Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Karhan po výhre: Premiéru som si neužil

Miroslav Karhan (39) zažil v nedeľu večer úspešnú premiéru. Na lavičke trnavského Spartaka sedel od začiatku jarnej časti najvyššej súťaže ako asistent trénera Ivana Hucka.

26.04.2016 09:00
Miroslav Karhan Foto:
Miroslav Karhan.
debata (1)

Po jeho odstúpení prvý raz viedol mužstvo v najvyššej súťaži ako hlavný kouč. Trnavčania v dôležitom stretnutí zdolali suseda v tabuľke Žilinu (3:0) a vytiahli sa pred neho na 4. miesto.

Ako ste si vychutnali prvú výhru v pozícii šéfa lavičky?
To určite nie je to pravé slovo. Nevychutnal som si to. Boli to naozaj veľké nervy. Od prvej minúty.

Čo bolo najťažšie?
Stalo sa to, na čo sme hráčov upozorňovali pred týmto zápasom, ale aj pred ostatnými, prakticky celú jar. Mali sme opäť veľké problémy so štandardnými situáciami, ktoré rozohrával súper. Hneď z prvej mali Žilinčania šancu a zápas by sa určite vyvíjal inak, keby sme z nej inkasovali gól.

Nakoniec ste však vybojovali jasné víťazstvo. Na ihrisku to však také jednoznačné nebolo. Aký je váš názor?
Musel by som mať na očiach veľké ružové okuliare, keby som tvrdil, že sme vyhrali jednoznačne. Výsledok nehovorí o tom, čo sa dialo na ihrisku. Tak, ako sa zápas skončil 3:0, mohol sa skončiť aj 3:3, ba mohli sme aj prehrať.

Vaše mužstvo je po tomto kole na štvrtom mieste, ktoré zaručuje účasť v Európskej lige. Do konca však zostali ešte štyri kolá. Udržíte ho?
Teším sa z víťazstva nad Žilinou, pretože nás udržalo v hre o pohárovú Európu. Najbližšie nás čaká ďalší bonbónik v Trenčíne a pokúsime sa, aby sme sa udržali v tabuľke tam, kde sme teraz, zabodovali aj u tohto súpera.

To by posilnilo nielen vaše šance, ale mohli by ste zdramatizovať aj boj o titul…
Je to možné, ale na to sa nepozerám. Nám už nejde o titul. Dôležité je, čo ukáže Trnava. Musíme sa sústrediť na to, čo potrebujeme my.

Pred tým, ako ste sa stali prvým trénerom, boli ste v pozícii asistenta. V čom vidíte príčinu, že mužstvo neodvádzalo také výkony, aké sa od neho čakali?
Na to nie je úplne jednoznačná odpoveď, ale všetko nasvedčuje tomu, že to bolo najmä v hlavách hráčov. Ani proti Žiline sme nezačali dobre. Keď sme však zvýšili na 2:0, mužstvo ožilo, jeho výkon bol lepší. Myslím si, že v druhom polčase sme už dominovali na ihrisku my. A podobný priebeh mal predtým aj zápas so Skalicou. Mohli sme v úvode prehrávať, brankár Jakubech nám podržal. Keď sme viedli 3:1, z hráčov akoby niečo spadlo a odrazu išlo všetko. Musíme si udržať výkonnosť celý zápas, nielen v niektorých jeho fázach.

Vy ste sa ešte pred nejakým časom za každú cenu do trénerskej práce nehrnuli. Je teraz pre vás priorita? Chcete v nej pokračovať?
Nebránim sa tomu. Keď som k tejto práci trochu viac privoňal, začal som o nej viac uvažovať. Rád by som prispel k tomu, aby sa v Trnave vybudovalo silné mužstvo, ktoré bude reálne útočiť na titul. To je pre mňa motivácia.

Sú v Trnave predpoklady na to, aby sa také mužstvo budovalo?
Myslíte len s terajším kádrom…? To asi nie. Určite sú v ňom hráči, s ktorými môžeme rátať aj na najvyššie méty. Ale ak by sme chceli hrať o titul, museli by sme káder posilniť. Možno troma dobrými hráčmi.

Zatiaľ vám chýba najvyššia trénerská licencia, ktorá sa vyžaduje pre trénera prvoligového mužstva. Už ste sa pustili do štúdia?
Áno, už som začal. Ak všetko pôjde dobre, mohol by som ju získať v roku 2018.

Vy ste už skúšali v klube aj iné posty, boli ste tiež manažérom. Viete si predstaviť, že by ste sa tejto práci venovali aj v budúcnosti?
Viem si to predstaviť, ale musí to mať hlavu a pätu. To nie je práca pre jedného človeka. Na to treba tím ľudí, s ktorými sa dá spolupracovať.

Súčasný trénerský post je, zdá sa, zatiaľ len dočasným riešením…
Áno, je to tak. Po sezóne sa uvidí, čo bude ďalej.

V Trnave sa za posledné roky tréneri často menili. Nenastal čas, aby sa konečne tento post stabilizoval robilo sa dlhodobo viac systematicky a koncepčne?
Samozrejme, je dobré, keď si klub vyberie trénera, ktorému dá dôveru a ten dostane čas a priestor. Keď má tréner káder dlhší čas pokope, prejaví sa to.

Trnavské pomery nie sú jednoduché a nijakému trénerovi sa tam nepracuje ľahko. Ako sa na tento problém pozeráte vy?
Tréner nemá nikde ľahký život. Vždy sa všetko odvíja najmä od výsledkov.

Vy patríte v ére slovenskej samostatnosti k legendám klubu. Vrátili ste sa po zahraničnom pôsobení domov, pomáhali ste Spartaku. Vás by trnavský futbalový národ nepochybne akceptoval…
Všade nájdete ľudí, ktorí nie sú vašimi priaznivcami, nemajú vás radi. Nemusíme ani dlho hľadať a našli by sme ich aj v Trnave. A čo sa týka fanúšikov, takisto platí, že veľa sa odvíja od výsledkov. Po zápase so Žilinou a výhre 3:0 budem deň trnavský futbalový Boh, ale ak prehráme najbližšie v Trenčíne, prípadne v ďalšom zápase, už bude moja pozícia úplne iná… Populárny ste dovtedy, kým vyhrávate, kým ste úspešný. Výsledky robia všetko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Miroslav Karhan