Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Trnava remizovala, Žilina vyučovala. Dunajská Streda padla v Belehrade

Futbalisti Spartaka Trnava remizovali vo štvrtkovom úvodnom stretnutí 2. predkola Európskej konferenčnej ligy so Sepsi OSK 0:0. Odveta je na programe o týždeň v Rumunsku.

22.07.2021 20:59 , aktualizované: 23:15
SR Futbal EKL 2.predkolo Trnava Sepsi TTX Foto: ,
Momentka zo zápasu Trnava - Sepsi.
debata (4)

Európska konferečná liga – úvodný zápas 2. predkola:
FC Spartak Trnava – Sepsi OSK 0:0
ŽK: Bamidele Yusuf, Ristovski, Twardzik, Kóša – Aganovič, Mitrea. ČK: 86. Mitrea (Sepsi), rozhodovali: Stoyanov – Kolev, Maksimov (všetci Bulharsko), 1000 divákov
Spartak: Takáč – Čurma, Kóša, Twardzik, Mikovič – Savvidis – Cabral, Bukata (80. Vlasko), Grič (88. Procházka), Bamidele Yusuf (88. Iván) – Ristovski (75. Boateng)
Sepsi: Niczuly – Dimitrov, Tincu, Mitrea, Stefanescu – Fofana – Aškovski (60. Gonzales), Rep (71. Achanbar), Paun (84. Vasvari) – Aganovič (46. Damascan), Chunchukov (84. Bojič).

Prvú nebezpečnú strelu vyslal po štvrťhodine hry hosťujúci Rep, brankár Spartaka Takáč sa však nenechal prekvapiť. Trnavského gólmana neskôr preveril ranou z diaľky aj Stefanescu.

V prvom polčase herne dominovali hostia, Trnavčanov hráči Sepsi napádali už pri rozohrávke a nepúšťali červeno-čiernych do kombinácií. Prvý trnavský pokus letiaci na bránku prišiel až v 26. minúte, v prípade Bamideleho Yusufa však išlo skôr o nevydarenú prihrávku.

Veľkú príležitosť mal v 29. minúte Bukata, ku ktorému sa lopta dostala po osi Cabral – Ristovski, lenže stredopoliar Trnavy vo výbornej palebnej pozícii namieril nad.

Po trnavskej strate v strede poľa potom mohlo udrieť Sepsi, Chunchukov po rýchlej kontre v koncovke neuspel a Takáča nezaskočil ani ranou po ďalšej akcii. Takáč bol mužom momentu aj v závere prvého dejstva, keď za svoj chrbát nepustil prudký volej Stefanescuho.

trnava - sepsi Čítajte viac ONLINE: Trnava remizovala s rumunským Sepsi

Do druhého dejstva vstúpili andeli aktívne, vysunuli obranu a začali napádať súpera tiež už pri rozohrávke a obraz hry sa zmenil. Ristovski najprv v šestnástke príliš otáľal so zakončením a potom po centri Bamideleho hlavičkoval vedľa.

Sepsi o sebe opäť dalo vedieť v 55. minúte, Damascanova krížna strela len tesne minula cieľ. Na opačnej strane Grič kolmicou vysunul Bamideleho, stihol však proti nemu vybehnúť brankár Niczuly a zmenšiť mu priestor na riešenie situácie.

V 66. minúte Takáč chytil Repovu jedovku, Trnava podkúrila po štandardke Twardzika, po ktorej na zadnej žrdi chýbal Kóšovi polkrok, aby dosiahol na loptu. V šestnástke Spartaka zastrihal nožničkami cez Čurmu Chuchunkov, Takáč bol opäť pozorný.

V 78. minúte vyšiel Trnave ukážkový brejk, Savvidis si po vybojovaní lopty vymenil prihrávku s Boatengom a rútil sa od polovice ihriska sám na bránku, grécky legionár však vo finále netrafil priestor medzi troma žrďami.

V 86. minúte zaváhal pri rozohrávke Mitrea, do brejku sa rútil Boateng, kapitán hostí ho fauloval a po druhej žltej karte putoval predčasne pod sprchy.

Trnava sa ešte pokúsila proti oslabenému súperovi strhnúť víťazstvo na svoju stranu, Vlaskov priamy kop vyrážal brankár na roh, záver duelu však už hostia ustáli, aj preto, že v samom závere nezvládli kontru Boateng s Ivánom. Zrodila sa teda bezgólová remíza.

Michal Gašparík, tréner Spartaka: „Snažili sme sa takticky pripraviť na súpera, aby sme eliminovali jeho silné stránky. Sepsi dokáže hrať viacerými systémami, aj v druhom polčase hrali inak ako v prvom. Zápas tak i vyzeral, prvý polčas bol taktický, ani jedna strana to neotvorila, hlavne sa bojovalo. Po zmene strán sa duel začal obojstranne otvárať. Škoda, že sme nedali gól, mali sme napokon najväčšiu šancu. Jeden gól by svedčal zápasu. Tak ako povedal hosťujúci tréner, odveta je otvorená, je to stále 50 na 50. V závere zápasu sme cítili, že máme navrch, aj po vylúčení sme išli do ďalších striedaní. Bohužiaľ, šance sme nevyužili, preto zápas skončil 0:0.“

Leo Grozavu, tréner Sepsi: „Bol to obojstranne bojovný zápas. Stretli sa dve mužstvá, ktoré sa navzájom anulovali, čo viedlo k bezgólovej remíze. Šance na postup zostávajú 50 na 50 ako pred zápasom.“

Matej Čurma, obranca Spartaka: „Vedeli sme, že Sepsi je kvalitný tím. Od začiatku sme sa museli vysporiadať s množstvom nakopávaných lôpt. Išli sme do zápasu s cieľom neinkasovať, predpokladali sme, že to bude zápas o jednom góle. Nakoniec sme mohli zápas vyhrať, streliť gól, čo sa nám žiaľ nepodarilo, ale hrá sa na dva zápasy a verím, že odveta bude lepšia. Verím, že postúpime.“

Roland Niczuly, brankár Sepsi: „Bol to pre nás ťažký zápas, pripravovali sme sa na tento zápas celý týždeň, ale náš výkon bol dosť slabý. Vieme hrať oveľa lepšie a dúfam, že v odvete ukážeme našu správnu tvár a podarí sa nám vybojovať postup. Dôležité je, že sme neinkasovali, čo nás povzbudilo. Bohužiaľ, prišli sme o kapitána Mitreu.“

Dvojgólový Bernát

Futbalisti MŠK Žilina zvíťazili vo štvrtkovom úvodnom stretnutí 2. predkola Európskej konferenčnej ligy na pôde Apollonu Limassol 3:1.

V cyperskej Larnake ich do vedenia už v 5. minúte poslal Dávid Ďuriš, za domácich o 20 minút neskôr vyrovnal Bassel Jradi.

Dvojgólovým hrdinom slovenského klubu sa stal Ján Bernát, ktorý dal v nadstavenom čase prvého polčasu víťazný zásah a krátko po zmene strán premenil jedenástku.

dveta sa odohrá o týždeň 29. júla o 18.45 h na štadióne MŠK. Postupujúci sa v 3. predkole stretne s úspešným z dvojzápasu Hajduk Split – Tobol Kostanaj.

Apollon Limassol – MŠK Žilina 1:3 (1:2)
Góly: 25. Jradi – 45.+1 a 52. Bernát (druhý z 11 m), 5. Ďuriš. Rozhodoval: Luca (San Mar.), ŽK: Panagiotou, Wellington, Injgia – Fazlagič, Bernát, Kiwior, Petráš
Limassol: Jovanovič – Panagiotou, Katelaris, Wellington, Khammas (73. Dabo) – Kyriakou – Markovič (57. Coll), Jradi (84. Papunašvili), Denič – Pittas, Psychas (46. Injgia)
Žilina: Petráš – Rusnák, Minárik, Kiwior, Anang – Gono (90.+4 Myslovič), Fazlagič, Bernát (80. Slebodník) – Kaprálik (70. Goljan), Jibril (79. Bičachčjan), Ďuriš (90.+4 Sluka)

Hostia ponúkli minisériou individuálnych chýb hneď na začiatku prvú vážnejšiu príležitosť Apollonu, nepotrestal ich Psychas, ktorý zblízka prestrelil Petrášovu bránku.

Apollon - Zilina Čítajte viac ONLINE: Žilina si vezie do odvety sľubné víťazstvo

Domáci vysoko napádali, no nedali si pozor na zadné vrátka, Žilinčania to využili na rýchlu kontru a už v 5. minúte otvorili skóre.

Po práci na pravej strane si na kolmicu do šestnástky nabehol Kaprálik, zoči-voči domácemu brankárovi Jovanovičovi ešte prihral úplne voľnému Ďurišovi a ten bez problémov skóroval do odkrytej siete.

Limassol svoj štýl hry nezmenil a ohrozoval súperovu defenzívu. Vyrovnania sa dočkal v 25. minúte, keď si Jradi po autovom vhadzovaní vymenil loptu so spoluhráčom, v rohu šestnástky ho nikto nebránil a mal dostatok času zamieriť do vzdialenejšej šibenice, kam parádne zakrútil loptu.

V závere prvého dejstva predviedli „šošoni“ svoju najlepšiu pasáž v dovtedajšom priebehu a v nadstavenom čase z nej vyťažili aj vedúci zásah, hoci s prispením protivníka.

Anang vybojoval loptu a vypálil z diaľky, nepozorný Wellington nechtiac priťukol rovno Bernátovi, ktorý sám z úrovne bieleho bodu prekonal Jovanoviča.

Žiline rovnako vyšiel aj úvod druhého polčasu. Agilný bol Kaprálik, Wellington ho najprv odzbrojil, no v 52. minúte ho už pri prieniku v pokutovom území fauloval Kyriakou.

Nariadenú jedenástku s prehľadom premenil Bernát svojím druhým gólom v zápase zdvojnásobil náskok hostí.

SR Futbal LM 2.predkolo 1.zápas Slovan YB Bern BAX Čítajte viac NÁZOR: Weiss - 35

Tým sa rysovali aj ďalšie šance, domácej defenzíve zavaril Jibril, ale svoju snahu nedotiahol do úspešného konca. Možnosť na skompletizovanie hetriku mal Bernát, jeho strelu spoza šestnástky s námahou vyrazil Jovanovič.

Aj keď už Žilinčania výsledok nezveľadili, dôležité pre nich bolo, že si do domácej odvety vypracovali veľmi nádejnú východiskovú pozíciu.

V závere riadneho hracieho času ju dvoma ťažkými zákrokmi uchoval brankár Petráš, ktorý vyrazil pokus Pittasa i následnú dorážku Injgiu z bezprostrednej blízkosti.

Pavol Staňo, tréner Žiliny: "Teší ma, že chalani zahrali ako veľmi skúsené mužstvo. Povedali sme si, ako ideme hrať, a na ihrisku sme to aj reálne plnili. Vedeli sme o silných stránkach domácich a tie sa nám do veľkej miery podarilo eliminovať. Rovnako aj ich slabšie stránky sme dokonale využili.

Myslím si, že dnes sme podali naozaj veľmi dobrý výkon. Boli sme pripravení presne na tie situácie, ktoré sa nám vyskytli, a aj sme ich využili. Navyše, boli tam ďalšie sľubné brejkové situácie, z ktorých sme mohli pridať aj ďalší gól. V dnešnom zápase plnili chalani úlohy najlepšie, ako sa len dalo. Treba uznať veľkú individuálnu silu domácich, každý jeden hráč bol výborný, predovšetkým v útoku.

Dnes sa však ukázalo, že zvíťazili trochu aj taktika a duša našich hráčov. Celý duel sme odjazdili, ukázali sme kvalitu na lopte. Možno to bol aj jeden z najlepších výkonov, aké sme pod mojím vedením predviedli. Verím, že máme dostatočnú kvalitu, nemôžeme podceniť odvetu, stále je to len prvý polčas. Máme to dobre rozohrané, ale kým je lopta v hre, stať sa môže všeličo. Urobíme však pre to, aby sa odveta hrala, tak ako chceme my."

Ján Bernát, autor dvoch gólov Žiliny: "Je to pre nás výborný výsledok, ale my sme si pred zápasom verili, že dokážeme vyhrať. Vedeli sme, že Apollon má kvalitu, no poznali sme aj ich slabé stránky, ktoré sme dnes dokázali aj využiť. Sme z toho veľmi šťastní. Pomohlo nám to isté, čo v prvom stretnutí proti Dile Gori – efektivita.

Všetko sú to kvalitní súperi a v takýchto zápasoch rozhodujú detaily, ktoré sme zvládli a využili sme šance. To je najdôležitejšie. Pri druhom góle som mal šťastie, že sa lopta ku mne odrazila po Bensonovej strele. Snažil som sa to trafiť okolo brankára a našťastie to vyšlo. Myslím si, že som hral dobrý duel, veril som si, že penaltu premením, tak som si ju zobral.

Som veľmi rád, že som pomohol chalanom a celému tímu k víťazstvu. Celkovo to bol naozaj ťažký súboj, Apollon ukázal aj svoju kvalitu, takže sme siahli na dno našich síl a bojovali sme za Žilinu ako jeden muž. V odvete musíme ísť od nuly, pretože vieme, ako to vyzeralo v Gruzínsku."

Tesná prehra DAC

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda prehrali vo štvrtkovom úvodnom stretnutí 2. predkola Európskej konferenčnej ligy na pôde Partizanu Belehrad 0:1. Jediný gól strelil v 19. minúte Lazar Markovič.

Odveta je na programe o týždeň 29. júla o 20.45 h v Dunajskej Strede. Postupujúci si v 3. predkole zmeria sily s víťazom dvojzápasu medzi FK Soči a FK Kešla (prvý zápas 3:0).

Partizan Belehrad – FC DAC 1904 Dunajská Streda 1:0 (1:0)
Gól: 19. Markovič. Rozhodoval: Maae (Dán.), ŽK: Jovič, Miljkovič – Vera, Balič, Taiwo, Brunetti
Partizan: Stojkovič – Miljkovič, Vujačič, Saničanin, Uroševič – Jojič (74. Ščekič), Zdjelar – Markovič (74. Holender), Pantič, Jovič (61. Natcho) – Ricardo (90.+1 Milanovič)
DAC: Jedlička – Vera, Kružliak, Beskorovajnyj, Brunetti, Moumou (61. Ciganiks) – Fábry (60. Nebyla), Schäfer, Balič (75. Njie) – Divkovič (75. Nicolaescu), Taiwo (80. Zuberu)

Domáci chceli potvrdiť úlohu favorita od otváracieho výkopu. Hneď v 3. minúte sa po chybe hosťujúcej defenzívy dostal v šestnástke do šance Jovič, jeho strelu zneškodnil pohotovým zákrokom Jedlička.

Dunajskostredský brankár podržal svoj tím aj pri nasledujúcej vyloženej príležitosti súpera, tentoraz nedovolil skórovať Ricardovi.

Tlak Partizanu však neutíchal a v 19. minúte už Jedlička kapituloval, Markovič si prebral loptu na hranici šestnástky a umiestnenou strelou ju poslal k vzdialenejšej žrdi.

partizan DAC Čítajte viac ONLINE: Dunajská Streda podľahla Partizanu

DAC neustále hrozilo nebezpečenstvo, hlavička Ricarda len tesne minula priestor troch žrdí a tesne pred polčasovou prestávkou sa opäť vyznamenal Jedlička, keď zlikvidoval možnosť Joviča.

Takisto po zmene strán sa hralo najmä na jednu bránku. V 51. minúte obrana Dunajskej Stredy nezachytila prihrávku do pokutového územia, kde si Jovič chystal streleckú pozíciu a v poslednej chvíli sa mu riskantným zákrokom hodil pod nohy Jedlička.

Hosťujúci brankár uchránil jednogólové manko aj pri následnej dorážke Pantiča. Belehradčania napriek takmer celozápasovému tlaku nezvýšili svoj náskok, nepochodil Jovič a vzápätí vypálil Uroševič z druhej vlny tesne nad.

Jedlička bol v permanencii aj v záverečnej dvadsaťminútovke riadneho hracieho času, poradil si so strelou Natcha k žrdi i následnou dorážkou Ricarda z bezprostrednej blízkosti.

Dunajská Streda sa k vyrovnaniu nepriblížila, no vzhľadom na veľké množstvo príležitostí Partizanu uhrala pred domácou odvetou prijateľný výsledok.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Spartak Trnava #Európska konfederačná liga