Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Žilina zrušila Slovanu víťaznú sériu

Zastavili Slovan a vedú pred ním už o dvanásť bodov. Futbalisti MŠK Žilina v šlágri 17. kola najvyššej súťaže vyhrali nad bratislavským tímom 2:1 a ukončili jeho úspešnú sériu, v ktorej belasí vyhrali šesť stretnutí za sebou.

27.11.2016 13:12
Slovan, Žilina Foto: ,
Hráči MŠK Žilina a ŠK Slovan Bratislava počas zápasu 17. kola jesennej časti Fortuna ligy ročníka 2016/2017 medzi MŠK Žilina a ŠK Slovan Bratislava.
debata

Žilinčania nenašli premožiteľov v uplynulých jedenástich zápasoch, v nich vybojovali desať víťazstiev a jednu remízu. Podľahli len v 6. kole – na bratislavských Pasienkoch…

Viac ľudí prišlo vlani na jar

Súboj dvoch najúspešnejších mužstiev v histórii samostatnej slovenskej ligy, ktoré vybojovali dovedna 14 titulov (Slovan 8, Žilina 6), priniesol na slovenské pomery dobrý zápas. V hľadisku ho sledovalo len o málo viac ako päťtisíc divákov.

V domácom tábore však vládla s touto návštevou spokojnosť, pretože v tomto ročníku a ani v minulom nebolo na ligovom stretnutí na žilinskom štadióne viac fanúšikov. Naposledy ich prišlo viac na ligu pred dvadsiatimi mesiacmi, 8. marca 2015 bolo na Trenčín zvedavých 6397 ľudí. Tentoraz to bola aspoň návšteva kola.

„Fanúšikovia boli úžasní, ďakujem im za celozápasovú podporu,“ tešil sa domáci tréner Adrián Guľa, ktorý vyzdvihol atmosféru i kvalitu stretnutia.

Sedem zápasov – sedem gólov

Strelci vybavili zápas v rozpätí siedmich minút. Od 20. do 27. minúty padli všetky tri góly. Žilinčania sa ujali vedenia vďaka svojmu kapitánovi Michalovi Škvarkovi. Ten má aktuálne pozoruhodnú streleckú formu, pretože skóroval už v siedmom zápase po sebe. Celkovo to bol jeho desiaty gól v aktuálnom ročníku. V sobotňajšom zápase sa aspoň na chvíľu gólovo dotiahol na spoluhráča Hlohovského, najlepšieho strelca tímu i celej súťaže.

„Mám radosť z mojej série, ale dôležitejšia je naša dobrá hra a výsledky,“ komentoval Škvarka svoje úspešné obdobie, ktoré začal ešte 1. októbra v stretnutí s Podbrezovou. Vtedy mal jeho gól trojbodovú cenu, znamenal najtesnejšie víťazstvo (1:0).

Strelecké preteky spoluhráčov

Slovan dokázal na vedúci žilinský gól rýchlo odpovedať. Už o päť minút neskôr Priskin vypálil spoza šestnástky, loptu ešte tečoval Holúbek a od brvna sa odrazila do siete.

Hneď z ďalšej akcie však bolo definitívne rozhodnutie. Z priameho kopu asi z 20 metrov Hlohovský nedal brankárovi Muchovi šancu, opäť unikol Škvarkovi a osamostatnil sa na čele tabuľky najlepších kanonierov. Bol to jeho jedenásty ligový gól sezóny.

„Ich výkony ma veľmi tešia. Aj tentoraz boli rozdieloví hráči, nielen gólmi, ale aj v ťažších fázach, keď Slovan riskoval, dokázali podržať loptu,“ hodnotil tréner Guľa. Vyzdvihol však najmä kolektívny výkon svojho tímu. „Rozhodla tímovosť a obetavosť celého mužstva,“ doplnil.

Slovan sa zlepšil po prestávke

Guľa vyzdvihol aj výkon Slovana. „Vážime si toto víťazstvo, je veľmi cenné a nerodilo sa ľahko,“ pripomenul.

Slovan bol po druhom góle domácich zaskočený, ale po prestávke sa zlepšil a usiloval sa aspoň o vyrovnanie. „Škoda, že sme nezískali aspoň bod, za výkon v druhom polčase sme si to zaslúžili,“ tvrdil maďarský strelec Bratislavčanov Priskin.

Slovan bol v druhom polčase aktívnejší, ale nedokázal v útoku nič vymyslieť a najväčšie šance mala Žilina. Haskič hlavičkoval do žrde a minútu pred koncom mohol prikrášliť výhru striedajúci Vallo, ale sám pred Muchom netrafil bránku.

„Odohrali sme kvalitný zápas, najmä v druhom polčase, škoda, že sme zostali s prázdnymi rukami,“ zdôraznil bratislavský tréner Ivan Vukomanovič.

Krok s lídrom drží Podbrezová

Do konca jesennej časti zostali ešte dve kolá a Žilinčania už budú definitívne zimovať na čele tabuľky. Všetko majú vo svojich rukách a slovanisti by sa mohli vrátiť na jar do hry o titul len v prípade, že líder súťaže začne strácať body.

„Pre mňa je podstatná hra a skutočnosť, že sa zlepšujeme,“ tvrdí tréner Vukomanovič. Momentálne väčšie nebezpečenstvo hrozí vedúcemu mužstvu súťaže od Podbrezovej, ktorá s ním ako-tak drží krok, stráca sedem bodov.

Podbrezovčania zbierajú body a zvládli úlohu favorita aj v uplynulom kole, keď doma zdolali trápiacu sa Senicu (nevyhrala už v dvanástich zápasoch po sebe). Podbrezová v doterajších 17 zápasoch inkasovala len 8 gólov, čo je najmenej zo všetkých tímov.

ViOn sa odlepil od dna

Futbalisti Zlatých Moraviec-Vráblov sa po piatich kolách odlepili od dna tabuľky. Na poslednej priečke ich vystriedal ich posledný súper – nováčik z Prešova. ViOn ho zdolal hladko 3:0 a tréner Juraj Jarábek zažíva skvelý návrat na jeho lavičku. Pred jeho príchodom nevyhral ViOn dvanásť zápasov po sebe, s Jarábkom dva razy naplno bodoval. S tímami, ktoré patria k jeho najväčším súperom na konci tabuľky – so Senicou i Prešovom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #ŠK Slovan Bratislava