Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci z Plzne čelia rímskemu Gladiátorovi

Je legendou, fenoménom, málovídaným zjavom. Napriek tomu, že o trinásť dní oslávi už 40. narodeniny a na tvári mu pribudlo pár vrások, je stále výnimočným mužom v zostave talianskeho veľkoklubu.

15.09.2016 10:30
Francesco Totti Foto: ,
Francesco Totti.
debata

O svojich kvalitách sa pokúsi presvedčiť aj šesticu Slovákov v drese futbalovej Plzne.

Francesco Totti. Gladiátor, Kráľ Ríma či Zlatý chlapec. Aj takéto prezývky prischli jednému z najlepších futbalistov posledných rokov. „Je to futbalový umelec. Desiatka v pravom zmysle slova,“ povedal pred časom o Talianovi slávny Francúz Michel Platini.

Niet divu. Ohromný symbol vernosti si počas kariéry nikdy neobliekol iný dres ako rímskeho AS, odštartoval už svoju 25. sezónu v Serii A. Gól nestrelil len v úvodných dvoch. Keď bol 16 či 17-ročným tínedžerom.

Je majstrom sveta (2006) i Európy (2000). Členom FIFA 100 – zoznamu stovky najlepších futbalistov všetkých čias, ktorý zostavil Brazílčan Pelé. A miláčik tribún. Pre fanúšikov AS Riman s veľkým R. Fotografia s ním, podpis či obyčajný dotyk hviezdneho veterána je pre tisíce z nich neprekonateľnou odmenou.

Vo štvrtok zavíta Totti do Plzne. Na prvý zápas skupinovej fázy Európskej ligy. Čeliť mu bude aj poltucet Slovákov: brankár Matúš Kozáčik, stredopoliari Jakub Hromada, Patrik Hrošovský, útočníci Michal Ďuriš a Marek Bakoš. Účinnú taktiku sa pokúsi na obdivovaného génia ušiť tréner Roman Pivarník.

„Práve pre takéto zápasy hráme futbal. Všetci sa naň nesmierne tešíme. Verím, že sa na ihrisku objaví aj Totti. Je to pán futbalista, čo dokazuje aj v 39 rokoch,“ hovorí pre oficiálnu klubovú stránku stopér Lukáš Hejda.

So spoluhráčmi musí byť v strehu. Okrem Tottiho budú ohrozovať Kozáčikovu bránku aj také hviezdy ako Edin Džeko, Radja Nainggolan či Stephan El Shaarawy. Niet divu, že po troch ligových kolách sa Rimania pýšia (spolu s Neapolom) najlepším útokom. Nastrieľali deväť gólov.

Okrem piatich Slovákov vo farbách Viktorie je na súpiskách 48 tímov Európskej ligy aj poltucet Martin Škrtel, Miroslav Stoch (Fenerbahce Istanbul), Róbert Mak (Petrohrad), Ján Novota (Rapid Viedeň), Martin Dúbravka a Igor Súkenník (Liberec).

Štvrtkový program
19.00, A-skupina: Feyenoord – Manchester United, Lugansk – Fenerbahce, B: Bern – Olympiakos Pireus, APOEL Nikózia – Astana, C: Mainz – Saint-Étienne, Anderlecht – Gabala, D: Alkmaar – Dundalk, Maccabi Tel Aviv – Petrohrad, E: Plzeň – AS Rím, Giurgiu – Austria Viedeň, F: Rapid Viedeň – Genk, Sassuolo – Bilbao,
21.05, G: Liége – Celta Vigo, Panathinaikos Atény – Ajax, H: Konyaspor – Doneck, Braga – Gent, I: Salzburg – Krasnodar, Nice – Schalke 04, J: Karabach – Liberec, PAOK Solún – Fiorentina, K: Inter Miláno – Hapoel Beer Ševa, Southampton – Sparta Praha, L: Osmanlispor – Steaua Bukurešť, Villarreal – FC Zürich.

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň