Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V úvode futbalovej ligy nastúpili hráči 23 krajín

Preč sú časy, keď medzi legionármi v najvyššej slovenskej súťaži dominovali českí futbalisti. Ich podiel je aktuálne veľmi nízky, hoci sa delia s hráčmi z viacerých iných krajín o prvé miesto.

18.07.2016 22:06
futbal, futbalová lopta, futbalová bránka,... Foto:
Ilustračné foto
debata

V úvodnom kole sa v šiestich stretnutiach predstavilo dovedna 168 futbalistov a z nich bolo až 51 legionárov, čo je takmer tretina zo všetkých hráčov. Najviac ich bolo z Česka, Holandska, Francúzska a Nigérie – všetky tieto krajiny mali na ihriskách po šiestich mužoch.

Na slovenských trávnikoch sa v úvode ligy predstavili futbalisti z 23 krajín zo štyroch kontinentov. Pravda, na súpiskách mužstiev ich figuruje podstatne viac, ale zatiaľ nie všetci zasiahli do hry. Medzi kontinentmi síce momentálne nemá zastúpenie Ázia, ale to sa môže čoskoro zmeniť, lebo na súpiske Trenčanov figurujú napríklad aj dvaja Číňania.

Najviac legionárov videli diváci v Senici. Tam v zápase domáceho mužstva s bratislavským Slovanom vybehlo na trávnik až 18 cudzincov z desiatich krajín. Bol to jediný zápas, kde mali jasnú prevahu nad Slovákmi, tých bolo len desať.

Každé zo slovenských mužstiev v najvyššej súťaži malo v zostave nejakého legionára, ale v Prešove a Ružomberku nastúpil len jeden v každom tíme. Aktuálne nemajú tieto dva tímy viac cudzincov ani na súpiske. Nový tréner ružomberského mužstva Norbert Hrnčár pripomína, že nejde o náhodu. V jeho kádri je len český stredopoliar Jakub Mareš.

„Mal som dobré skúsenosti aj z Myjavy, presvedčil som sa, že sa dá pracovať aj s tímom, kde sú v podstate len Slováci. Tých najlepšie poznáme, nielen futbalovo, ale aj mentálne. Keď som prišiel v lete do Ružomberka, povedali sme si, že nepôjdeme cestou veľkých nákupov a ani hľadania legionárov. Slovenskí hráči majú tiež svoju kvalitu, nie sú často slabší ako cudzinci, ktorí prichádzajú,“ vysvetlil Hrnčár.

Na otázku, ako vníma vysoký počet legionárov v iných kluboch, doplnil. „Každý klub má svoju predstavu a filozofiu o budovaní mužstva, je to vždy špecifické. Aj my sme v lete skúšali nejakých legionárov, bol u nás Holanďan i Bulhar, ale nezaujali nás natoľko, aby sme im dali prednosť pred slovenskými futbalistami.“

Naopak, tri tímy – Trenčín, Slovan i Senica – ich majú toľko, že by mohli nastúpiť na zápas s takmer kompletnou cudzineckou légiou. Chýbal by im však brankár, pretože ani jeden z týchto klubov nemá na tomto poste legionára. Zaujímavosťou je, že na súčasných súpiskách dvanástich tímov sú len traja brankári z cudziny.

Blízko ku kompletnej legionárskej zostave by čisto teoreticky mali aj v Žiline a Dunajskej Strede a práve tieto dva kluby v lete angažovali aj brankárov zo zahraničia. Žilinský tréner Adrián Guľa už po stretnutí s Dunajskou Stredou avizoval, že v talóne sú ďalší zaujímaví legionári, ktorí dostanú postupne šancu.

Pozoruhodné zloženie mala v premiére nového ročníka trenčianska zostava. Bola to slovensko-nigérijská kombinácia tímu. V trenčianskych dresoch sa v Michalovciach predstavilo až päť Nigérijčanov. Okrem nich z cudzincov už iba jeden Holanďan. K víťazstvu to tentoraz obhajcovi titulu nepomohlo. Michalovčania prekvapujúco získali všetky tri body po výhre 2:1.

debata chyba