Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Guľa: Nechceme náskok brániť, ale zveľadiť ho

Štvrtý rok vedie futbalistov MŠK Žilina. Už raz s mužstvom zimoval na čele tabuľky, ale na jar nedotiahli spoločné úsilie k zisku titulu.

13.12.2016 09:00
Adrián Guľa Foto: ,
Tréner futbalistov MŠK Žilina Adrián Guľa.
debata

Tréner Adrián Guľa (41) teraz prežíva najlepšiu jeseň vo svojej futbalovej kariére. „Nechceme byť úspešní len doma, ale aj v Európe,“ vraví žilinský kouč po rekordnej sezóne.

V čom ste podľa vás najviac utiekli súperom?
Tímovosťou a stabilnou vysokou výkonnosťou. Mužstvo nestrácalo hlad po víťazstvách. Išlo stále naplno. Bolo vyvážené v obrane i útoku, jeho sila sa prejavila nielen v ofenzíve, ale malo kvalitu aj v obrane.

Vy i hráči hovoríte, že ešte nie je rozhodnuté. Viete si predstaviť, že stratíte takýto náskok?
Nekoncentrujem sa na to, ako ho udržať, ubrániť, ale ako ho zveľadiť. Inými slovami, chceme byť lepší. Nechceme, aby sme boli úspešní len v slovenských podmienkach. Pracujeme na tom, ako byť konkurencieschopní aj v európskych zápasoch. A tak ďaleko ešte nie sme.

Za vašich najväčších súperov sa označovali Trenčín a Slovan, ale tí sú bodovo ďaleko za vami. Ako vnímate konkurenciu v lige a koho považujete za najzdatnejšieho prenasledovateľa?
O tom hovorí tabuľka, ale máme rešpekt z každého. Nik nám nedal a ani nedá nič zadarmo. Naopak, ukazuje sa, že proti nám podávajú všetci výkony na hranici svojich možností. To nás motivuje, pomáha nám zvyšovať výkon, vieme, že musíme ísť stále naplno. Môžem spomenúť Slovan, ktorý u nás odohral výborný zápas, ale už najbližší víkend ho nedokázal zopakovať.

Raz ste už stratili po jeseni náskok, ale ten bol tesný, len trojbodový…
Bola to skúsenosť, ktorá nám hovorí, aby sme boli ostražití, nesústreďovali sa na ostatných, ale na svoje úlohy. Ligová súťaž je beh na dlhej trati, jarné stretnutia bývajú špecifické. Máme dôvod byť sebavedomí, ale aj pokorní.

Mužstvo malo aj zopár slabších dní, napríklad v lige v Prešove alebo v Slovenskom pohári, keď ste v Seredi postúpili až na pokutové kopy…
Nehovoril by som o slabších chvíľach, ale o prekážkach, ktoré sme dokázali zdolať. Nepribrzdili nás ani zranenia kľúčových hráčov, kartové tresty a rôzne iné situácie. Prejavila sa sila kabíny. Potešil nás záujem divákov, ich podpora. Možno ich mohlo byť v hľadisku na niektorých zápasoch viac, ale v porovnaní s nedávnym obdobím sa výrazne zlepšila atmosféra.

Pôsobíte v Žiline štvrtý rok. Ambície boli aj v minulých sezónach vysoké. Netrvalo trochu pridlho, kým sa vaša práca naplno prejavila aj vo výsledkoch?
Každý by chcel, aby dobré výsledky prišli na druhý deň, ale je to zložitejšie. Všetky kroky na tejto ceste mali svoj význam, pokiaľ sa z nich poučíte. Neľutujem ani jednu etapu, naopak všetko nás posilnilo. Ukazuje sa, že čo vás niekedy vyrušuje, s odstupom času vyvoláva úsmev. Tak to malo všetko byť. Pre mňa je to perfektná skúsenosť.

Vlani po jeseni odišli viaceré opory a chvíľu trvalo, kým sa mužstvo skonsolidovalo. Nehrozí niečo podobné v tejto zimnej prestávke?
Verím, že to sa nestane, touto skúsenosťou sme si už prešli. Dôležité je, že po úspechu netúži len mužstvo, ale celý klub. Aj ten potrebuje pečiatku, aby potvrdil všetko, čo sa tu fantasticky robilo a robí. Nevylučujem, že nemôže nik odísť, ak sa objaví nejaká top ponuka. Os prvého tímu a prepojenie na béčko sú však také silné, že vieme zvládnuť aj takúto situáciu.

Vrátia sa na jar aj hráči, ktorí patrili k oporám, ale sú dlhodobo zranení?
Verím, že sa vráti Pečovský, Mazáň, Otubanjo. Stále boli pri nás, ale nemohli hrať. Urobíme všetko, aby boli k dispozícii, čím sa zvýši sila tímu i konkurencia v ňom. Potrebujeme to nielen pre úspech doma, ale zopakujem hlavnú vec – túžime byť úspešní aj v európskej konkurencii.

Myslíte, že sa to dá v slovenských podmienkach?
Možné to je, už to ukázali aj slovenské tímy, naposledy Trenčín, ktorý mal na lopate Legiu Varšava – a tá sa dostala do skupiny Ligy majstrov. Nepostúpila z nej ďalej, som presvedčený, že Trenčín na ňu mal. Pri kontinuite výkonnosti a pri zvládnutí detailov to nevidím nereálne.

Žilina sa už dostala do skupiny Ligy majstrov, ale v nej úplne prepadla. Zvládla ju ako-tak len Artmedia Petržalka, ale to už je dávna minulosť…
To je pravda, ale o tom sa budeme baviť, až keď sa tam dostaneme. Potom sa pokúsime zúročiť skúsenosti, ktoré už náš klub alebo niektoré iné majú. Je to náročná úloha, aj taký veľkoklub, akým je Dynamo Záhreb, zostal teraz v skupine s prázdnymi rukami, nezískal ani bod. Aj preto hovorím, že sa musíme na túto úlohu pripravovať už teraz, nie je dôležitý len cieľ, ale aj cesta k nemu. Denno-denná práca a vášeň nás posunie ďalej.

Teraz vyzerá všetko ideálne. Existuje však čosi, s čím ste neboli na jeseň spokojný?
Som smutný zo zranení viacerých kľúčových hráčov. Sú to významní futbalisti aj pre reprezentačné výbery. Uvažujem o tom, či sme mohli situáciu nejako ovplyvniť, ale išlo vo všetkých prípadoch o zranenia cudzím zavinením, ktoré taký kontaktný šport, akým je futbal, prináša. Mohli sme postupovať dominantnejšie v pohári. A nevyšiel nám vstup Chrisa Mandiangu do mužstva. Keď cudzinec vôbec nepomôže tímu, to je mínus.

Prevláda názor, že v Žiline sú dobré podmienky. Čo bolo pre vás najťažšie, keď sa obzriete dozadu na doterajšie pôsobenie mužstva? S čím ste sa najviac trápili?
Vysoké nároky nechýbali v žilinskom klube ani predtým, ale dôležité bolo vyžmýkať z hráčov maximum. Robili sme niektoré zmeny, ale podstatné je, aby priniesli efekt – aj výsledkovo. Nestačí len herný progres. To sa teraz stalo. Hoci som presvedčený, že ťažíme najmä z toho, čo sme robili pred rokom, ale neprinieslo to hneď úspech.

Ako bude vyzerať vaša zimná príprava?
Skombinujeme ju v domácich podmienkach a na sústredení v Turecku, kde nás čakajú traja silní súperi. Vrcholom bude generálka so Spartou v Prahe.

Prinesie zimná prestávka v žilinskom klube nejaké vážne zmeny?
Verím, že nie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Adrián Guľa #Fortuna liga