Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zostaneme na španielskej ceste, avizuje tréner nováčika

František Šturma (42) pôsobil v Michalovciach pred štyrmi rokmi ako asistent Vlastimila Petrželu. Rodák z Nymburku sa vlani v lete vrátil na východ Slovenska ako šéftréner a doviedol futbalistov MFK Zemplín Michalovce do najvyššej súťaže.

17.06.2015 12:00
MFK Zemplín Michalovce Foto: ,
Hráči Michaloviec s víťaznou trofejou.
debata

Uplynulú sobotu vyhrali vaši zverenci na pôde najväčšieho súpera Skalice a stali sa víťazmi druholigovej súťaže. Už ste oslávili historický úspech?
Oslávili sme ho zatiaľ po ceste domov. Chceli sme si splniť sen, postúpiť do ligy a vyhrať súťaž. Posledný zápas bol pre nás veľmi prestížny, cieľom bolo priviezť do Michaloviec víťaznú trofej a urobiť tak radosť majiteľovi klubu pánovi Šoltinskému, ktorý je momentálne po operácii srdca.

Užívate si teraz dovolenku?
Chlapci dostali voľno, ja mám pracovnú dovolenku. Teším sa na rodinu, budem chvíľu aj relaxovať, ale zároveň sa už chystáme na nový ročník. Pauza je krátka, robíme na posilách.

Prípravu na ligu rozbehnete až 29. júna. Ostatné prvoligové kluby ju už začali. Nemáte obavy z časového sklzu?
To je realita, ale nemal by to byť vážnejší problém. Keď už prvoligisti mali voľno, my sme naplno trénovali a hrali. Hráči ku koncu sezóny boli dosť unavení, od prvého do posledného zápasu bojovali o prvé miesto, potrebujú si trochu oddýchnuť. Majú voľno len tento týždeň a nasledujúci sa budú doma chystať podľa individuálnych plánov. Potom už príde herné sústredenie, ktoré sme naplánovali v Tatrách. Čakajú nás štyri stretnutia plus generálka na ligu. V súťaži sme dominovali fyzickým fondom a taktikou. Mužstvo sa pripravovalo na najvyššiu súťaž v priebehu celého roku.

Akým súperom bola Skalica, ktorú ste preskočili v tabuľke až v poslednom zápase a ešte k tomu na jej pôde?
Skalica bola dôstojným súperom, mala kvalitný tím. Dva razy sme ju však zdolali – doma 3:1, u nej 2:0. Skóre 5:1 o niečom svedčí, myslím, že sme boli o niečo lepší a zaslúžene súťaž vyhrali.

Čo si najviac na uplynulom ročníku ceníte?
V našom kádri bolo deväť mladých hráčov, ktorí nemali nijaké alebo len minimálne skúsenosti s druhou ligou. Zapracovali sme ich do tímu a hrali pekný, ofenzívny futbal, ľuďom sa páčil. Mužstvo na sebe tvrdo pracovalo. Začali sme úzko spolupracovať aj s mentálnym trénerom pánom Mackulinom. Zatiaľ sa o tom veľa nehovorí, ale mentálna príprava je veľmi dôležitá, veľmi nám pomohla. V budúcnosti ju určite bude využívať viac klubov.

Naznačili ste, že pracujete na posilách. Dá sa prezradiť niečo viac?
Konkrétne mená vám nepoviem, lebo stále bežia rokovania a ešte nemáme nič isté. Náš káder zostane na 95 percent pokope, to je dôležité. Chceli by sme ho doplniť o troch-štyroch hráčov. Naďalej budeme preferovať španielsku cestu, zostaneme na nej aj v najvyššej súťaži – v tíme máme piatich Španielov a ďalších dvoch by sme chceli do Michaloviec priviesť. Dúfam, že tým aj oživíme slovenskú ligu.

To sa vám Španieli natoľko osvedčili?
Máme s nimi dlhodobo dobré skúsenosti. Sú silnejší na lopte, majú výbornú techniku, v tomto sú futbalovo niekde inde ako slovenskí i českí futbalisti. Napríklad Samuel Garcia Bayón, druhý najlepší strelec súťaže, prešiel celou akadémiou Barcelony, hral za jej béčko.

Boli ste plne zamestnaný svojím tímom, stihli ste sledovať aj najvyššiu slovenskú súťaž?
Samozrejme, to je naša práca. Od minulého leta sme sledovali aj konkrétnych hráčov, aj takých, ktorí pravidelne nehrávali a sondovali sme, či by nemali záujem ísť k nám.

Môžete porovnávať. Ako vidíte vaše šance v prvej lige?
Máme mladých hráčov, musíme teraz trochu skvalitniť mužstvo najmä čo sa týka skúseností. V najbližšom ročníku sa pokúsime stabilizovať mužstvo a udržať sa v súťaži. Budeme sa chcieť prezentovať futbalom, ktorý sme uplatňovali aj v druhej lige, teda najmä útočnou hrou. Nemá zmysel meniť náš štýl, v druhej lige sme najviac gólov dali, najmenej dostali.

Ligu opustili Košice, vaše mužstvo v nej bude jediným zástupcom východného Slovenska. Uvedomujete si aj túto realitu?
Vnímame ju, mrzí nás, že Košice zo súťaže vypadli, náš vzájomný súboj by bol zaujímavý. Toto my už neovplyvníme, dúfam, že budeme dôstojne reprezentovať východ, aspoň tak ako naposledy Košice.

Futbalová verejnosť o vás vie zatiaľ menej. Čo si z predchádzajúcich trénerských rokov najviac ceníte?
Pracujem ako tréner od osemnástich rokov, viedol som mládežnícke mužstvá, trénerský chlebík okúsil v Mladej Boleslavi, Slovane Liberec, Viktorii Žižkov, Bohemianse Praha. Stále sa učím, usilujem sa pracovať tak, ako sa pracuje v zahraničí. Veľa som investoval do vzdelania. Absolvoval som viaceré zahraničné stáže, ktoré mi dali veľa – v Zenite Petrohrad, Juventuse Turín, Laziu Rím, naposledy som v zime navštívil Real Madrid a Valenciu, ale to bol len kratší pobyt.

Domov máte pomerne ďaleko. Už ste si zvykli v Michalovciach?
Priznávam, že rodina mi chýba, niečo musím obetovať. Ja som však zažil Československo a vôbec nevnímam, že sme rozdelení. V Michalovciach sa cítim výborne, ľudia sa ku mne správajú slušne, sú milí. Rád sa sem vždy vraciam.

Mertinyák: O Skalici až vo štvrtok

Ako potvrdil Michal Mertinyák, výkonný riaditeľ Únie ligových klubov, účasť v prvej lige má istú len víťaz druhej ligy Zemplín Michalovce. „Po situácii, ktorá nastala, je logické, že košické miesto by mohol zaujať druhý tím MFK Skalica. Zatiaľ sa však nerozhodlo, o tejto možnosti bude vo štvrtok rokovať prezídium ÚLK,“ uviedol Mertinyák. „Skalicu sme už informovali, čo všetko musí splniť, aby mohla pôsobiť v najvyššej súťaži. Na prezídiu odznie tiež informácia o jej infraštruktúrnych podmienkach.“ Nováčik môže dostať až polročnú výnimku. „Na rozdiel od minulosti však musí už teraz garantovať, že do polroka je schopný všetky podmienky splniť. Ak nie, je jeho povinnosťou predložiť písomnú dohodu s majiteľom štadióna, kde by mohol hrať,“ zdôraznil výkonný riaditeľ ÚLK.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFK Zemplín Michalovce #František Šturma