Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trenčín: V zime, o pol roka, či o rok. Bero odíde za 7-miestnu sumu

Je jedno, kedy Matúš Bero opustí AS Trenčín, futbalový klub spod hradu Matúša Čáka zaňho zinkasuje sedemmiestnu sumu. V rozhovore pre internetovú televíziu Hospodárskych novín to povedal generálny manažér úradujúceho majstra najvyššej slovenskej súťaže Róbert Rybníček.

26.11.2015 17:46
Matúš Bero Foto: ,
Matúš Bero z Trenčína.
debata

„Veríme, že na takejto úrovni ho aj predáme. Nie je podstatné, či odíde teraz, o pol roka alebo o rok. Vieme, že raz sa to stane. Uzavrieme to tak, aby bol spokojný. V prípade sedemmiestnej cifry môže odísť už v zime. Platí to pre každého hráča, máme pripravených ďalších,“ uviedol pre HNtelevíziu Rybníček.

„Nedávno sme s ním predĺžili zmluvu a pri tej príležitosti prezradil, že sníva o anglickej Premier League. Chodia sem pozorovatelia anglických i iných európskych tímov. Pravidelne sa tu objavujú zástupcovia Southamptonu, škótskeho Celticu Glasgow či belgického Gentu, kde pôsobia dvaja naši bývalí hráči. Záujem je tiež z Česka. Imidž ASTN vyrástol, takže pri tomto biznise budeme môcť korigovať podmienky, aby bola zmena výhodná aj pre Matúša a jeho rast. Vo futbale nikdy nemáte garanciu, ale chcem veriť, že to dopadne dobre. Náš vzťah je taký, že si želáme pre všetky strany to najlepšie. Dúfame, že sa to podarí,“ pokračoval Rybníček a vymenoval vlastnosti, ktoré z 20-ročného (nar. 6. septembra 1995) stredopoliara spravili najhorúcejší fortunaligový artikel:

„Vyrastal u nás od malička, je to čistokrvný odchovanec. Prešiel si svojím vývojom, zažil aj neľahké obdobie so zdravotnými problémami. Zvládol to, snažili sme sa mu pomôcť. Disponuje neuveriteľnými charakterom a mentalitou. To jeho hodnotu posúva do iných dimenzií, než reálne je. Pre každého potenciálneho zamestnávateľa bude nesmierne vzácny. Ceníme si ho veľmi vysoko, lebo cítime, že v budúcnosti sa takíto futbalisti budú hľadať nesmierne ťažko.“

Zišiel by sa vraj aj Kozákovi

Matúš Bero aktuálne patrí do kádra slovenskej reprezentácie do 21 rokov, no podľa generálneho manažéra ASTN by sa po ňom mal začať obzerať tiež hlavný tréner národného A-mužstva SR: „Ide o jedného z hráčov, čo by sa hodili Jánovi Kozákovi. Zakaždým dokáže priniesť na trávnik zmenu, či už nastúpi od úvodného výkopu alebo v poslednej minúte. Prajem mu to, výkonnosťou i ľudskosťou by si to zaslúžil.“

Ako informoval facebook Slovenského futbalového zväzu (SFZ), Trenčania v tomto kalendárnom roku v súťažných stretnutiach (Fortuna liga, Slovnaft Cup, Liga majstrov) na pôde súperov zatiaľ ani raz neprehrali a majú bilanciu 21 zápasov, 19 víťazstiev a 2 remízy pri skóre 57:9. Róbert Rybníček sa pokúsil objasniť príčiny vzostupu AS za ostatné roky.

„V prvom rade filozofia, v druhom vízia a v treťom, že sa mi prostredníctvom ľudí podarilo nájsť veľmi dobré individuality, ktoré od začiatku bojovali so mnou a zostali doteraz. Ďakujem aj tým, čo odišli, pretože mali iný názor. Posunuli ma ďalej. V globále toto náš klub zdobí, držíme sa toho. Projekt nás dostal do rámca známejších družstiev,“ vysvetlil 42-ročný funkcionár, no zároveň priznal, že bez vstupu holandského majiteľa Tschena La Linga v roku 2007 by zaznamenaný progres nebol možný:

Bez La Linga by to nešlo

„Bez neho by to určite nešlo. Doniesol niečo, čo vo svete môže fungovať, ale pre nás to bolo náročné na pochopenie a realizáciu. Na Slovensku vás od počiatku kŕmia istými názormi. Čelíte tlaku verejnosti, ľudia vnímajú výhradne výsledky. Tento človek začal trpezlivo tvrdiť niečo iné, rokmi som si to osvojil a snažil som sa to aplikovať.“

„Na začiatku sme spravili niekoľko chýb, La Ling mal vtedy aj iný biznis. O rok neskôr vypukla kríza, ktorá to prečistila. Názory sa zmenili. Vypadli sme z I. ligy a obával som sa, že s tým skončí. Problémy boli veľké, vravel mi však: ‚Skús mi veriť, poď za mnou, viem, čo chcem robiť. Nie som bežec na krátke trate. Chápem, čo klub potrebuje.‘ Snažil som sa tieto myšlienky etablovať na slovenský trh,“ povedal ďalej Rybníček v interview s HNtelevíziou.

V Trenčíne funguje pre tunajšiu oblasť netradičný koncept. „Nemáme športového riaditeľa ako 99 percent klubov doma či v zahraničí. Riešime to dvaja, máme tipy, spolupracujeme s osvedčenými agentúrami. Žiadneho futbalistu neangažujeme bez toho, aby u nás neabsolvoval dvoj alebo trojtýždňovú skúšku. Musíme posúdiť jeho schopnosti aj správanie. Ostatní okamžite vycítia, ako sa daný hráč chce prispôsobiť,“ priblížil generálny manažér obhajcu trofeje v Slovnaft Cupe.

Trenčín žije z predajov

ASTN aktuálne žije z rozpočtu 2 milióny eur. „Naša obrovská sila tkvie v systéme, aký sme vybudovali za 7 rokov. Automaticky nám vyčleňuje, čo chodu klubu prospieva a čo zasa nie. Dokážeme predchádzať prípadnému narušeniu. V zime plánujeme predať dvoch alebo troch hráčov. Možno jedného, pokiaľ nám vyjde veľký obchod. Komunikujú majiteľ, GM a šéftréner Martin Ševela. Väčšina rozpočtu podchádza práve z predaja futbalistov. Dosť sme získali vďaka marketingu, ale gro naďalej pramení z predaja. Mienime v tom pokračovať. Klub sa samofinancuje, čo je na slovenské pomery vynikajúce. Nemáme však prostriedky na nákladné investície, ktorým sa nedá vyhnúť, ako štadión, akadémia,“ uviedol Rybníček.

AS Trenčín zahraničným futbalistom ponúka finančne o niečo výhodnejšie kontrakty než domácim. „Jedna z najzásadnejších chýb boli prehnane lukratívne podmienky pre Argentínčanov Alda Baéza a Davida Depetrisa. Spôsobila ju emócia po príchode nového majiteľa. Odvtedy sa veľa zmenilo, rozdiely už sú minimálne. Nastavili sme to proporčne, prihliadame na životnú úroveň, na akú sú zvyknutí legionári,“ uzavrel generálny manažér trenčianskeho klu­bu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matúš Bero