Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Názor: Slabosť mocných

Majú za sebou skvostnú minulosť, žijú smutnú súčasnosť a pred nimi je zahmlená budúcnosť. Niekdajšie bašty slovenského futbalu.

25.05.2015 10:40
debata (5)
zväčšiť Ilustračná snímka. Foto: SITA, Tibor Zmak
Košice, futbal Ilustračná snímka.

Prešov, Nitra, Banská Bystrica, najnovšie Košice… Najväčšie slovenské mestá, ktoré vychovávali skvelých hráčov ako na bežiacom páse a ich štadióny zapĺňali tisíce divákov v každom zápase, sa stretnú v druhej lige. Niektoré sa tam už nejaký čas plantajú.

Bratislava tvorí čiastočnú výnimku. Dva prvoligové tímy už pochovala (kde sú časy, keď aj vo federálnej lige hrdo bojovali tri mužstvá z jedného mesta) a ani posledný žijúci a trápiaci sa nemôže vyskakovať. Slovanisti majú za sebou ročník, ktorý si nedajú zarámovať a s návštevami môžu kandidovať do Guinnessovej knihy rekordov. Sotva sa nájde v Európe ešte iný futbalový majster, na ktorého takto kašlú fanúšikovia.

Klobúk dolu pred malými. Zlaté Moravce, Myjava, Senica, Podbrezová, Skalica (horúci kandidát na ligu) si zaslúžia potlesk a poďakovanie, čo všetko pre slovenský futbal robia. Všetky dokopy majú výrazne menej obyvateľov, ako ktorýkoľvek z bývalých lídrov. Ich futbalové korene nie sú zapustené tak hlboko. Sotva môžu so svojimi možnosťami robiť zázraky a búrať divácke rekordy.

Vyťažili aj z toho, že bývalé bašty sú v ruinách. Košice ako prvé padnú do druhej ligy z lepšej polovice tabuľky. Ak by riadiace orgány boli absolútne dôsledné, možno by nedohrali ani iné tímy. Bývalí mocní prežívajú výkonnostnú krízu, finančné suchoty, neplnia si záväzky, nedodržiavajú pravidlá. Pre slovenský futbal to je malá katastrofa. Ligová mapa môže mať, samozrejme, aj obraz, aký ponúka v súčasnosti. Kým ju však nepotiahnu aj kluby a mestá s najväčším výkonnostným i diváckym potenciálom, sotva sa súťaž pohne dopredu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #mfk košice #Tatran Prešov #FC Nitra #Dukla Banská Bystrica #názor Michala Zemana