Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf MFK Košice viní za pád troch hráčov

Košice sú prvý futbalový tím v slovenskej histórii, ktorý licenčný systém posiela z prvej do druhej ligy. Podľa výkonnosti, ktorú vyjadruje počet bodov a tabuľka, do najvyššej súťaže patrí. Podmienkami, ktoré musí spĺňať každý klub, však nie.

25.05.2015 09:00
Blažej Podolák Foto:
Prezident klubu z Košíc Blažej Podolák.
debata (5)

O tomto administratívnom opatrení rozhodol odvolací orgán licenčného konania, ktorý je nezávislý a jeho rozhodnutie je pre Slovenský futbalový zväz i Úniu ligových klubov (ÚLK), ktorá riadi najvyššiu súťaž, záväzné.

„Je to pre nás veľmi smutné,“ reagoval v rozhovore pre Pravdu prezident ÚLK Ivan Kozák, ktorý predtým pôsobil práve v MFK Košice a vníma túto situáciu obzvlásť citlivo. „Vedeli sme, že Košice mali problémy, ale verili sme, že ich dokážu do zasadnutia odvolacieho orgánu vyriešiť. Ťažko sa mi o tom hovorí. Čakám na výslednú správu odvolacieho konania, ÚLK zaujímajú presné dôvody, prečo k tomuto verdiktu došlo.“

Košičania nesplnili finančné kritériá na udelenie licencie. O čo ide, naznačili slová prezidenta klubu Blažeja Podoláka, ktoré uverejnila oficiálna stránka MFK. "Chcem sa poďakovať Bašistovi, Novákovi a Korijkovovi, lebo vďaka ním sme nesplnili licenčné podmienky. Nechceli sa nijako dohodnúť a vlastne sa vykašľali na svojich spoluhráčov. Žiaľ, hráči, ktorých tento klub postavil na nohy, sa mu odvďačili takýmto spôsobom.”

Košice neboli jediným klubom, ktorý to mal poriadne nahnuté v súvislosti s plnením podmienok licenčného systému. Licenciu od prvostupňového orgánu dostali už 28. apríla Slovan Bratislava, Dunajská Streda, Myjava, Podbrezová, Ružomberok, Senica, Trenčín, Trnava, Zlaté Moravce a Žilina. Podmienky okrem Košíc nesplnila Banská Bystrica, ktorá sa však neodvolala, posledné mužstvo zo súťaže vypadáva.

V minulosti sa klubom rôzne problémy prepiekli, ale aj Kozák viackrát naznačil, že „výnimky vedú do pekla“. „Nechceme zatvárať oči. V budúcnosti sa budeme usilovať, aby bolo čo najmenej výnimiek. Čo sa týka infraštruktúry, vieme dať výnimku len na istý čas nováčikovi súťaže,“ pripomenul šéf ÚLK.

Na otázku, či je košický osud už definitívne spečatený, uviedol. „Existuje súťažný poriadok, podľa ktorého môže pôsobiť v lige len klub s platnou licenciou. Košický ju nemá. Je to nezvratný proces, my musíme rozhodnutie nezávislého orgánu rešpektovať.“

Najvyššiu súťaž teda opustia dve mužstvá. Kozák potvrdil, že únia osloví s ponukou na účasť v najvyššej súťaži aj druhý tím druhej ligy. „Podľa súťažného poriadku môže túto možnosť využiť len druhé mužstvo, ale už nie tretie či štvrté alebo ďalšie v poradí. Touto otázkou sa budeme zaoberať v najbližších dňoch, najprv musíme dostať oficiálnu správu odvolacej licenčnej komisie.“

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #mfk košice #ÚLK
Načítavajú sa športové výsledky...