Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalisti Banskej Bystrice chcú nevyplatené peniaze, nie štrajkovať

Futbalistom Dukly Banská Bystrica došla trpezlivosť. Aj napriek prísľubom vedenia klubu a ich majiteľov sa situácia s ich nevyplatenými mzdami nerieši podľa predstáv.

14.09.2014 17:09
FUTBAL-FL: Banská Bystrica - Myjava Foto: ,
Ilustračná foto.
debata

V sobotu na začiatku nedohraného zápasu 9. kola Fortuna ligy s AS Trenčín upozornili na daný stav, keď hráči zo striedačky vytiahli transparent s nápisom „Chceme naše peniaze“ a hráči na ihrisku symbolicky pokľakli. Ďalšie skutočnosti vyplávali na povrch po predčasne ukončenom dueli pre nespôsobilý terén.

Pred médiá predstúpil kapitán Dukly Banská Bystrica Peter Boroš, ktorý sa snažil vysvetliť netradičný postoj hráčov pre nevyplatené mzdy a podlžnosti: „Každý máme svoje zmluvy a v nej práva a povinnosti. Nechceli sme žiadny bod porušiť. Nastúpili sme do zápasu a takisto aj riadne trénujeme, no prísľuby, ktoré boli dané do novej sezóny, nefungujú. Reprezentačná prestávka sa niesla v duchu, že sme nevedeli čo bude – nebude. V hlavách to nebolo úplne ono. Možno aj nohy chceli, ale na tréningoch to bolo viac a viac podráždenejšie. Bohužiaľ nie je to naša chyba. My do roboty chodíme pravidelne.“

Futbalisti banskobystrickej Dukly dostali pred sezónou prísľub od majiteľa klubu Jána Kováčika, ktorého akcionárske práva v orgánoch FK Dukla a.s. reprezentuje počas výkonu funkcie prezidenta SFZ jeho právny zástupca, že výplaty budú riadne vyplatené každý mesiac a staré dlhy sa budú riešiť formou splátkových kalendárov alebo individuálne. „Po mesiaci fungovania to znovu skĺzlo k tomu, že sa svojich výplat treba domáhať, naháňať kompetentných. Mrzí nás, že sme dospeli k tomuto kroku, ale niekedy sľuby a termíny nestačia. My čo sme tu mohykáni, tak je to už viac rokov, čo nám nie sú všetky peniaze vyplatené. Tie sumy sa pohybujú na koruny vo vysokých číslach,“ dodal dlhoročný brankár Banskej Bystrice Peter Boroš.

Vážna situácia v šatni banskobystrickej Dukly nastala niekoľko dní pred zápasom 9. kola s AS Trenčín. Niektorým hráčom totiž peniaze na účet prišli, iným nie. „Tento týždeň bol prísľub po ľudskom príhovore majiteľa klubu, že sa nejaké peniaze, respektíve výplata vyplatí. Niekomu to prišlo a niekomu neprišlo. Viete si predstaviť tú kabínu? Ten áno, ten nie, prečo on a prečo nie ten. Nefungovalo by to na ihrisku ani mimo neho. Museli sme to dať zo seba von,“ vysvetľoval situáciu v šatni bystrický kapitán.

Negatívnu klímu v mužstve badá aj tréner Dukly Norbert Hrnčár. Tréningové jednotky sú ďaleko od ideálu, preto ho súčasná situácia neteší. „To, čo sa odohralo na začiatku zápasu s Trenčínom beriem ako vyjadrenie názoru mojich hráčov. Každý z nich má svoju osobnosť, je samostatný a zodpovedný za svoje konanie. Atmosféra v šatni nie je optimálna ani ideálna, keďže nastala takáto situácia. Peniaze vždy môžu vyvolať problém. Na tréningoch je to komplikované,“ uviedol.

Vedenie FK Dukla Banská Bystrica o upozornení hráčov na nevyplatené mzdy a podlžnosti z vlaňajších sezón pred sobotňajším stretnutím Fortuna ligy nevedelo. Spôsob kompetentných prekvapil, pretože peniaze hráčom na účty posielali. „Robíme, čo sa dá a čo je v našich možnostiach. Hráči tento týždeň dostali určitý obnos peňazí a v určitých fázach sa snažíme splatiť dlhy. Prekvapení sme tým, čo sa stalo a situáciu budeme riešiť v najbližších dňoch,“ uviedol pre SITA generálny riaditeľ klubu Tomáš Geist, ktorý sa nechcel vyjadrovať k tomu, prečo niektorí hráči peniaze dostali a iní nie, rovnako tak nechcel špecifikovať ďalší postup vedenia Dukly, či prípadné postihy za počin na začiatku zápasu s Trenčínom: „Je to vec, ktorá nie je nová. Žijeme v spoločnosti, ktorá má svoje problémy a samozrejme aj náš klub je toho súčasťou. Pokiaľ sa týka riešenie tejto situácie, tak sa ňou budeme určite veľmi poctivo v najbližších dňoch a bez emócii zaoberať. Rozprávať sa chceme s hráčmi podrobne v priebehu štvrtka až piatka.“

Futbalisti banskobystrickej Dukly deklarujú, že v utorok 16. septembra na zápas 10. kola futbalovej Fortuna ligy v Trnave nastúpia a nevystupňujú svoj protest pre nevyplatené mzdy. „My si svoje zmluvy budeme plniť a nastúpime na zápas aj v Trnave, ak teda ešte budeme v kádri. Nestojíme o to, aby sme dostali pokutu. Zmluvu si budeme riadne plniť a uvidíme čo bude ďalej,“ dodal kapitán Banskej Bystrice Peter Boroš.

debata chyba
Viac na túto tému: #HC 05 Banská Bystrica