Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majster chce aj tretí titul v rade

Už najbližšiu sobotu sa rozbehne nový ročník najvyššej futbalovej súťaže.

13.07.2016 19:00
esencia hry, fortuna liga, trofej, futbal, šampión Foto: ,
Na snímke trofej pre majstra Fortuna ligy - Esencia hry.
debata

Aké sú hlavné zmeny v tímoch a čo očakávajú od novej sezóny? Ponúkame prvú časť.

AS Trenčín: Zatiaľ s Berom

V Trenčíne nastalo v lete tradičné množstvo zmien. Už dávnejšie odišli piati hráči (Koolwijk, Guba, Maierhofer, Rundič a Schet) a aktuálne sa k ním pridal van Kessel. V kariére bude pokračovať v Prahe, oblečie si dres Slavie.

Reálny je aj odchod najlepšieho hráča uplynulého ročníka súťaže Matúša Bera. Do kádra zatiaľ pribudol holandský útočník Rangelo Janga, od ktorého si Trenčania dosť sľubujú. V ďalších týždňoch nie sú vylúčené ani ďalšie zmeny, vrátane doplnenia tímu.

V klube sa teraz sústreďujú na vstup do Ligy majstrov, ktorá je pre Trenčanov hlavným cieľom, ale chcú byť úspešní aj v ligovej súťaži a získať do tretice titul. „Tento rok to bude zasa o niečo náročnejšie, budeme pre všetkých vážnym súperom, zlepšuje sa aj konkurencia,“ vyhlásil generálny manažér AS Richard Rybníček.

Trenčania sa pripravovali najskôr v domácich podmienkach, ale boli aj na sústredení v Česku a Rakúsku, kde odohrali viaceré prípravné stretnutia s dobrými súpermi. „Mali sme možnosť porovnávať sa so špičkou českej ligy, štyri zápasy nás preverili. To isté platí aj o zápase s ruským vicemajstrom Rostovom v Rakúsku. Myslím si, že sme nachystaní dobre na novú sezónu,“ hodnotil tréner Ševela.

Hlavnou úlohou klubu je na jeseň začať s výstavbou štadióna, vyriešiť jeho financovanie a tiež financovanie tréningových plôch. „Keď nesplníme niektoré podmienky, nebudeme môcť hrať na jar doma,“ zdôraznil Rybníček.

Ružomberok: Odchod skúsených hráčov

V Ružomberku nastala opäť zmena na trénerskej lavičke. Odišiel Ladislav Pecko a jeho post obsadil Norbert Hrnčár, ktorý v minulej sezóne viedol Spartak Myjava a vybojoval s ním historické 3. miesto.

„Ružomberok čaká dvadsiata sezóna v najvyššej súťaži, keď sa dostal do najvyššej súťaže, nikdy z nej nevypadol. Budeme v ďalších rokoch chcieť, aby sa to nielen nestalo, ale aby sme sa vrátili do obdobia spred desiatich rokov, keď práve Marek Sapara ako kapitán prevzal majstrovský pohár za titul a klub získal double. Takže sa budeme usilovať priblížiť k týmto úspechom,“ vyhlásil na predsezónnej tlačovej besede športový i marketingový riaditeľ ružomberského klubu Dušan Tittel.

V minulom ročníku obsadilo mužstvo 6. miesto, s čím nevládla spokojnosť. „Bolo to ťažké rozhodovanie, či prijať ponuku Ružomberka, lebo Myjava hrala Európsku ligu, ale ružomberský klub je ambiciózny, vývojaschopný, zázemie i perspektíva klubu je veľmi zaujímavá,“ vysvetlil nový kouč.

V príprave sa usiloval najmä čo najviac spoznať s mužstvom. Z tímu odišlo veľa hráčov, medzi nimi väčšina skúsených (Tofiloski, Zošák, Jakubko…). „Bolo potrebné tím doplniť, som rád, že sa nám podarilo dotiahnuť aj príchod Chriena a Mareša. Títo hráči by mali zvýšiť kvalitu. Samozrejme, opierať sa budeme aj o skúsených hráčov, ktorí tu zostali – Saparu a Ďubeka,“ vyhlásil Hrnčár.

Klub má ešte záujem o niektorých ďalších hráčov, rokuje o príchode Daniela z Myjavy. „Chceme byť mladší, odolnejší, úspešnejší,“ naznačil Tittel.

Senica: Nový tréner i kapitán

Seničania angažovali nového trénera. Stal sa ním český kouč Aleš Čvančara, ktorý má bohaté skúsenosti najmä z práce s mládežníckymi výbermi v Sparte Praha a českej reprezentácii. S letnou prípravou bol spokojný.

„Prebehla podľa plánu, odohrali sme kvalitné zápasy, ktoré sme cieľavedomo naplánovali s tímami, ktoré majú svoju kvalitu,“ cituje kouča klubová stránka. „V týchto zápasoch sme dali šancu množstvu hráčov, ktorí odohrali výborné zápasy s ohľadom na to, v akej fáze prípravy sme boli',“ doplnil.

V generálke na ligu mužstvo zdolalo Baník Ostrava (3:1), ale tréner nebol práve v tomto súboji spokojný s hrou. Káder doplnili viacerí noví hráči zo Španielska i Česka, ale aj mladí futbalisti z domácej akadémie.

Novým kapitánom sa stal skúsený Pavel Košťál. „Začíname v nedeľu so Slovanom. Samozrejme, všetci si prajeme, aby sme od začiatku boli úspešní a v tabuľke sa oproti minulej sezóne zdvihli,“ zdôraznil 35-ročný Košťál, ktorý pôsobil vo viacerých českých i nemeckých kluboch a do Senice prišiel zo Zbrojovky Brno.

Seničanom naposledy jarná časť najvyššej súťaže nevyšla a v konečnom účtovaní skončili až na 10. mieste.

Prešov: Návrat po troch rokoch

Po troch rokoch v druholigovej súťaži sa vracia prešovský Tatran do najvyššej súťaže. Medzi elitu ho priviedol Stanislav Varga, bývalý slovenský reprezentant, ktorý má skúsenosti aj z najvyššej anglickej súťaže. Tvrdí, že nikdy si nedáva dlhodobé plány. „Vždy je dôležité vyhrať najbližší zápas,“ tvrdí.

Zároveň zdôrazňuje, že svojmu tímu verí a dúfa, že sa udrží v najvyššej súťaži čo najdlhšie. Mužstvo v porovnaní s minulou sezónou posilnili. Kľúčových hráčov v Prešove udržali, nedohodli sa na nových zmluvách len s trojicou Cicman, Macko, Hruška. Zo Senice sa vrátil Dávid Leško, od ktorého tréner očakáva, že sa chytí strelecky a bude dávať góly. Podľa Vargu klub ešte rokuje s ďalšími kandidátmi, ktorí by mali doplniť káder, ale ich mená zatiaľ nekonkretizoval.

Minulý ročník druholigovej súťaže sa skončil o niečo neskôr ako prvá liga, preto aj príprava nováčika bola o niečo kratšia, trvala necelý mesiac, ale Varga doplnil, že bola intenzívnejšia. „Bol som s ňou spokojný,“ skonštatoval. Na sústredení v Česku zohrali jeho zverenci päť stretnutí s poprednými tímami a zdolali len Přibram, trom najsilnejším súperom nedali ani gól (Mladá Boleslav 0:5, Jablonec a Slavia Praha 0:3). V generálke pred týždňom Tatran zdolal treťoligový Vranov nad Topľou 3:1.

Prešovčania uvidia ligové zápasy len na jeseň a na začiatku jari, potom bude Tatran podľa všetkého doma v Poprade, pretože sa začne rekonštrukcia jeho štadióna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #MFK Ružomberok #Tatran Prešov #FK Senica #Fortuna liga