Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Orávik: Cudzinci u nás sekajú dobrotu

ViOn Zlaté Moravce utvoril v tejto sezóne rekord v slovenskej lige. V jeho základnej zostave nastúpilo až desať legionárov. Výraznú prevahu mali aj v uplynulom kole v Bratislave: v základe ich bolo deväť, ďalší dvaja sa na trávniku objavili po prestávke.

05.10.2015 18:00
Orávik Foto: ,
Peter Orávik zo Zlatých Moraviec (pri lopte)
debata

Medzi nimi len dvaja Slováci – Michal Pintér a tradične Peter Orávik (26), ktorý je kapitánom a zároveň aj služobne najstarším hráčom mužstva. Rodák z Považskej Bystrice pôsobí v Zlatých Moravciach od roku 2009.

Proti Slovanu sa vášmu mužstvu tradične nedarí, prehralo už osem zápasov za sebou, za vyše dva roky mu strelilo len dva góly. Čím si vysvetľujete túto katastrofálnu bilanciu?
Na Slovane sa nám hrá vždy veľmi ťažko, neviem, či sme tu vôbec niekedy čosi uhrali, tuším raz remízu. Zdolali sme ho dávnejšie len doma. Asi to bude priveľkým rešpektom. S ním a najmä so Žilinou máme strašidelnú bilanciu.

Tú hostíte v nasledujúcom kole. V prvom zápase na jej pôde ste inkasovali päť gólov…
Verím, že to bude lepšie, že ju potrápime. Doma sme silnejší.

Ani naposledy zápas na Pasienkoch mužstvu príliš nevyšiel, prehralo 0:2. Ako ste ho hodnotili?
Nastupovali sme s úlohou, aby sme nedostali rýchlo gól, ale inkasovali sme už po desiatich minútach… Slovan mal veľa štandardiek, čo bolo pre nás zlé. Vedeli sme, že si musíme dať na ne pozor. Milinkovič ich veľmi dobre kope a Vittek je výborný hlavičkár, ale Burič ho neustrážil. Aj ďalší gól sme inkasovali po našej chybe, keď Pintér neodhadol let lopty a Milinkovič z pomerne ťažkého uhla zvýšil, myslím si, že sa to dalo chytať. Náš výkon však nebol najhorší, aj tréner nám po stretnutí vravel, že sa dá na ňom stavať. Škoda, že sme nedotiahli niektoré akcie do finálnej fázy.

Trúfali ste si pred zápasom niečo v Bratislave uhrať?
V prvom súboji v tejto sezóne sme doma so Slovanom odohrali celkom vyrovnanú partiu, dúfali sme teraz aspoň v bodík. Noví hráči nie sú zaťažení nijakou negatívnou tradíciou, preto sme verili, že to môžeme zlomiť. Bohužiaľ, nepodarilo sa, ideme ďalej.

Radikálna zmena nastala v klube príchodom veľkého počtu legionárov. Ako ste sa s tým vyrovnali ako jediný Slovák, ktorý pravidelne medzi nimi nastupujete?
Začiatky boli veľmi ťažké, nerozumeli sme si. Prejavili sa aj na výsledkoch, po prvých štyroch kolách sme nemali ani bod. Už je to lepšie, chalani sa rýchlo učia po slovensky, prakticky už rozumejú skoro všetko. Sekajú dobrotu, nie sú s nimi problémy.

Už sa udomácnili v nových podmienkach?
Myslím, že áno. V Moravciach majú všetko, čo potrebujú. Na štadióne hotel, stravu, výborné tréningové plochy. Nepočujem od nich nijaké sťažnosti.

V letnej príprave a v úvode sezóny sedel aj na trénerskej lavičke cudzinec – Milko Djurovski. Zlepšila sa situácia po jeho rýchlom odchode?
Za jeho éry to bolo dosť uvoľnené, chýbala pevnejšia ruka. Myslím, že teraz máme dobrého trénera.

Ako vnímate skutočnosť, že ViOn sa stal legionárskym klubom? Ako na to reagujú fanúšikovia?
Pre mňa sa nič nezmenilo. Majiteľ si priviedol nového sponzora, čo prinieslo aj túto zmenu. Nezaregistroval som nijaké negatívne reakcie ani vo verejnosti. Cudzinci sú dobrí chalani a nerobia problémy ani v meste. V Moravciach bola vždy výborná partia, každý hráč, ktorý odišiel, chýba, ale taký je futbalový život. Zatiaľ to funguje. Máme jedenásť bodov, mohli sme ich mať aj viac, ale za nami sú ešte nejaké mužstvá…

Budú Zlaté Moravce bojovať len o záchranu alebo máte vyššie ambície?
Trúfame si na viac. Dúfam, že v ďalšom priebehu potvrdíme, že máme na stred tabuľky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FC ViOn Zlaté Moravce #Peter Orávik