Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

DAC daroval 22 litrov krvi a uzavrel štadión. Trnava sa radovala z výhry

Chorvát Marin Ljubičič strelil posledný gól na starom štadióne dunajskostredského DAC. Od pondelka sa začína rozsiahla rekonštrukcia futbalového stánku na Žitnom ostrove.

25.04.2016 11:14
futbalový štadión, futbal Foto:
Ilustračné foto
debata

Ešte krátko pred stretnutím 29. kola klub zorganizoval akciu Žlto-modré darovanie krvi. Priamo v priestoroch dožívajúceho štadióna v spolupráci s Národnou transfúznou službou venovalo 45 darcov dovedna 22 litrov najvzácnejšej tekutiny.

DAC sa rozlúčil so štadiónom dvanástou výhrou ročníka. Zabezpečila mu ju Ljubičičova hlavička desať minút po prestávke. Dvadsaťsedemročný kapitán domácich si v stretnutí s Podbrezovou pripísal druhý gól v aktuálnom ročníku.

V predchádzajúcom súboji týchto súperov na dunajskostredskej pôde sa zrodila vysoká výhra domácich (5:1). „Podbrezová nebola teraz to isté mužstvo, ktoré sme predtým jasne zdolali,“ zdôraznil tréner DAC Tomislav Marič.

Najmä v prvom poločase mali šance aj hostia a boli nepríjemným súperom. „Hrali sme v ňom veľmi dobre. Nedokázali sme sa však presadiť v šestnástke súpera, preto sme prehrali,“ skonštatoval kouč Podbrezovej Marek Fabuľa. Jeho tím inkasoval gól po 283 minutách a stále nemá istú účasť v nasledujúcom ročníku súťaže.

Dunajská Streda sa vyšvihla na priebežné 5. miesto, ale v závere súťaže bude mať v boji o štvrtú, ešte pohárovú priečku mimoriadne náročnú úlohu. Všetky štyri zostávajúce zápasy odohrá na ihriskách súperov. U nich získala na jar jediný bod (v Michalovciach) a naposledy vyhrala pred polrokom – v 12. kole 4. októbra v Senici 3:2. Odvtedy v lige nastúpila vonku na sedem stretnutí, vybojovala v nich len dve remízy a päťkrát odchádzala domov s prázdnymi rukami.

Karhan sa v premiére tešil z dôležitej výhry

Výbornú premiéru zažil na trénerskej lavičke Miroslav Karhan. Trnavská legenda a jediný slovenský reprezentant, ktorý má na konte viac ako sto štartov v národnom drese, priviedla trnavský Spartak k jasnému triumfu nad Žilinou 3:0. A to ešte spálil Depetris v závere penaltu – netrafil bránku. „Samozrejme, som veľmi spokojný. Hráčom som pred zápasom zdôrazňoval, že dôležité bude, aby im diváci po ňom zatlieskali, čo sa aj stalo,“ komentoval Karhan.

Jeho tím sa vytiahol v tabuľke nad Žilinu a dostal sa na štvrté miesto, ktoré zabezpečuje ešte účasť v pohárovej Európe. Žilinčania neboli takým odovzdaným súperom, ako by naznačoval výsledok. Hrali aktívne, mali dosť šancí, ale nijakú nevyužili. Spartak síce rýchlo viedol, ale výsledok bol dlho otvorený a definitívne sa rozhodlo až v závere.

Zlé obdobie prežívajú stále futbalisti Senice a Zlatých Moraviec, ktorí už zabudli, ako chutí ligové víťazstvo. Ani v 29. kole najvyššej súťaže sa ho nedočkali a svoje negatívne série predĺžili. ViOn podľahol na Myjave a predĺžil šnúru bez výhry na dvanásť stretnutí. V 17. kole vlani v novembri zdolal Skalicu 3:1. Senica je naďalej najmenej úspešným tímom na jar, z výhry sa netešila takisto dvanásť zápasov, naposledy vyhrala nad Žilinou 2:0.

Seničania hostili uplynulú sobotu Trenčín, súpera, s ktorým sa pred rokom stretli vo finále Slovenského pohára v Poprade a odohrali s ním dramatický zápas, ktorý sa aj po predĺžení skončil nerozhodne 2:2. Musel rozhodnúť penaltový rozstrel. V ňom boli úspešnejší Trenčania (3:2).

Majster teraz rozhodol o zisku troch bodov už v úvode stretnutia dvoma presnými strelami, domácim sa nepodarilo zápas zdramatizovať ani kontaktným gólom. „Prespali sme prvý polčas,“ vyhlásil senický tréner Dušan Vrťo.

Kouč hosťujúceho tímu Martin Ševela opäť nebol spokojný s niektorými fázami stretnutia, hovoril o chvíľkovej strate koncentrácie. V Senici nepostavil do základnej zostavy Holanďana Gina van Kessela, jedného z najlepších strelcov ligy, ktorý dal desať gólov, ale všetky na jeseň. V Senici si zahral necelých dvadsať minút v závere. Tréner vysvetlil, že mu chýba výkonnosť, preto nehral od začiatku.

„Na jeseň nás ťahal, ale teraz na jar nehrá to, čo by som od neho potreboval ja ako tréner a najmä tím. Ak bude odvádzať v tréningu a na ihrisku to, čo je v ňom, vráti sa do základu,“ zdôraznil Ševela.

Jeho zverenci si so senickým súperom poradili bez väčších problémov a stále kráčajú pevným krokom k obhajobe titulu. Ich majstrovské plány môže nabúrať už iba bratislavský Slovan, ktorý sa v nedeľu trápil s poslednou Skalicou, ale nakoniec vydrel potrebné tri body a opäť stiahol trenčiansky náskok na čele na šesť bodov.

O víťazstve bratislavského tímu rozhodol už gól pred prestávkou, ktorý dal Kevin Kele. Mladý stredopoliar belasých, ktorý zajtra oslávi len 18. narodeniny, strelil svoj premiérový gól v najvyššej súťaži. V závere výhru domácich ešte prikrášlil Savičevič.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #AS Trenčín #DAC Dunajská Streda #FK Senica