Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sevillský workoholik siaha na historický hetrik

Pri prezeraní videozáznamov presedí hodiny. Do svojich hráčov nalieva ohromné množstvo informácií. Súpera má zakaždým preštudovaného do najmenších detailov. Mnohí o ňom vravia, že je workoholik.

18.05.2016 12:00
Sevilla, Európska liga Foto: ,
Trofej nad hlavami hráčov FC Sevilla. Podarí sa im získať víťazný hetrik?
debata

„Spomínam si, ako nám raz šiel premietať záznamy zo zápasov. Keď som zbadal to množstvo nahrávok, mal som chuť zbehnúť si pre popcorn,“ vravel pred časom s dávkou humoru niekdajší španielsky reprezentant Joaquín. Jeho slová patrili Unaiovi Emerymu. Trénerovi, ktorý ho viedol niekoľko sezón vo Valencii.

V súčasnosti sedí charizmatický kouč na lavičke FC Sevilla. A vďaka prepracovanému systému, pracovitosti či nevšednému zanieteniu ju vedie k úspechom. Predvlani oslavoval so svojimi zverencami triumf v Európskej lige v Turíne. Vlani si zopakovali Sevillčania búrlivé oslavy vo Varšave. Na dosah majú zlatý hetrik.

Po Benfice Lisabon a Dnipre Dnepropetrovsk sa Emeryho družinu v stredu (od 20.45 v priamom prenose RTVS) pokúsi zastaviť súper z kategórie najslávnejších – osemnásťnásobný anglický šampión FC Liverpool.

„Vyhrať akúkoľvek súťaž a zdieľať s fanúšikmi radosť z úspechu je to najkrajšie, čo vám môže futbal priniesť. Takých pocitov nikdy nie je dosť. Verím, že ďalší zažijeme aj po tomto finále,“ vraví 44-ročný šéf sevillskej lavičky.

Mimochodom, po strede môže ráznym krokom vstúpiť do histórie európskeho klubového futbalu. Ak španielsky tím zvíťazí, stane sa prvým trénerom v dejinách Európskej ligy (i jej predchodcu Pohára UEFA), ktorý uspeje v súťaži trikrát po sebe. „Stojíme pred obrovskou výzvou. Bude to veľká bitka s veľkým súperom. Hádam aj s víťazným koncom pre nás,“ uvedomuje si Emery výnimočnosť okamihu.

Na rozdiel od Sevillčanov čaká klub z Anfield Road na jednu z európskych trofejí už jedenásť rokov. „Áno, Seville sa v posledných rokoch na európskej scéne darí. Túto súťaž vyhrala vlani, aj predvlani. Čo to však znamená? Vôbec nič. Ani jeden z tímov nie je vo výhode. Je tu ďalší zápas a šance sú absolútne vyrovnané,“ vraví pred úvodným výkopom liverpoolsky tréner Jürgen Klopp.

Horkokrvný a impulzívny Nemec sa pýši mnohými úspechmi. Na medzinárodnej úrovni sa však veľkého triumfu zatiaľ nedočkal. Blízko k nemu bol pred tromi rokmi, keď dotiahol Borussiu Dortmund do finále Ligy majstrov. V ňom však musel stráviť trpké sklamanie. Nad sily jeho mužstva bol Bayern Mníchov.

„Sme v trochu inej situácii ako Sevilla. Zatiaľ čo pre nás je to posledný zápas sezóny, na súpera čaká o štyri dni ďalšie veľké finále. Nezávidím mu to,“ hovorí Klopp. Tréner, ktorý prevzal Liverpool len koncom minulého roka, poukazuje na náročný program súpera. Sevilla vyzve v nedeľu Barcelonu a pobije sa s ňou o domáci pohár.

A to by mohlo Kloppovmu tímu hrať do kariet. Pomôcť partii, v ktorej nebude chýbať ani slovenský reprezentačný kapitán Martin Škrtel, by mali aj davy liverpoolskych fanúšikov. Napriek tomu, že k dispozícii dostali – rovnako ako Sevillčania – 10 600 vstupeniek, do Bazileja by ich podľa miestnej polície malo pricestovať o desaťtisíc viac. Kapacita štadióna je pritom 35-tisíc miest. Zažije St. Jakob-Park výbuch anglickej či španielskej radosti?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #európska liga UEFA #FC Liverpool #Jürgen Klopp #FC Sevilla #Unai Emery