Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šok! Kúdela dostal 10-zápasový dištanc za rasizmus

Futbalista Glasgowa Rangers Kemar Roofe dostal za brutálny faul na brankára Slavie Praha Ondřeja Kolářa štvorzápasový dištanc.

14.04.2021 14:43 , aktualizované: 18:29
Rangers, Slavia Foto: ,
Roztržka medzi hráčmi Glasgowa Rangers a Slavie Praha.
debata (63)

Dvadsaťosemročný útočník sa dopustil zákroku v odvetnom zápase osemfinále Európskej ligy, v ktorom „zošívaní“ zvíťazili v škótskej metropole 2:0 a zabezpečili si postup do štvrťfinále.

Disciplinárna komisia Európskej futbalovej únie (UEFA) zároveň udelila Rangers pokutu 9000 eur za nevhodné správanie sa tímu. UEFA o tom v stredu informovala na svojom oficiálnom webe.

Športový úspech českého tímu zatienila séria incidentov. Duel nedochytal brankár Kolář, ktorý v 61. minúte po faule Roofea v štýle kung-fu utrpel zlomeninu v oblasti čelnej dutiny. Domáci útočník dostal za zákrok červenú kartu.

„Bol to najhorší faul, ktorý som na vlastné oči videl, a to som už videl mnohé. Pre mňa to bol úder ako v bojových športoch, lenže tam nemajú obuté kopačky a nie sú rozbehnutí v plnej rýchlostí,“ povedal po zápase tréner Slavie Jindřich Trpišovský.

Kolář sa vrátil do brány minulý týždeň v úvodnom štvrťfinálovom dueli proti londýnskemu Arsenalu, po zranení chytá v ochrannej helme a maske.

Kúdela dostal 10-zápasovú stopku

Európska futbalová únia (UEFA) potrestala obrancu pražskej Slavie Ondřeja Kúdelu dištancom na desať stretnutí za rasizmus v osemfinálovom súboji Európskej ligy 2020/2021 na pôde Glasgowu Rangers.

Kúdela nesmie nastúpiť v medzinárodných dueloch – na klubovej aj reprezentačnej úrovni. Agentúra AP upozornila, že Kúdela, Slavia Praha a prípadne aj vedenie českého futbalu sa voči trestu môžu odvolať najprv na UEFA prípadne neskôr na Športový arbitrážny súd (CAS).

Českého futbalistu obvinil fínsky futbalista tmavej farby pleti v službách škótskeho Glasgowu Rangers Glen Kamara z rasizmu a stredajší verdikt znamená, že UEFA ho aj potvrdila. Kúdela si v druhom polčase v prerušenej hre zakryl ústa, podišiel ku Kamarovi a niečo mu povedal.

Fínsky reprezentant v okamihu vzplanul a spolu s ďalšími spoluhráčmi na hracej ploche prenasledoval Kúdelu, pričom aj smerom k rozhodcovi kričal: „Rasizmus, rasizmus.“

Český zadák tvrdí, že Kamaru síce urazil, ale akékoľvek obvinenie z rasistického slovníka odmietol.

Incident mal dohru aj po skončení duelu v útrobách štadióna, kde mal Kamara fyzicky napadnúť Kúdelu. Za to Fínovi hrozil dištanc na päť zápasov, napokon dostal stopku na tri stretnutia.

Podľa českých médií prichádza do úvahy možnosť, že disciplinárka vzala do úvahy výpoveď jedného z Kamarových spoluhráčov.

Bongani Zungu údajne Kúdelovu rasistickou urážku počul, o čom informoval aj vyšetrujúcemu inšpektorovi.

V praxi to znamená, že ak 34-ročný Kúdela neuspeje s odvolaním, príde o tohtoročné majstrovstvá Európy.

Kúdelu výsledok konania prekvapil, najmä s ohľadom na vyjadrenia vyšetrujúceho inšpektora, ktorý ešte v pondelok vo svojej správe nenašiel dôkaz z rasistického správania sa.

„Som zaskočený, že Disciplinárna komisia UEFA dospela k inému záveru ako predtým jej inšpektor. Podľa neho neexistovali presvedčivé dôkazy pre moje obvinenie z rasizmu, ktoré aj naďalej odmietam,“ vyhlásil Kúdela prostredníctvom svojho právneho zastúpenia.

Podľa advokátskej kancelárie zvážia odvolanie. "Rozhodnutie nám doručili bez odôvodnenia, po dohode s klientom teda požiadame o jeho dodanie a zvážime odvolanie. Disciplinárny spis mal 130 strán vyjadrení, správ a dôkazov i ďalšie desiatky minút videozáznamov a ich analýz.

Máme teda vážne pochybnosti, ako dôkladne sa disciplinárny orgán so všetkými oboznámil, najmä s naším posledným vyjadrením behom približne dňa a pol," citoval portál iDnes.cz stanovisko advokátskej kancelárie zastupujúcej Kúdelu.

Zmierlivejšie sa k prípadu postavila samotná Slavia, podľa šéfa klubu Jaroslava Tvrdíka spravia kroky, aby sa podobná situácia neopakovala:

"Ako klub rešpektujeme rozhodnutie. Ondřej Kúdela nemal v žiadnom prípade pristúpiť k hráčovi súpera.

Ľutujem to a ospravedlňujem sa Glenovi Kamarovi za situáciu, ktorá zjavne spôsobila utrpenie jemu a jeho spoluhráčom i každému, kto má niečo spoločné s Rangers a Slaviou. Podnikám pozitívne kroky, aby som zabránil opakovaniu podobnej situácie."

Najlepší futbaloví tréneri v dejinách Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Luiz Felipe Scolari (Braz.) 151 bodov.

Hoci Kúdela nesúhlasí s trestom za rasizmus, pripúšťa, že spravil chybu: „Uvedomujem si, že som nemal za Kamarom vôbec chodiť a čokoľvek mu hovoriť. Boli tam však emócie a teraz to už nedokážem vrátiť späť. Je mi to ľúto.“ V dôsledku rozhodnutia s určitosťou príde o EURO.

"Je to pre mňa čerstvá a prekvapujúca informácia. Trest sa mi zdá veľmi vysoký, uvidíme, či sa Ondra odvolá. Ak by však zostal v platnosti pôvodný trest, bolo by to pre nás, samozrejme, citeľné oslabenie.

Uvidíme, ako sa situácia vyvinie," reagoval tréner českej reprezentácie Jaroslav Šilhavý. Kúdela si odpykal prvý duel z trestu v úvodnom dueli štvrťfinále EL na pôde Arsenalu.

Slavii bude chýbať pravdepodobne aj na začiatku ďalšieho pohárového ročníka, aby mal v novej sezóne čistý štít, Slavia by musela postúpiť do finále EL a Česi aspoň do štvrťfinále na ME.

"Myslím si, že Kúdela kričal smerom k rozhodcovi, či by mohol dať niekomu kartu, alebo také niečo. Ja som mu povedal, aby bol ticho. On sa pousmial a odvetil ‚sekundičku kamarát‘. Potom za mnou prišiel a povedal: 'Si zasr… opica.

Ty to vieš, že si.' Odvtedy mi prelietlo hlavou mnoho emócií," opísal neskôr inkriminovanú situáciu Kamara pre korešpondenta ITW News Petra Smitha. Kúdela však naďalej odmieta, že použil rasistickú urážku.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Ondřej Kolář #Kemar Roofe