Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ligy by mala byť desaťčlenná. Definitíva padne v polovici júna v Žiline

Najvyššia slovenská futbalová súťaž by od sezóny 2016/2017 mala byť už len desaťčlenná.

01.05.2015 13:43
slovan spartak, trávnik, terén, dážď, fortuna liga Foto: ,
Fortuna liga.
debata

Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu na svojom štvrtkovom zasadnutí v Tatranskej Lomnici vzal na vedomie závery a odporúčania pracovnej skupiny zaoberajúcej sa reorganizáciou republikových súťaží. Konečné rozhodnutie prinesie konferencia SFZ, ktorú zvolali na 14. júna do Žiliny.

Deň pred konferenciou sa uskutoční zasadnutie prezídia Únie ligových klubov (ÚLK), ktorá riadi najvyššiu slovenskú súťaž. „Kluby si rozhodnú, ako bude vyzerať I. liga,“ uviedol pre športové spravodajstvo RTVS prezident ÚLK Ivan Kozák. „Osobne som dlhodobo za desať klubov,“ pridal postreh pre RTVS prezident SFZ Ján Kováčik.

V súčasnosti hrá v najvyššej súťaži dvanásť klubov. V úvahách o reorganizácii sa objavila aj možnosť, ktorú však budú kompetentní ešte cizelovať, baráže deviateho tímu s druhým mužstvom II. ligy. Pracovná skupina, v ktorej sa zišli prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik, generálny sekretár SFZ Jozef Kliment, zástupcovia ÚLK, II. ligy, regiónov a administratívy SFZ, dospela ešte v apríli k spoločnému názoru: ročník 2016/2017 bude prelomový, čo sa týka počtu účastníkov dvoch najvyšších súťaží.

Podľa návrhu bude v sezóne 2016/2017 hrať najvyššiu slovenskú futbalovú súťaž 10 klubov (jeden zostúpi), v II. lige bude účinkovať 18 klubov (štyria zostúpia). O ročník neskôr v sezóne 2017/2018 bude figurovať v elitnej súťaži na Slovensku tiež 10 tímov (1 zostup, možná baráž), v druhej lige 16 mužstiev (štyria zostúpia).

„Výkonný výbor neschválil pokračovanie spolupráce s trénerom reprezentačného tímu SR vo futsale Marcosom Antóniom Angulom Lópezom na základe obdržaného stanoviska od predsedu výkonného výboru Slovenského futsalu,“ uvádza sa v komuniké zo zasadnutia VV SFZ.

Členovia výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu ustanovili Miloša Kopču za člena komisie SFZ pre štadióny a ihriská, neudelili výnimku pre Vojtecha Christova na pokračovanie v činnosti pozorovateľa rozhodcov pre súťažný ročník 2015/2016 na základe stanoviska komisie rozhodcov SFZ, zamietli návrh žiadosti predsedu matričnej komisie SFZ na zmenu a úpravu vybraných článkov Prestupového a registračného poriadku SFZ.

Na výkonnom výbore SFZ v Tatranskej Lomnici schválili o. i. návrh na zmenu zloženia zástupcov SFZ v komisiách Európskej futbalovej únie (UEFA), ďalej návrh na udelenie licencií mládeže ÚTM a Grassroots na súťažný ročník 2015/2016, návrh nového súťažného poriadku vo futbale, návrh na prijatie nových riadnych členov SFZ ako aj návrh zmluvy o spolupráci pre mentálneho trénera mládežníckych reprezentačných družstiev.

Členovia VV SFZ zobrali na vedomie informáciu o zasadnutí prvostupňového orgánu licenčného konania, informáciu o výsledkoch hlasovania per rollam medzi riadnymi zasadnutiami VV SFZ ako aj informáciu o organizovaní futbalového zápasu legiend v NTC Poprad.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský futbalový zväz