť, zmeniť alebo posunúť ho na odvolaciu komisiu SFZ.

Podľa informácie zverejnenej na webe SFZ DK potrestala Spartak Myjava „za porušenie povinností vyplývajúcich z predpisov SFZ, závažné porušenie princípov a ustanovení Stanov SFZ, Súťažného poriadku a poškodenie dobrého mena futbalu a SFZ a zásady fair-play spojenej s narušením integrity dotknutej súťaže“. Peter Halabrín odmietol akceptovať oprávnenosť ktoréhokoľvek z uvedených bodov.

„Očakávali sme, že rozhodnutie disciplinárky bude minimálne takéto tvrdé. Spoločenská objednávka bola zadaná a uznesenie výkonného výboru SFZ ju presne špecifikovalo. V príslušných riadkoch sme však nenašli nič, čím by sme tie normy porušili. Do dnešného dňa nik z oficiálnych funkcionárov s nami nekomunikoval. Jediným kontaktom bola výzva prostredníctvom úradnej správy, aby sme disciplinárnej komisii predložili písomné stanovisko. Zareagovali sme, že to neurobíme, lebo si nie sme vedomí akéhokoľvek porušenia noriem,“ skonštatoval Peter Halabrín.

„Náš krok nie je úplne ideálnym, šťastným a najlepším riešením. Bolo to naše najťažšie rozhodnutie v športovom živote, ale zároveň jediné, ktoré nám umožnilo naďalej fungovať v súlade s dlhodobou víziou. Mali sme na výber medzi zlým stavom a ešte horším. Zachovali sme sa zodpovedne,“ vyhlásil Peter Halabrín. Vysvetlil, že konzekvencie nového zákona o športe, najmä preklasifikovanie hráčov na zamestnancov, by v kombinácii s rozhodnutím generálneho partnera nepokračovať v roku 2017 v natoľko výraznej podpore ako dosiaľ utvorili neudržateľnú situáciu.

„V globále by sme mali zvýšené nároky na finančné prostriedky takmer o 300 000 ročne, pričom náš rozpočet je do jedného milióna eur. Správame sa dlhodobo tak, aby sme mohli fungovať zajtra, o rok, o desať rokov. Tak sme aj pracovali ostatných desať rokov. Zodpovedne a poctivo podľa smerníc, noriem a zákonov platiacich pre futbal aj celkovo. Počas roka 2016 sme si vyhodnotili, že ak chceme zachovať fungovanie klubu a zotrvať pri tejto našej filozofii, nezostáva nám iné riešenie,“ vysvetlil Peter Halabrín. Pripomenul, že na záležitosti vyplývajúce z nového zákona o športe poukazoval už v lete 2015.

„Myjava nikdy nefungovala v systéme dlhov. K 31. decembru máme kompletne vyplatené mzdy, tento týždeň uzavrieme finančné záležitosti súvisiace s odchodmi hráčov a ukončovaním platnosti zmlúv. Nedlhujeme nikomu nič a chceme v tom pokračovať. Máme vyrovnané všetky záväzky, takže za tým neboli žiadne finančné dôvody smerom dozadu. V budúcnosti by však vyvstali a my sme nevedeli, kde by sme tie peniaze zohnali. Rozhodli sme sa odstúpiť zo súťaže skôr, než by sme si privodili život v dlhoch. Čo sme mali robiť? Nechať klub plávať ako mnohí iní, dlhovať hráčom mzdy alebo im ich zaplatiť a nemať na dane a odvody? Ako štatutár som povinný prijať opatrenia, aby som predišiel porušovaniu športových noriem a zabránil vzniku nesplniteľných nárokov veriteľov. Práve tým by som si zničil meno, nie odstúpením Myjavy zo súťaže,“ upozornil Peter Halabrín.

„Sme si vedomí toho, čo sme urobili, a plne si za tým stojíme. Chceme fungovať ako doteraz. Naša cesta je bez zákulisných ťahov, bez korupcie, bez porušovania noriem a zákonov a najmä je to cesta zodpovednosti, aby sme voči všetkým mohli byť seriózni,“ uzavrel Peter Halabrín.

ÚLK už dávnejšie rozhodla, že jarná časť súťažného ročníka 2016/2017 bude mať vo Fortuna lige iba 11 účastníkov. Zápasy Myjavy z jesene anulovali a Spartak sa v zmysle súťažného poriadku stal prvým a jediným zostupujúcim klubom.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Myjava