Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dortmund zostal v nemom úžase, United si napriek prehre veria

FC Liverpool na svojom štadióne Anfield uspel vo štvrtkovom prvom stretnutí osemfinále tohtosezónnej edície futbalovej Európskej ligy proti odvekému rivalovi Manchestru United 2:0.

11.03.2016 09:42
Jürgen Klopp Foto: ,
Tréner Liverpoolu Jürgen Klopp aplauduje svojim zverencom.
debata

Skóre derby severozápadu Anglicka otvoril v ostatných mesiacoch zdravotnými problémami sužovaný útočník Daniel Sturridge, ktorý v 20. min premenil pokutový kop sporne nariadený po zákroku Memphisa Depaya na Nathaniela Clyna.

Opakované televízne zábery odhalili, že penaltový zákrok sa udial na hranici pokutového územia. „The Reds“ mali aj ďalšie sľubné príležitosti, ale brankár hostí David de Gea odolával až do 73. min, keď ho prekonal Roberto Firmino. Kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel sa po nedávnom zranení tentoraz neocitol na zápasovej súpiske trénera LFC Jürgena Kloppa.

Tréner Liverpoolu Klopp bol po stretnutí spokojný s víťazstvom, výška skóre sa mu však málila. „Od prvej sekundy sme hrali naozaj dobre, mohli sme triumfovať aj vyšším rozdielom. Viem, znie to bláznivo, ale šance sme na to mali. Nakoniec sme vyhrali 2:0. Keby mi to niekto navrhol pred zápasom, bral by som to. Sme v dobrej pozícii, aby sme prešli do ďalšieho kola. Atmosféra na Anfielde bola neuveriteľná. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí k nej prispeli,“ vyhlásil podľa portálu fourfourtwo.com 48-ročný Nemec.

United nezvíťazili ani v jednom z ostatných šiestich duelov vonku v rámci pohárovej Európy, utrpeli až päť prehier. „Sme sklamaní. Myslím si, že sme mali streliť u súpera aspoň jeden gól. Takto na našich pleciach leží pred odvetou náročná úloha. V prvom polčase to bolo ťažké. Naši krajní záložníci museli veľa brániť a keď sme získali loptu, neudržali sme ju. Po prestávke to už bolo lepšie, aj keď bez nejakých šancí. Teraz je na nás, aby sme nepriaznivý výsledok napravili pred našimi fanúšikmi. Prvý gól môže byť dosť významný,“ vyhlásil pre klubovú televíziu Manchestru United obranca Chris Smalling.

Futbalisti Borussie Dortmund si v Nemecku utvorili veľmi priaznivú východiskovú pozíciu, hráčov anglického Tottenhamu Hotspur zdolali rozdielom triedy 3:0. Úvodný gól strelil Pierre-Emerick Aubameyang, dva zásahy pridal Marco Reus.

„Bol to neuveriteľný zápas pre nás aj našich fanúšikov. Nedokázali sme si predstaviť, že by sme Tottenham mohli zdolať 3:0. Je to mužstvo, ktorému sa darí v Európskej lige aj v Premier League. Očakávali sme tvrdý duel. Odteraz sa sústredíme na odvetu v Londýne, sme smädní po ďalšom víťazstve,“ vyhlásil pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) arménsky legionár v službách BVB Henrik Mchitarjan.

„To, čoho sme schopní, sme ukázali iba v prvých dvoch minútach. Následne sme prenechali iniciatívu Dortmundu. Všade sme boli neskoro. Ak ste neskoro na jednom mieste, potom logicky meškáte na inom. Hráčom Dortmundu sme dali priveľa priestoru. Je to pre nás zlý výsledok, v odvete to bude ťažké, ale v Európskej lige sa môže stať čokoľvek,“ skonštatoval pre web UEFA.com dánsky stredopoliar Spurs Christian Eriksen.

Ukrajinský Šachtar Doneck vo svojom prechodnom domove Ľvove zvíťazil nad belgickým Anderlechtom Brusel 3:1. „Bol to ťažký duel. Belgičania majú vysokých a fyzicky zdatných hráčov. Útočník Okaka je nielen silný, ale na svoju výšku aj rýchly. Nebolo ľahké hrať proti nemu. Som rád, že sa mi podarilo skórovať,“ povedal pre oficiálnu stránku Šachtaru strelec druhého gólu, obranca Olexandr Kučer.

FC Bazilej sa rozišiel vo Švajčiarsku so španielskym FC Sevilla bez gólov. Obhajca trofeje dohrával bez vylúčeného Stevena N'Zonziho. „Červená karta bola neuveriteľná. Nie je to prvýkrát, čo sa mi to stalo. Rozhodcovia by mali pochopiť, že som vyšší ako ostatní hráči a súperi sú niekedy náchylní využívať podobné situácie na simulovanie,“ bránil sa po stretnutí 27-ročný Francúz, ktorý putoval pod sprchy v 87. min za úder do tváre Islanďana Birkira Bjarnasona.

V tureckom Istanbule miestny klub Fenerbahce pokoril portugalský Sporting Braga najtesnejším rozdielom 1:0. Takýmto rezultátom sa skončil tiež duel dvoch španielskych zástupcov, Athletic Bilbao si na vlastnom trávniku poradil s FC Valencia. Duel sa hral na ťažkom podmočenom teréne, ktorý aktérom často spôsoboval ťažkosti.

„Myslím si, že oba tímy ukázali v náročných podmienkach fantastického ducha. Boli to pravdepodobne najhoršie podmienky, za akých som videl hrať nejaký futbalový zápas. Nemohli sme sa presadiť našou hrou, bolo ťažké dostať sa dopredu. Neustále sme museli bojovať,“ cituje portál BBC Sport slová trénera „netopierov“ Garyho Nevilla.

Úradujúci český vicemajster AC Sparta Praha na Letnej uhral remízu 1:1 s talianskym Laziom Rím. „V Prahe sme chceli získať výhodnú pozíciu pred odvetou. V domácom prostredí sme silní, Spartu však neradno podceňovať. Začali sme dobre, vypracovali si niekoľko šancí, ale potom sme inkasovali. Moji hráči na nepriaznivý vývoj dobre zareagovali a ukázali skutočný charakter,“ vyhlásil pre Sky Sport Italia kormidelník Lazia Stefano Pioli. FC Villarreal na domácej pôde prekonal nemecký Bayer Leverkusen 2:0. Odvety sú na programe vo štvrtok 17. marca.

debata chyba