Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ligový futbal možno v televízii nebude

Hoci záver 22. ročníka najvyššej futbalovej súťaže aktuálne vysielajú až dve televízne spoločnosti - okrem plateného Digi sportu aj Dajto - reálne hrozí, že v budúcej sezóne diváci slovenský ligový futbal na televíznych obrazovkách neuvidia.

21.05.2015 17:30
slovan spartak, trávnik, terén, dážď, fortuna liga Foto: ,
Zápasy Fortuna ligy pravdepodobne futbaloví fanúšikovia v televízii neuvidia.
debata (17)

Podľa infomácií zástupcov Únie ligových klubov (ÚLK), ktorá riadi najvyššiu súťaž, prejavili záujem o vysielacie práva na slovenskú ligu viaceré spoločnosti, predstavitelia únie ich nekonkretizovali, ale za finančných podmienok, ktoré nie sú pre kluby prijateľné.

„So znepokojením prijímame informácie nášho marketingového partnera, ktorý nás informoval, že ponuky, ktoré momentálne dostávame za ligu sú neakceptovateľné klubmi a neodrážajú kvalitu najvyššej súťaže,“ informoval včera prezident ÚLK Ivan Kozák.

Všetkých dvanásť klubov sa zjednotilo a podpísalo verejné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú šéfa únie, aby uzatvoril dohody len v prípade, ak „budú naplnené stanovené kritériá v oblasti hodnoty licencie, počtu vysielaných zápasov a celkovej úrovni televíznej prezentácie Fortuna ligy“.

Doteraz bola cena za jeden ročník vo výške 1,1 milióna eur. Ani túto sumu nepovažujú kluby za adekvátnu, peniaze, ktoré plynú z predaja vysielacích práv do ich kasy, predstavujú totiž iba 3 až 6 percent z ročného rozpočtu. Teraz ponúkajú záujemcovia najvyššiu sumu asi na polovičnej úrovni, to znamená 500-tisíc eur.

„Mali by sme si vážiť, čo máme doma. Fanúšik má právo vidieť ligový futbal, naše mladé hviezdy na televíznych obrazovkách,“ doplnil Kozák.

Z okolitých krajín sú po Slovensku na tom najhoršie v Česku, hoci tam je hodnota práv 5 miliónov eur, v Maďarsku 14 miliónov eur, v Rakúsku 20 miliónov eur. Predstavitelia ÚLK uviedli, že v zahraničí výnosy z predaja televíznych práv pokryjú 30 až 50 percent rozpočtu.

„Situácia, ktorá sa vyskytla teraz na trhu, je pre nás až dehonestujúca,“ zdôraznil predstaviteľ AS Trenčín Róbert Rybníček. Zástupca trnavského klubu Viktor Blažek potvrdil, že stav je z pohľadu klubov kritický. „Máme niekoľko dobrých projektov, najmä čo sa týka infraštruktúry. Chápem sčasti televízne spoločnosti, ktoré vstúpili do tohto tendra, lebo musia mať istú sledovanosť, nemôžu ísť do straty. Na druhej strane ligový futbal je produkt, ktorý má svoju hodnotu, svoju cenu, aj budúcnosť.“

Ak sa ponúka nezvýši, futbal na obrazovke nebude. „Tam nechceme dospieť, fanúšik by mal byť na prvom mieste. Som však šokovaný z prístupu televíznych spoločností,“ zareagoval Kozák.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #práva #Televízia #Fortuna liga #slovenská futbalová liga