Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovanisti sa vzdali opôr, opäť budujú nový tím

Nový ročník najvyššej futbalovej súťaže odštartuje dnes úvodnými zápasmi 1. kola. Aké sú hlavné zmeny v tímoch a čo očakávajú od novej sezóny? Ponúkame tretiu, záverečnú časť.

16.07.2016 11:40
Tamás Priskin Foto:
Útočník dvojzáprah Slovana Róbert Vittek - Tamás Priskin je už minulosťou.
debata

Slovan: Koniec útočníkov Vitteka i Priskina

Slovanisti už majú za sebou ostrý štart do sezóny, odohrali dva pohárové zápasy, herne v nich neoslnili. V tíme nastali mnohé zmeny a tréner Nikodimos Papavasiliou žiada trpezlivosť.

„Začíname sezónu s viacerými novými hráčmi, potrebujeme čas. Pracovali sme ťažko v príprave, nielen po fyzickej stránke, ale aj po mentálnej. Je to rýchle obdobie, noví hráči sa musia prispôsobiť a rešpektovať filozofiu klubu,“ zdôraznil pred štartom nového ročníka.

Klub pustil k vode útočníka Vitteka, už s ním neráta. „Skončila sa mu zmluva. Urobil veľa pre Slovan. Dostali sme sa však do etapy, keď musíme ísť ďalej, priniesli sme do šatne nových hráčov, chystáme tím do budúcnosti,“ naznačil kouč.

Okrem Vitteka Slovan príde aj o ďalšieho zakončovateľa, Maďara Priskina, ktorý prestúpil do Videotonu. Odišiel tvorca hry Milinkovič (Genclerbirligi Ankara) a klub opustil aj Simovič, Gonzales, Hudák, Podaný…

Na Pasienky prišli najmä legionári, z hosťovania sa vrátil Soumah, Lásik i Krnáč, z Trenčína získal Slovan Rundiča i Scheta, ktorého na konci sezóny chytili za volantom pod vplyvom alkoholu. Posilou by mali stať aj Holanďania de Sa a Ligeon či Burnet. Všetci prišli ako voľní hráči.

„S kádrom som spokojný, ale stále ešte hľadáme vhodné typy, ktoré by doplnili tím,“ dodal Papavasiliou.

Myjava: Najvážnejšia zmena – trénerská

Myjavskí futbalisti zažili historickú premiéru na medzinárodnej scéne. Štart v Európskej lige im však nevyšiel a už v 1. predkole sa rozlúčili so súťažou. Nestačili na rakúsky tím Admira Wacker Mödling, keď nezvládli domácu odvetu (2:3).

Táto skúsenosť by im mohla pomôcť aj lige, na ktorú sa môžu teraz sústrediť. Čaká ich v nej náročná úloha – budú obhajovať bronzovú priečku. K najvážnejšej zmene prišlo na trénerskej lavičke. Sadol si na ňu Mikuláš Radványi, ktorý nahradil Norberta Hrnčára.

„Mužstvo má svoju kvalitu. Buduje sa už pár rokov. Tréneri, ktorí tu robili, spravili kus poctivej práce. Do toho skúsim dať aj ja to svoje, čo má každý tréner špecifické. Zatiaľ bolo na to málo času, takže budeme stavať na tom, čo tu bolo aj doteraz kvalitné. Mužstvo bolo kompaktné, dostávalo málo gólov a na tom treba stavať. Postupnými krokmi urobíme zmeny aj smerom do ofenzívy,“ vraví na prahu novej sezóny Radványi.

Môže stavať na minuloročnom kádri, pretože v ňom nedošlo k veľkým zmenám. Odišli len dvaja hráči Škutka a Chovanec a tím doplnili viacerí mladí futbalisti, ale napríklad aj skúsený Pavlík zo Senice.

Žilina: Doma na umelej tráve

V žilinskom klube nenastali veľké zmeny. Odišiel prakticky len Bénes, ale jeho prestup stál za to. Borussia Mönchengladbach zaplatila za 18-ročného stredopoliara neoficiálne 5,5 milióna eur, čo je najvyššia suma za hráča odchádzajúceho zo slovenskej ligy.

Žilinčania sa pokúsia zvýšiť konkurenciu v kádri, mali by ju zabepečiť Kolumbijčan Herrera, český stopér Kaša, bývalý nemecký mládežnícky reprezentant Mandiangu, na hrote Nigérijčan Otubanjo. V Žiline majú radosť, že predĺžili zmluvu s Pečovským (do decembra 2018).

„Nehrali sme tento rok v európskych pohároch, preto sme mali viac času na prípravu i adaptáciu nových hráčov,“ uviedol športový manažér Karol Belaník.

Mužstvo absolvovalo najskôr sústredenie v Bojniciach, potom nasledoval blok prípravy doma a v Rakúsku. V Žiline budú hrať na umelej tráve, doma trénovali najmä na nej, aby si mužstvo zvyklo na nové podmienky.

„Vrcholom prípravy bola generálka s Podbeskidzie Bielsko-Biala (domáci vyhrali 3:0 – pozn. red.), ukázala nám, že sme dobre pripravení na úvode sezóny,“ zdôraznil žilinský kouč Adrián Guľa.

Prvé tri zápasy odohrajú Žilinčania doma a v nedeľu je vstup na súboj s Dunajskou Stredou voľný.

Dunajská Streda: Doma budú v Senci

DAC sa na jeseň predstaví pod vedením nového trénera Krisztiána Németha. Mužstvo stratí na nejaký čas tradičné žičlivé domáce prostredie a kvôli rekonštrucii štadióna sa presťahuje do Senca. „Ak pôjde všetko podľa plánu, v druhej polovici októbra by sme mohli zabezpečiť bezpečné a dôstojné podmienky na našom štadióne pre 7000 fanúšikov,“ vyhlásil majiteľ klubu Oszkár Világi.

Zároveň zdôraznil, že mužstvo by malo pokračovať v stúpaní v tabuľke. Odvtedy, ako prevzal klub, skončilo na ôsmej a naposledy siedmej priečke. „Teraz by sme radi skončili v prvej šestke,“ vyhlásil Világi.

Nový tréner pracoval predtým v klube na poste športového riaditeľa. Vystriedal Nemca Mariča. Mužstvo absolvovalo prípravu v domácich podmienkach. Herné sústredenie sa uskutočnilo v Belej. Generálkou na ligu bol súboj s maďarským druholigovým Šopronom (2:0).

„Hráči ukázali potenciál, verím, že to potvrdia aj v lige. Teší ma, že sa nestratili ani mladí futbalisti. V minulej sezóne malo mužstvo problémy so strieľaním gólov, preto sme sa viac venovali tejto otázke,“ dodal Németh.

Z kádra odišli len dvaja hráči, ktorí boli na hosťovaní (brankár Tujvel a útočník Stephens), pribudli skúsený macedónsky gólman Tofiloski, maďarskí hráči Kocsis (má zranené koleno a na jeseň bude chýbať) a Vida, lotyšský reprezentant, útočník Šabala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Fortuna liga