Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Guľa je spokojný. Na jar neodpisuje ani Slovan

Žilinskí futbalisti sa v sobotu v noci vrátili zo sústredenia v Turecku, v nedeľu mali voľno a od pondelka sa už začnú pripravovať na úvodný zápas jarnej časti najvyššej súťaže. Jesenný líder ju otvorí tento piatok na Pasienkoch na pôde obhajcu titulu. Tréner najhorúcejšieho kandidáta na titul Adrián Guľa považuje tento zápas za dôležitý, ale nie za kľúčový.

23.02.2015 09:00
Adrián Guľa Foto: ,
Adrián Guľa.
debata

Keď pred troma rokmi zimovala Žilina na čele, získala na jar zatiaľ svoj posledný titul. Čo bude k tomu potrebovať tentoraz?
Vytrvalosť, trpezlivosť, veľkú túžbu a, samozrejme, potvrdenie kvality na ihrisku. Nebudú nám stačiť reči. Rozhodnú výkony.

V majstrovských ročníkoch mávala Žilina častejšie lepšiu jar ako jeseň. Bude váš tím silnejší?
Verím, že urobíme krok dopredu, náznaky sú. Dostali sme sa však na istú úroveň a teraz už ťažko môžeme očakávať výrazné výkonnostné skoky.

Pred rokom zimovali vaši zverenci na desiatej priečke. Čo sa zmenilo, že uplynulú jeseň vybojovali raz toľko bodov a sú na čele?
Je to viac faktorov. Na prvom mieste trpezlivosť a vytrvalá práca. V tvrdom tréningu hráči vydržali, získali sebavedomie, dôveru v systém, ktorý sme zlepšovali, posúvali ďalej.

Dá sa povedať, že minulý ročník bol investíciou do budúcnosti?
Vnímam to tak. Niečo sme zasiali a hoci to nebolo vždy na prvý pohľad zvonku vidieť, začali sme proces, ktorý môže priniesť zaujímavú úrodu. Som rád, že sa to pomaly potvrdzuje.

Ako ste spokojný so zimnou prípravou?
Mužstvo urobilo dobrú robotu. Bolo to však dlhé obdobie bez majstrovského zápasu, uvidíme, čo nám ukáže súťaž, potom môžem hodnotiť. Zatiaľ som cítil pokrok v oblasti pracovitosti i tímovosti.

Na čo ste sa v zime sústredili?
Posun kvality každého jednotlivca úzko súvisí so zvyšovaním kvality jednotlivých formácií a potom tiež s hrou celého mužstva. Sústredili sme sa na mentálnu, technickú, taktickú prípravu a našli sme aj priestor na zvýšenie fyzickej sily.

Mužstvo v príprave zväčša vyhrávalo, ale v generálke len remizovalo s Vardarom Skopje a nestrelilo gól. Aký význam tomu prikladáte?
Bol to jediný zápas v príprave, v ktorom sme nedali gól. Na záver tureckého sústredenia sme narazili na jedného z najťažších súperov. V rýchlom slede zápasov sa z časti prejavila aj únava, chýbalo nám trochu energie. Vnímali sme to ako dôležitý zápas v celom procese, ale určite nie podstatný.

V zime nastal v žilinskom kádri malý pohyb, možno najmenší zo všetkých klubov. Znamená to spokojnosť s tým, čo máte a potrebnú stabilitu?
Jedna vec je stabilita a druhá systémová práca. Len veľmi ťažko sa pracuje koncepčne, ak vám medzi sezónami odíde šesť-sedem ľudí. Považujem za dôležité, že sme zostali pohromade, tvrdo pracovali a citlivo doplnili káder hráčmi, ktorí majú budúcnosť. Som spokojný, akých hráčov máme teraz k dispozícii.

Zaujímavým ťahom bolo angažovanie mladého, talentovaného Nikolasa Špaleka z Trnavy. V príprave dostával pravidelne šancu…
Je to dobrý hráč do krídelného priestoru. Na mladý vek je jeho veľkou devízou nevšedná pracovitosť a ochota plniť tímové pokyny. Zvýši konkurenciu v mužstve a určite dostane šancu aj v lige.

Nedávno dovŕšil len osemnásť rokov. Je to hráč aj do základnej zostavy?
Preto sme ho brali, aj príprava naznačila, že je to reálne. Bude sa o ňu biť, rozhodne aktuálna výkonnosť.

Aká je situácia s ďalším talentovaným futbalistom Paurom, ktorého trápili problémy so srdcom a neodcestoval ani na prípravu do Turecka?
Čaká na operáciu, mal by sa jej podrobiť do dvoch týždňov. Ak zákrok dopadne dobre, čo všetci veríme, mohol by sa do štyroch dní pripojiť k mužstvu. Nevypadol úplne z prípravy, udržuje sa, ľahko trénuje.

V piatok odštartujete jar na Pasienkoch so Slovanom. Považujete bratislavský tím, ktorému ste unikli o dvanásť bodov, ešte stále za súpera v boji o titul?
Rešpektujeme silu každého súpera, obzvlášť ak hovoríme o Slovane. Pre nás bude dôležité, ako sa dokážeme skoncentrovať na svoj výkon.

Nevnímate ani dvanásť bodov ako rozhodujúci náskok?
Určite nie, v hre ich zostalo ešte veľa. Musíme sa sústrediť na najbližší zápas, bude mať veľký význam, niečo môže naznačiť, hoci nebude kľúčový. Bude len jeden zo štrnástich, ktoré nás na jar čakajú.

Je pre vás varovaním situácia spred štyroch rokov, keď Žilina v súboji so Slovanom stratila rovnako vysoký náskok?
Uvidíme, ako zvládneme a využijeme túto situáciu. Nechceme sa sústrediť na kalkulácie prípadne len na jeden zápas a jedného súpera, ale na progres celého mužstva v dlhodobom časovom horizonte.

Ktorý súper bude najnepríjemnejší v boji o titul? Je ním Trenčín?
Získal po nás najvyšší počet bodov, je hneď za nami. Dlhodobo pracuje systémovo. Vnímame ho ako vážneho konkurenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Adrián Guľa