Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

EL: Španieli a Nemci v kurze, Angličania a Taliani bez triumfu

Po utorkovom predkrme v podobe duelu Fenerbahce Istanbul - Lokomotiv Moskva (2:0) sa vo štvrtok naplno rozbehla prvými zápasmi šestnásťfinálová fáza futbalovej Európskej ligy 2015/2016.

19.02.2016 09:52
Manchester United, smútok Foto: ,
Sklamaní hráči Manchestru United.
debata

Mimoriadne sa darilo španielskym a nemeckým mužstvám. Všetci štyria zástupcovia Primera División triumfovali, pričom ani jeden neinkasoval (súhrnné skóre 11:0). Kvarteto mužstiev z I. bundesligy taktiež neprehralo a udržalo si nulu v kolónke inkasovaných gólov (3:0), Augsburg a Schalke však uhrali so súpermi bezgólové remízy. Naopak, z víťazstva sa netešil ani jeden anglický a taliansky tím (zhodné skóre 2:3).

Futbalisti SSC Neapol aj so slovenským stredopoliarom Marekom Hamšíkom, ktorý absolvoval celý duel, prehrali na pôde FC Villarreal tesne 0:1. Španielskemu tímu poskytol o čosi priaznivejšiu situáciu pred odvetou Denis Suárez gólom z priameho kopu v 82. min. „Je zlé, že dostávame góly v záverečných minútach. Šťastím je, že ešte máme k dispozícii druhú časť tejto konfrontácie. Všetko teda zostáva otvorené. Je však zarmucujúce, že máme za sebou dva zápasy v krátkom časovom rozpätí, v ktorých sme si počínali dobre, ale napriek tomu sme zhodne neuspeli. Mrzí nás aj to, že sme v nich ani raz neskórovali. V tomto stretnutí sa to žiadalo o to viac, akú cenu by mohol mať presný zásah zo súperovho ihriska,“ povedal Hamšík pre televíznu stanicu Sky. Neapol v sobotu prehral v Serie A v Turíne s Juventusom 0:1 gólom z 88. min, v tabuľke Serie A klesol na druhú priečku o bod za svojho premožiteľa. „Partenopei“ zaznamenali prvú stratu v aktuálnom ročníku EL, skupinovou fázou prešli ako jediné mužstvo bez zaváhania.

Veľkým prekvapením prvej kolekcie zápasov tohto dňa bola prehra Manchestru United 1:2 na trávniku dánskeho FC Midtjylland v Herningu. Hostí bez Wayna Rooneyho a ďalších dvanástich zranených hráčov poslal v 37. min do vedenia Memphis Depay, ale ešte v úvodnom polčase vyrovnal Pione Sisto a po zmene strán zavŕšil obrat Paul Onuachu.

ManUtd figuruje na piatej priečke v tabuľke Premier League o šesť bodov za štvrtým mestským rivalom ManCity a práve prípadný triumf v EL preň môže byť cestou, ako sa dostať do LM 2016/2017 vzhľadom na nové pravidlo o automatickej miestenke. Vrásky holandského kouča Louisa van Gaala prehĺbilo zranenie kolena brankára Davida De Geu počas rozcvičky. Náhradník Sergio Romero predviedol tri bravúrne zákroky, inak to pre hostí mohlo byť ešte horšie. Midtjylland debutuje v takejto fáze na medzinárodnej scéne, nastúpil po dvojmesačnej súťažnej prestávke, čo vyvstalo z ligového systému jar – jeseň v Dánsku. Klub vznikol v roku 1999, keď Manchester United dosiahol treble Liga majstrov – Premier League – FA Cup.

„Je zložité vyrovnať sa s takou rozsiahlou maródkou, akú máme,“ povzdychol si Van Gaal na margo dvojciferného počtu hráčov mimo diania a dodal: „Musím uznať, že náš súper mal v druhom polčase navrch azda vo všetkých osobných súbojoch. Je to veľmi skľučujúce. Myslím si však, že stále máme šancu.“ Holanďanova percentuálna úspešnosť získaných bodov s tímom z Old Traffordu klesla po štvrtku na hodnotu 58,2 %, čo je dokonca menej, ako dosiahol jeho predchodca David Moyes (58,8 %).

„Červení diabli“ inkasovali dva a viac gólov v piatich z ostatných šiestich duelov vonku na európskej pohárovej scéne, s výnimkou kvalifikačných kôl. „Nie je to dobré. Takéto niečo je neprijateľné. Musí sa to zlepšiť. Máme dosť vlastných problémov. Mali sme vyhrať, takto cestujeme domov sklamaní. Jediným pozitívom je to, že v budúcotýždňovej odvete máme šancu vybojovať si postup ďalej,“ skonštatoval podľa BBC Michael Carrick.

Pred vlastnými fanúšikmi si dobrý základ na prienik do osemfinále druhej najprestížnejšej kontinentálnej pohárovej súťaže utvorili Borussia Dortmund triumfom 2:0 nad FC Porto a FC Sevilla – dobyvateľ ostatných dvoch edícií – víťazstvom 3:0 proti FK Molde. V jednom zo šlágrov 1/16-finále remizoval AFC Fiorentina s Tottenhamom Hotspur 1:1.

„Zatiaľ je za nami iba jeden zápas. Očakávam, že Porto sa v domácom prostredí pred vlastnými fanúšikmi predvedie v oveľa lepšom svetle. Pred odvetou sa budeme zodpovedne pripravovať, pretože na postup ďalej musíme podať náš najlepší výkon,“ povedal podľa oficiálnej klubovej stránke tréner BVB Thomas Tuchel. Borussia doteraz v domácom prostredí triumfovala vo všetkých štyroch meraniach síl proti portugalským súperom.

Z ďalších prominentných španielskych klubov popri Seville vynikla Valencia, ktorá pred svojimi priaznivcami rozdrvila Rapid Viedeň 6:0, pričom na prvých päť gólov jej stačilo otváracích 35 minút. „Netopiere“ sú prvým klubom v histórii EL, ktorý dokázal streliť päť gólov do prestávky. „Je to najlepší výsledok od môjho príchodu do Valencie, ale nie najlepší zápas. Ešte sme len v polovici cesty, stále sa nemôžeme tešiť z postupu. Hráči v posledných dvoch týždňoch zabrali. Tím je silnejší a viac si verí. Najdôležitejšie je v každom momente udržať v mužstve rovnováhu. Nemôžeme sa zblázniť, či už keď zvíťazíme alebo prehráme,“ skonštatoval kouč Valencie Gary Neville. Hostia z Viedne stále nemajú k dispozícii brankára Jána Novotu, ktorý sa zotavuje po novembrovej operácii a vráti sa najskôr v marci.

Zdravotne dokopy sa dáva aj stopér FC Liverpool Martin Škrtel, jeho spoluhráči dosiahli bezgólovú remízu v nemeckom Augsburgu v rodnej krajine kouča „The Reds“ Jürgena Kloppa. „Myslím si, že výsledok je dobrý. Chceli sme síce u súpera skórovať, ale nepodarilo sa nám to, takže sa o to musíme snažiť doma na Anfielde. Augsburg k nám určite príde s defenzívnou taktikou, bude hrať na protiútoky. V odvete musíme podať sústredený výkon a potvrdiť, že si zaslúžime postup do ďalšej fázy,“ cituje portál fourfourtwo.com slová 48-ročného rodáka zo Stuttgartu.

Zo Slovákov v hre o trofej je zranený aj Lukáš Čmelík v službách švajčiarskeho Sionu, ktorý doma podľahol Sportingu Braga 1:2. Sparta Praha aj bez kanoniera Davida Lafatu doma zdolala FK Krasnodar 1:0. Cenné víťazstvá vonku – zhodne 1:0 – si pripísali Bayer Leverkusen v Lisabone proti Sportingu a Athletic Bilbao v Marseille proti Olympique. V iných prestížnych zápasoch remizoval Galatasaray Istanbul 1:1 s Laziom Rím a Šachtar Doneck bezgólovo so Schalke 04 Gelsenkirchen.

Finálový duel Európskej ligy 2015/2016 sa uskutoční 18. mája, dejiskom bude Štadión sv. Jakuba vo švajčiarskom Bazileji. Hráči miestneho FC vo štvrtok prehrali 2:3 na trávniku AS St. Étienne. Odvety šestnásťfinále sú na programe vo štvrtok 25. februára s výnimkou zápasu Sporting Braga – FC Sion, ktorý sa uskutoční o deň skôr.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #SSC Neapol