Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vo Fortuna lige bude definitívne hrať aj Skalica

Prezídium Únie ligových klubov (ÚLK), riadiaceho orgánu najvyššej slovenskej futbalovej súťaže, na svojom štvrtkovom zasadnutí definitívne prijalo MFK Skalica medzi účastníkov Fortuna ligy 2015/2016.

19.06.2015 13:03
slovan spartak, trávnik, terén, dážď, fortuna liga Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Druhý tím uplynulého ročníka DOXXbet II. ligy medzi slovenskou elitou nahradí šieste mužstvo konečného účtovania najvyššej súťaže 2014/2015 MFK Košice, ktorý z dôvodu nesplnenia finančných kritérii (neuhradené prostriedky voči trom hráčom Petrovi Bašistovi, Jánovi Novákovi a Ľubomírovi Korijkovovi) nedostal licenciu pre nastávajúci ročník najvyššej súťaže 2015/2016.

O postupe Skalice a jej účasti v blížiacom sa novom ročníku Fortuna ligy sa hovorilo ako o hotovej veci, oficiálne však padla definitíva až vo štvrtok 18. júna. „Na rokovanie prezídia Únie ligových klubov boli pozvaní aj zástupcovia MFK Zemplín Michalovce a MFK Skalica, ktorí sa zúčastnili práve z dôvodu ich účasti v budúcom ročníku Fortuna ligy. Na vedomie sa v prvom rade vzal postup Michaloviec. Zároveň sa prijalo uznesenie, v ktorom sa na základe súťažného poriadku zaradila do fortunaligovej dvanástky aj Skalica,“ citoval portál fortunaliga.sk vysvetľujúce slová výkonného riaditeľa ÚLK Michala Mertinyáka.

Obidve spomenuté mužstvá MFK Zemplín Michalovce i MFK Skalica musia splniť podmienky pre štart v najvyššej súťaži, na prezídiu ÚLK prezentovali aktuálnu pripravenosť. „Michalovčania majú z hľadiska infraštruktúry utvorené optimálne podmienky, vrátane umelého osvetlenia. Komisia pre štadióny a ihriská Slovenského futbalového zväzu (KŠI SFZ) absolvovala obhliadku ich štadióna práve v týchto dňoch,“ skonštatoval Mertinyák a pokračoval: „V prípade Skalice však komisia identifikovala niekoľko oblastí, ktoré sa budú musieť vyriešiť do začiatku sezóny. Skalický klub zároveň doručil žiadosť o udelenie výnimky na umelé osvetlenie, ale aj na šatňu hosťujúceho mužstva, kvôli čomu bude určite potrebné absolvovať opakovanú obhliadku štadióna aj za našej účasti.“ Preverenie splnenia podmienok sa uskutoční najneskôr dva týždne pred prvým domácim zápasom oboch klubov.

V najvyšších futbalových súťažiach sa začínajú objavovať kluby z menších miest. Postup medzi elitu si vybojovali český Varnsdorf (zriekol sa však účasti v Synot lige, pozn.), španielsky Eibar, talianske Carpi a Frosinone či anglický Bournemouth. „Svedčí to o veľkej motivácii a akomsi ‚rodinnom‘ motíve týchto klubov, ktoré sú aj v menších mestách schopné naakumulovať dostatok finančných prostriedkov na chod prvoligového klubu. Je to paradoxná situácia, že takzvané bašty nám opúšťajú najvyššiu súťaž. Je dôležité, aby sa zaktivizovali aj väčšie mestá a pomohli správnemu fungovaniu tradičných klubov,“ podotkol Mertinyák, ktorý sa teší na účinkovanie Michaloviec a Skalice vo Fortuna lige: „Určite prinesú nováčikovský entuziazmus. Michalovce navyše ponechajú ligu aj na východe Slovenska, keďže v nej pre licenčné dôvody, žiaľ, nebudú pôsobiť Košice.“

Aj v novej sezóne 2015/2016 čaká na futbalových fanúšikov v SR veľa lákavých zmien a noviniek, Fortuna liga by mala byť pútavejšou. „Chceme predovšetkým stabilizovať hracie časy a dni do maximálnej možnej miery, aby mali diváci jasno, kedy sa Fortuna liga bude hrať. Naším cieľom je jednoznačne prilákať na štadióny čo najviac ľudí. V termínovej listine sme zohľadnili predovšetkým termíny hokejových majstrovstiev sveta, ktoré sú obrovským ťahákom fanúšikovského záujmu v našom prostredí. Prinesieme určite aj ďalší projekt podobný ‚Ceste za trofejou‘, ktorá bola mimoriadne úspešná. Kvalitu i náročnosť súťaže zvyšuje návrat reprezentantov, čo fanúšikov určite bude lákať. Všetci sme, samozrejme, aj v očakávaní novej City Areny v Trnave,“ dodal výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.

debata chyba
Viac na túto tému: #MFK Skalica #ročník 2015/2016