Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Myjava s pokutou 75 tisíc eur a preradením do štvrtej ligy

Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) vo štvrtok potrestala klub Spartak Myjava peňažnou pokutou 75 000 eur a preradením A-tímu "kopaničiarov" do štvrtej najvyššej slovenskej súťaže. Myjavský klub sa môže proti tomuto rozhodnutiu odvolať.

16.02.2017 16:40 , aktualizované: 17:20
Myjava, Slovan Foto: ,
Roztržka v zápase Myjava - Slovan.
debata (2)

Členovia DK SFZ sa týmto prípadom zaoberali na podnet Únie ligových klubov (ÚLK), riadiacej organizácie Fortuna ligy. Ako je známe, Spartak Myjava uprostred sezóny 2016/2017 odstúpil z najvyššej slovenskej futbalovej súťaže, stalo sa tak tesne pred Vianocami 21. decembra 2016 rozhodnutím vedenia klubu na čele s prezidentom Pavlom Halabrínom. „Išlo o mimoriadne porušenie viacerých predpisov SFZ – Stanov, Súťažného poriadku, Disciplinárneho poriadku, Rozpisu republikových súťaží – čo zohľadnila Disciplinárna komisia vo svojom rozhodnutí,“ informoval zástupcov médií manažér komunikácie a PR SFZ Juraj Čurný.

ÚLK už dávnejšie rozhodla, že jarná časť súťažného ročníka 2016/2017 bude mať vo Fortuna lige iba 11 účastníkov. Zápasy Myjavy z jesene sa anulovali a Spartak sa v zmysle súťažného poriadku stal prvým a jediným zostupujúcim klubom ,z najvyššej slovenskej súťaže.

„Preradenie do nižšej súťaže je podmienené tým, že musí ísť o mimoriadne porušenie predpisov, čo v tomto prípade podľa názoru DK nastalo. Nikdy sa nedá vylúčiť, že nastane niečo podobné, ale DK môže rozhodovať len v zmysle predpisov, ktoré existujú. To znamená, že aby bol iný spôsob zabránenia takýmto skutočnostiam, bude nutné upraviť iné predpisy SFZ – v tomto prípade Súťažný poriadok alebo Rozpis republikových súťaží. Je všeobecná spoločenská objednávka upraviť predpisy tak, aby sa zabránilo podobným prípadom,“ skonštatoval Juraj Čurný a doplnil: „Rozhodnutie DK sa stáva právoplatným do siedmich dní, ak by sa Myjava neodvolala. Ak sa odvolá, bude sa tým zaoberať DK, ktorá môže toto rozhodnutie zrušiť, zmeniť alebo – ak ho odmietne – posunúť ho na Odvolaciu komisiu SFZ.“

Podľa príslušných ustanovení SFZ je horná sadzba obdobného peňažného trestu vo výške 50-tisíc eur, v prípade Myjavy je požadovaná suma vyššia. „DK využila paragraf, v ktorom sa hovorí, že v prípade veľmi závažného porušenia predpisov SFZ môže dať aj vyššiu pokutu,“ povedal Juraj Čurný a na margo postoja potrestaného klubu dodal: „Spartak Myjava sa vyjadril veľmi stručne; napísal, že sa odmieta vyjadrovať, keďže sa nedopustil žiadneho disciplinárneho priestupku.“ Rezervné mužstvo Spartaka Myjava by malo pôsobiť v piatej najvyššej súťaži.

Podľa informácie zverejnenej na webe SFZ DK potrestala Spartak Myjava „za porušenie povinností vyplývajúcich z predpisov SFZ, závažné porušenie princípov a ustanovení Stanov SFZ, Súťažného poriadku a poškodenie dobrého mena futbalu a SFZ a zásady fair-play spojenej s narušením integrity dotknutej súťaže“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Myjava #DK SFZ #Fortuna liga