Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veci nemení na zlato. Sevillu však vytiahol z dna na vrchol

Pred dvomi rokmi oslavovali sevillskí fanúšikovia Ivana Rakitiča. Vlani Carlosa Baccu. Po stredajšom večere je ich hrdinom kapitán Coke.

19.05.2016 12:37
Sevilla, radosť, Európska liga Foto: ,
Gólová oslava futbalistov Sevilly.
debata

Každá z trojice hviezd zohrala kľúčovú úlohu na ceste za triumfom v Európskej lige. Zakaždým pod vedením charizmatického génia – trénera Unaia Emeryho.

Skauting a rozvoj mládeže

Hlavného strojcu výnimočných úspechov španielskeho klubu však na trávniku ani pred lavičkou nenájdete. Väčšine futbalových nadšencov nič nepovie ani jeho meno – Ramón Rodríguez Verdejo, prezývaný aj Monchi.

Rodák z Cádizu je športovým riaditeľom Sevillčanov a na chod klubu má ohromný vplyv.

„Je to muž, ktorý stvoril toto mužstvo. On je tým dôvodom, prečo je Sevilla na vyslní,“ píše pre ESPN uznávaný expert na španielsky futbal Graham Hunter. Brit položil tieto slová na papier pred dvomi rokmi.

Po tom, ako Andalúzania po prvý raz dobyli Európsku ligu. Odvtedy nabrali ešte viac na váhe. Sevilla zdolala v stredu v ďalšom veľkom finále Liverpool 3:1 a zavŕšila zlatý hetrik, čo sa predtým nikomu v tejto súťaži nepodarilo.

Zostrih zo zápasu FC Liverpool - FC Sevilla.

Monchi pri výnimočnom okamihu v histórii klubu opäť nechýbal. Napokon, na jeho napredovanie pozorne a s mimoriadnou úspešnosťou dohliada už od roku 2000. Práve vtedy zasadol do kresla športového riaditeľa a ihneď sa ocitol v nepríjemnej situácii.

Klub obsadil v Primera división poslednú priečku a so španielskou elitou sa rozlúčil. Neskúsený Monchi, ktorý len rok predtým ukončil brankársku kariéru, sa však výzvy nezľakol. Postavil pred seba dva základné ciele: rozvoj mládeže a rozsiahleho skautingu.

Stovky miliónov za prestupy

Splnil ich do bodky. Sevillská akadémia mala už v roku 2008 viac ako dvadsať mládežníckych tímov. Pôsobí v nich približne 400 hráčov a veľkosťou konkuruje Realu i Barcelone. Okrem toho vytvoril sieť takmer 700 skautov, ktorí po celom svete hľadajú talenty.

„Má výnimočnú schopnosť. Uloví hráča, o ktorého najprv nemajú veľkokluby záujem, nevidia v ňom potenciál. Potom im ho predá s obrovským ziskom. Netvrdím, že všetkého, čoho sa dotkne, premení na zlato. Ale nájsť v súčasnom futbale podobne výborného obchodníka je takmer nemožné,“ píše Hunter.

Jeho myšlienky potvrdzujú fakty. Stačí sa pozrieť na niektoré z hviezd, ktoré za posledných desať rokov odišli zo Sevilly do špičkových klubov:

Sergio Ramos (Real Madrid, 2005, 20 miliónov eur), Júlio Baptista (Real Madrid, 2005, 15 miliónov), Dani Alvés (FC Barcelona, 2008, 26 milónov), Seydou Keita (FC Barcelona, 2008, 10 miliónov), Alváro Negredo (Manchester City, 2013, 18 miliónov), Jesús Navas (Manchester City, 2013, 15 miliónov), Ivan Rakitič (FC Barcelona, 2014, 13 miliónov), Alváro Moreno (FC Liverpool, 2014, 13 miliónov), Carlos Bacca (AC Miláno, 2015, 22 miliónov) či Aleix Vidal (FC Barcelona, 2015, 13 miliónov).

Zatiaľ čo iné slávne kluby sa topia v dlhoch, Sevillčania aj vďaka rozumnému hospodáreniu vykazujú zisky. Napokon, podľa španielskych médií presahujú vďaka silnej prestupovej politike hranicu 200 miliónov eur.

Čo je však podstatné, aj bez megalomanských nákupov (pred aktuálnou sezónou minuli na príchody hráčov 35 miliónov eur, za odchody zinkasovali 43) dokážu Sevillčania víťaziť.

Športový riaditeľ Sevilly Ramón Rodríguez... Foto: SITA/AP
Monchi Športový riaditeľ Sevilly Ramón Rodríguez Verdejo, prezývaný Monchi.

Okrem troch triumfov v Európskej lige sa za Monchiho éry dočkali aj dvoch prvenstiev v Pohári UEFA (predchodca EL) a domácom pohári. Raz ovládli španielsky i európsky Superpohár.

A to sú výsledky, za ktoré by sa nehanbili ani najväčší svetoví giganti.

Trofej Európskej ligy na trávniku štadióna v...
Nástup hráčov na hraciu plochu finále Európskej...
+9Fanúšikovia Liverpoolu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #FC Sevilla #Monchi