Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neapol čaká v boji o osemfinále EL žltá ponorka

Futbalisti SSC Neapol v kádri aj so slovenským reprezentantom Marekom Hamšíkom si v šestnásťfinále Európskej ligy (EL) 2015/2016 zmerajú sily so španielskym klubom FC Villarreal.

14.12.2015 14:23 , aktualizované: 14:54
dvojice šestnásťfinále EL 2015/2016 Foto: ,
Žreb dvojíc šestnásťfinále EL 2015/2016.
debata

Rozhodol o tom pondelňajší popoludňajší žreb vo švajčiarskom Nyone, sídle Európskej futbalovej únie (UEFA). Mužstvo spod Vezuvu síce zvíťazilo vo všetkých šiestich stretnutiach v základnej fáze (doteraz sa to podarilo iba piatim klubom, pozn.), „žltá ponorka“ však bude pre Neapol s určitosťou nepríjemným protivníkom. „Keď sa nachádzate medzi nenasadenými, znamená to, že máte väčšiu šancu naraziť na náročného súpera. A to sa aj stalo. Dostali sme Neapol a pôjde o veľmi prestížny dvojzápas. SSC je mužstvo, ktoré naposledy prešlo až do semifinále a pod novým koučom prežíva zatiaľ výbornú sezónu – majú plno skvelých hráčov. Uvidíme, ako na tom budeme vo februári, dovtedy je ešte ďaleko,“ cituje uefa.com trénera Villarrealu Marcelina.

Na kapitána slovenskej reprezentácie Martina Škrtela a jeho spoluhráčov v anglickom FC Liverpool čakajú duely s nemeckým FC Augsburg. Pre trénera „The Reds“ Jürgena Kloppa pôjde o návrat do rodnej krajiny, do apríla bol koučom Borussie Dortmund. „Liverpool je kultový klub, Jürgen si v Nemecku urobil obrovské meno. Som šťastný, že sme dostali práve tohto súpera,“ povedal tréner Augsburgu Markus Weinzierl, ktorého doplnil kapitán tímu Paul Verhaegh: „Anfield, to je futbalová história. Priali sme si to a to je prirodzene super.“

Slovensko medzi 32 tímami v európskom pohári číslo dva zastupujú už iba legionári. Okrem spomenutého dua Hamšík – Škrtel bude v akcii aj skúsený stopér Ján Ďurica z Lokomotivu Moskva. Tento ruský tím bude v šestnásťfinále EL čeliť tureckému Fenerbahce Istanbul. „Fenerbahce je silný a dobre organizovaný súper. Atmosféra v Turecku bude odstrašujúca. Dúfame, že naši fanúšikovia tiež zaplnia domáce tribúny,“ vyjadril sa stredopoliar Lokomotivu Alan Kasajev.

Brankár Ján Novota pôsobí v Rapide Viedeň, rakúskemu tímu z metropoly prisúdil šesťnásťfinálový žreb náročného protivníka – španielske mužstvo FC Valencia. „Rapid je historické mužstvo, ktoré skončilo v E-skupine pred Villarrealom. Papierovo nepatrí medzi najťažších protivníkov, ale dopredu sa ešte nevidíme v ďalšej fáze súťaže. Máme vieru v nového kouča Garyho Nevilla,“ uviedol zástupca španielskeho klubu Juan Cruz Sol.

Český zástupca AC Sparta Praha, v ktorom účinkuje aj slovenský ľavonohý univerzál Michal Breznaník, narazí na ruský FK Krasnodar – ten vyradil ešte v 3. predkole ŠK Slovan Bratislava. „Sparta je ťažký súper. Ich zápasy proti CSKA Moskva v 3. predkole Ligy majstrov ukázali, že ich je náročné zdolať. Musíme sa dobre pripraviť. Na tejto úrovni už neexistujú jednoduché stretnutia, ale som si istý, že nie sme bez šance,“ povedal záložník Krasnodaru Jurij Gazinski.

Šestnásťfinálový žreb ponúka aj ďalšie zaujímavé duely: taliansko-anglický súboj AFC Fiorentina – Tottenham Hotspur, nemecko-portugalskú konfrontáciu Borussia Dortmund – FC Porto či francúzsko-španielske meranie síl Olympique Marseille (Fr.) – Athletic Bilbao (Šp.). „Po športovej stránke je to ťažký žreb, ale na druhej strane veľmi atraktívny súper pre fanúšikov,“ vyhlásil šéf Borussie Hans-Joachim Watzke.

„V tejto fáze súťaže sú niektoré kvalitné tímy a Marseille je jedným z nich. Má bohatú históriu a poznáme jeho trénera Míchela z Realu Madrid. V Európskej lige a domácej súťaži si zatiaľ vedieme dobre, je fajn, že prvý zápas odohráme na domácom ihrisku. Marseille je doma silné, ale to aj my,“ uviedol zástupca Bilbaa Jon Berasategi.

Ukrajinský Šachtar Doneck, kde pôsobí vo funkcii šéfa medzinárodného oddelenia bývalý rozhodca Ľuboš Micheľ, nastúpi proti bundesligovému Schalke 04 Gelsenkirchen. Španielsky obhajca trofeje FC Sevilla bude hrať proti nórskemu prekvapeniu skupinovej fázy FK Molde. „V osudí bolo viacero ťažkých súperov, ale stále musíme podať náš najlepší výkon. Nórske mužstvá sú vždy veľmi súťaživé a to isté bude platiť aj v tomto prípade,“ vyhlásil športový riaditeľ FC Sevilla Ramón Rodríguez.

Slávny Manchester United, ktorý sa nedostal do vyraďovacích bojov Ligy majstrov, zabojuje „po presune“ o účasť v osemfinále Európskej ligy proti dánskemu tímu FC Midtjylland. „Zázraky sa diali už predtým a pravdepodobne budeme jeden teraz potrebovať. Neskladáme však zbrane, zaslúžili sme si postúpiť medzi 32 najlepších, chystáme sa to dokázať sebe i našim súperom,“ povedal kouč Midtjyllandu Jess Thorup. Dánsky zástupca v play-off EL vyradil iný anglický klub Southampton a zaujímavosťou je, že klub založili v roku 1999, keď Manchester United po druhýkrát triumfoval v Lige majstrov.

Dvanásť víťazov základných skupín Európskej ligy a štyri najlepšie umiestnené tímy z tretích miest v Lige majstrov (FC Porto, Olympiakos Pireus, Manchester United, Bayer Leverkusen) figurovali pri pondelňajšom žrebe medzi nasadenými. Znamená to, že v 1. kole vyraďovacej fázy k nim bol prižrebovaný niektorý z 12 tímov z druhých miest skupinovej fázy EL, resp. zo zostávajúcich štyroch mužstiev z tretích miest zo skupinovej fázy LM. Pri šestnásťfinálovom žrebe platilo, že sa proti sebe nemohli postaviť tímy z tej istej základnej skupiny či rovnakej krajiny, pre napätú politickú situáciu vylúčili aj súboj ukrajinského Šachtaru Doneck s niekým z ruskej dvojice FK Krasnodar, Lokomotiv Moskva. Pondelňajší žreb vykonali generálny sekretár UEFA Gianni Infantino, riaditeľ súťaží pod hlavičkou tejto organizácie Giorgio Marchetti a ambasádor finále Alexander Frei.

Prvé zápasy šestnásťfinále EL sa odohrajú 18. 2., odvety o týždeň neskôr 25. februára 2016. Osemfinále Európskej ligy je na programe 10. a 17. marca (žreb sa uskutoční 26. februára, pozn.), štvrťfinále 7. a 14. apríla (termín žrebu 18. marca), semifinále 28. apríla a 5. mája (žreb 15. apríla). Finálový duel bude v stredu 18. mája 2016 vo švajčiarskom Bazileji.

Šestnásťfinálové dvojice v Európskej lige:
FC Valencia (Šp.) – Rapid Viedeň (Rak.)
AFC Fiorentina (Tal.) – Tottenham Hotspur (Angl.)
Borussia Dortmund (Nem.) – FC Porto (Portug.)
Fenerbahce Istanbul (Tur.) – Lokomotiv Moskva (Rus.)
Anderlecht Brusel (Belg.) – Olympiakos Pireus (Gréc.)
FC Midtjylland (Dán.) – Manchester United (Angl.)
FC Augsburg (Nem.) – FC Liverpool (Angl.)
AC Sparta Praha (ČR) – FK Krasnodar (Rus.)
Galatasaray Istanbul (Tur.) – Lazio Rím (Tal.)
FC Sion (Švaj.) – Sporting Braga (Portug.)
Šachtar Doneck (Ukr.) – Schalke 04 Gelsenkirchen (Nem.)
Olympique Marseille (Fr.) – Athletic Bilbao (Šp.)
FC Sevilla (Šp.) – FK Molde (Nór.)
Sporting Lisabon (Portug.) – Bayer Leverkusen (Nem.)
FC Villarreal (Šp.) – SSC Neapol (Tal.)
AS Saint-Étienne (Fr.) – FC Bazilej (Švaj.)

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #SSC Neapol #žreb šestnásťfinále 2015/2016